Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2018 12:10

  Η Ορθομοριακή Προσέγγιση της Υγείας…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Γιάνναρου, Μοριακού Βιολόγου -Γενετιστή, PhD rer. nat. PhD rer. nat. PhD phil (h.c.)  MSc rer. nat.


  Η Oρθομοριακή Iατρική (Orthomolecular Medicine) μια μορφή συμβατικής ιατρικής με εναλλακτικές πινελιές, που κάνουν τη διαφορά, στοχεύει στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας μέσω του τρόπου ζωής, αλλά πρωτίστως μέσω της καθημερινής διατροφής. Συμβάλει δηλαδή στην καλύτερη προστασία και προώθηση της υγείας, τη στιγμή που παράλληλα με την θεραπεία, ο ενδιαφερόμενος, με τη βοήθεια του θεράποντος, μαθαίνει να υποστηρίζει με τον τρόπο ζωής του και την αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών, να συμβάλει και ο ίδιος για καλύτερα επίπεδα υγείας.

  Η φιλοσοφία είναι απλή και  βασίζεται στην ιδέα ενός "άριστου” θρεπτικού περιβάλλοντος στον οργανισμό και υποστηρίζει, ότι οι ασθένειες αντικατοπτρίζουν ελλείψεις σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον.                                                                                                                           
  Κατά την Ορθομοριακή Ιατρική, "…δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά επίπεδα υγείας!”. Η θεραπεία ασθενειών, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, περιλαμβάνει προσπάθειες για τη διόρθωση των "ανισορροπιών ή/και ελλείψεων, που βασίζονται στην "εξατομικευμένη  βιοχημεία” με τη χρήση ουσιών όπως οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα,, καθώς και τα λιπαρά οξέα.

  Η προσέγγιση αναφέρεται μερικές φορές ως θεραπεία "μέγα-βιταμίνική” επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, δόσεις βιταμινών και μετάλλων πολλές φορές υψηλότερες από τη συνιστώμενη μέγιστη δόση, αλλά πάντα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος, ο οποίος και σε τελευταία ανάλυση κάνει και την σύσταση.

  Οι Ορθομοριακοί Ιατροί μπορούν επίσης να ενσωματώσουν μια ποικιλία άλλων μορφών θεραπείας στις προσεγγίσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του διαιτητικού περιορισμού, των μεγαδόσεων θρεπτικών ουσιών και φαρμάκων.                                      

  Οι γνώστες  υποστηρίζουν ότι ελλείψεις ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, πέρα ​​από την απλή "βιταμινική ανισορροπία” και να δουν την "Ισορροπία” αυτών των ουσιών ως αναπόσπαστο μέρους της υγείας.

  Ο Linus Pauling, γνωστός νομπελίστας και μάλιστα δύο φορές, επινόησε τον όρο "Ορθομοριακός" τη δεκαετία του 1960.  Ο όρος αυτός σημάνει: "…τα σωστά μόρια στις σωστές ποσότητες!". Οι γνώστες της Ορθομοριακής Ιατρικής, εξειδικευμένοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων υποστηρίζουν ότι η θεραπεία πρέπει να βασίζεται στην "ατομική βιοχημεία” κάθε ενδιαφερομένου και σε αυτό κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, για τον απλούστατο λόγο, πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, όπως και το αποτύπωμά του σε αυτόν τον κόσμο.

  Κατά τους ειδικούς Ορθομοριακούς Ιατρούς δεν ισχύει η άποψη, ότι ως προς τα φυσιολογικά άτομα, μια καθημερινή  ισορροπημένη διατροφή, εμπεριέχει "όλες” τις απαραίτητες βιταμίνες και λοιπές θρεπτικές ουσίες, που ο οργανισμός χρειάζεται σε καθημερινή βάση για να λειτουργεί απρόσκοπτα και ότι δεν είναι απαραίτητη η "συμπληρωματική”, εξειδικευμένη και εξατομικευμένη διατροφή, ιδιαίτερα όταν δεν υφίσταται ειδική διαγεγνωσμένη βιταμινική ή άλλη ανεπάρκεια, από πλευράς θρεπτικών ουσιών.

  Ο κόσμος μας δυστυχώς έχει αλλάξει… οι τροφές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πλέον βομβαρδισμένες με φυτοφάρμακα, ορμόνες, εντομοκτόνα, χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και κάθε λογής άλλη χημική ουσία από το υπέδαφος, ή από παράγωγα της διαδικασίας καλλιέργειας. Από την άλλη, το υπέδαφος έχει πλέον απαντληθεί από τα θρεπτικά του συστατικά και δεν μπορεί πια να προσφέρει τη ορθή συνδρομή του στη φυσική σύσταση των διατροφικών μας πόρων. Έτσι, με την καθημερινή μας διατροφή, το σώμα δεν προσπορίζεται με τον αναγκαίο όγκο θρεπτικού φορτίου, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να υπολειτουργεί, τα παράγωγα της κυτταρικής του καύσης, να είναι από "βλαπτικά” έως "τοξικά” και ο οργανισμός, λόγω έλλειψης καυσίμου, να υπολειτουργεί με όλα τα συνεπακόλουθα.

  Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η προστιθέμενη στην υγεία, αξία της Ορθομοριακής Διατροφής (Orthomolecular Nutrition), που απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει ακόμα ένα έξυπνο και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των ιατρών.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ