Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Απρ-2018 12:40

  Μειώνει η ποδηλασία τη γονιμότητα του άνδρα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


   
  Πολλές φορές ακούμε ότι η ποδηλασία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα του άνδρα. Είναι αλήθεια; Υπάρχουν λύσεις;

  Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων και εκτός δρόμου μπορεί όντως να έχει επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα. Το σπέρμα των ανδρών που κάνουν έντονη ποδηλασία παρουσιάζει προβλήματα στον αριθμό και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, μία από τις κυριότερες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας.
   
  Μελέτη για τη γονιμότητα κορυφαίων ποδηλατών που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα στην Ισπανία έδειξε ότι οι ποδηλάτες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανωμαλίες στο σπέρμα σε σύγκριση με άλλους αθλητές.
   
  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κύριος λόγος για τη σχέση μεταξύ ποδηλασίας και υπογονιμότητας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων λόγω των στενών ρούχων που φορούν οι ποδηλάτες και της τριβής στη σέλα (πιθανώς λόγω βλαβών που μπορεί να προκληθούν σε ευαίσθητα νεύρα και αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια της εντατικής ποδηλασίας). Ειδικά οι ποδηλάτες που κάνουν μεγάλες αποστάσεις σε τραχύ έδαφος (ορεινή ποδηλασία), μπορεί να αντιμετωπίσουν βλάβες στο όσχεο και τις γύρω περιοχές.

  Οι ποδηλάτες που κάνουν μικρές αποστάσεις φαίνεται πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, σε αντίθεση με τους ποδηλάτες που διανύουν πάνω από 180 μίλια την εβδομάδα.

  Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως όταν ο ποδηλάτης κάθεται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε μεγάλες διαδρομές, μπορεί να μειωθεί έως και 70% η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.

  Αν και οι περιστασιακοί ποδηλάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη σχέση της ποδηλασίας με την υπογονιμότητα, οι μανιώδεις ποδηλάτες πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή κάνουν ποδηλασία σε ανώμαλο έδαφος.
   
  Η αντικατάσταση της σέλας του ποδηλάτου με μία ευρύτερη στο πίσω μέρος ώστε να στηρίζει τα οστά ή ειδικά σχεδιασμένη με αυλάκι στο κέντρο, αλλά και το κατάλληλο ύψος της σέλας και του τιμονιού μπορούν να μειώσουν τις πιέσεις στα γεννητικά όργανα του άνδρα.
   
  Δεκαετής μελέτη που έγινε στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή 2261 ανδρών και περισσότερα από 4.500 δείγματα σπέρματος, έδειξε ότι οι άνδρες που ποδηλατούν περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σε σχέση με τους άνδρες που επιλέγουν άλλους τύπους άσκησης ή δεν ασκούνται, ασχέτως από την ηλικία ή το βάρος του άνδρα.

  Η αποχή από την εντατική ποδηλασία όταν το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει είναι καλή ιδέα. Το σπέρμα χρειάζεται περίπου 70 μέρες για να ωριμάσει. Η αποχή από την εντατική ποδηλασία επιτρέπει την επαναφορά των παραμέτρων του σπέρματος στα φυσιολογικά επίπεδα και μπορεί να βοηθήσει τη σύλληψη (εφόσον έχουν αποκλειστεί άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα).  Όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, ο άνδρας μπορεί να επανέλθει στις παλαιές του συνήθειες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ