Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 12:40

  Έρχεται το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αντισύλληψη.

  Αντίθετα με αποτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, αυτή τη φορά το χάπι, που ονομάζεται DMAU (συντομογραφία της χημικής ουσίας Dimethandrolone Undecanoate) δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

  Όπως και τα γυναικεία αντισυλληπτικά, είναι ένα ορμονικό σκεύασμα που δρα στους υποδοχείς της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης.

  Ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν οι ερευνητές είναι ότι οι υπάρχουσες μορφές τεστοστερόνης έχουν την τάση να επηρεάζουν την ηπατική λειτουργία. Επίσης, επειδή ο οργανισμός των ανδρών μεταβολίζει και αποβάλλει την τεστοστερόνη γρήγορα, οι άνδρες θα έπρεπε να παίρνουν το χάπι δύο φορές την ημέρα.

  Οι Αμερικανοί ερευνητές, τροποποίησαν το φάρμακο, ώστε να επιβραδυνθεί η αποβολή του από τον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι ένα χάπι την ημέρα είναι αρκετό.
   
  Στο αρχικό στάδιο της έρευνας, έλαβαν μέρος 100 άνδρες ηλικίας 18-50 ετών, οι οποίοι έπαιρναν ένα αντισυλληπτικό χάπι ημερησίως, μαζί με το φαγητό τους.
   
  Στην υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε, 400mg υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των ορμονών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή σπέρματος, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Στέφανι Πέιτζ, επικεφαλής της έρευνας.
   
  Τα χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της λίμπιντο και αίσθηση κούρασης, αλλά από τους συμμετέχοντες, ελάχιστοι ήταν αυτοί που εμφάνισαν τέτοια συμπτώματα.
   
  Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα πάντως πήραν βάρος και είχαν μείωση της HDL(καλής χοληστερόλης), παρενέργειες που δεν θεωρήθηκαν σημαντικές από τους ερευνητές. Η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος ήταν κανονικές.
   
  Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού από τους άνδρες θα είναι μακροχρόνια. Γι’αυτό το λόγο, νέες, ευρύτερες και μακράς διάρκειας έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει για να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου.
   
  Σε μία άλλη μελέτη, που μόλις δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS One, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας   δοκίμασαν μία μη-ορμονική προσέγγιση στην ανδρική αντισύλληψη.
   
  Το μόριο EP055 προσκολλάται στα σπερματοζωάρια και ελαττώνει σημαντικά την κινητικότητα τους, έτσι ώστε να μην μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Πειράματα σε πιθήκους έδειξαν ότι 30 ώρες μετά την ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου, τα σπερματοζωάρια είχαν απολέσει την κινητικότητα τους. Δεκαοκτώ μέρες αργότερα η κινητικότητα είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι η δράση του φαρμάκου είναι αντιστρέψιμη, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην κλινική πράξη. Επίσης δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
   
  Αυτές οι πολλά υποσχόμενες μελέτες δείχνουν ότι η ώρα του ανδρικού χαπιού πλησιάζει.

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ