Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 07:53

  Εξετάζεται βιολογικός παράγοντας ως πιθανή θεραπεία για το άσθμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποδέχτηκε προς εξέταση αίτηση για το dupilumab ως  συμπληρωματική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω) με ανεπαρκώς ελεγχόμενο μέτριο έως σοβαρό άσθμα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τις εταιρίες Sanofi και Regeneron και όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου η αίτηση υποστηρίζεται από κλινικά δεδομένα που προέρχονται από 2.888 ενήλικες και εφήβους οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις πιλοτικές μελέτες στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης LIBERTY ASTHMA. Τα λεπτομερή αποτελέσματα από δύο από αυτές τις κλινικές μελέτες, τις μελέτες Φάσης 3 QUEST και VENTURE, θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας τον Μάιο.

  Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξετάζει μία συμπληρωματική Αίτηση για Άδεια Βιολογικού Προϊόντος (sBLA) για το dupilumab ως συμπληρωματική θεραπεία συντήρησης σε ορισμένους ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω) με μέτριο έως σοβαρό άσθμα, με καταληκτική ημερομηνία αξιολόγησης την 20η Οκτωβρίου, 2018. 

  Σήμερα το dupilumab έχει λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα  (έκζεμα) οι οποίοι έχουν κριθεί κατάλληλοι για συστηματική θεραπεία. Η δυνητική χρήση του dupilumab για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων (ηλικίας 12 ετών και άνω) με ανεπαρκώς ελεγχόμενο μέτριο έως σοβαρό άσθμα βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από τις ρυθμιστικές αρχές και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης χρήσης δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.

   
  Το dupilumab είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα ειδικά σχεδιασμένο για να αναστέλλει τη σηματοδότηση δύο πρωτεϊνών (Ιντερλευκίνης-4 και Ιντερλευκίνης-13) οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του άσθματος. 

  Η επίπτωση του μέτριου έως σοβαρού άσθματος στον ασθενή 

  Το ανεπαρκώς ελεγχόμενο μέτριο έως σοβαρό άσθμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, όπως μειωμένη ικανότητα αναπνοής και παροξύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμη και να τους οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες σήμερα, σε ορισμένους ασθενείς το άσθμα δεν μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς. Το ανεπαρκώς ελεγχόμενο μέτριο έως σοβαρό άσθμα συχνά συσχετίζεται με άλλες φλεγμονώδεις νόσους Τύπου 2. Η νόσος χαρακτηρίζεται από μία ανισορροπία ή υπερδραστηριότητα ορισμένων ανοσοκυττάρων και σηματοδοτικών πρωτεϊνών (συμπεριλαμβανομένων των IL-4 και IL-13).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ