Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 12:40

  Έρευνα REAL: Η συμμόρφωση στην εισπνεόμενη θεραπεία για τη ΧΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη δημοσίευση της έρευνας REAL στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of COPD ανακοίνωσε η εταιρεία Novartis. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτή η παγκοσμίως αντιπροσωπευτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 750 άνθρωποι που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια,  παρέχει στοιχεία καθημερινής κλινικής πρακτικής για τους παράγοντες που επηρεάζουν την συμμόρφωση και την χρήση των συσκευών εισπνοής των ασθενών. Η έρευνα προσδιόρισε παράγοντες που ενδεχομένως μειώνουν τον κίνδυνο υποδοσολογίας ή υπερδοσολογίας, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που αφορούν τη συσκευή.

  Η σωστή τεχνική χρήσης της συσκευής εισπνοής είναι θεμελιώδης προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια επωφελούνται από τη φαρμακευτική τους αγωγή. Σε κλινικές μελέτες, έως και 94% των ασθενών έδειξαν ότι χρησιμοποιούν εσφαλμένα τη συσκευή εισπνοής. Παρόλα αυτά, περίπου 30% των ασθενών στην έρευνα REAL δεν είχαν ελεγχθεί από επαγγελματία υγείας για να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιούσαν σωστά τη συσκευή εισπνοής τα τελευταία δύο χρόνια.

  Οι ασθενείς που έκαναν αυτή την εκπαίδευση είχαν σημαντικά μεγαλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία στις επακόλουθες επισκέψεις τους στον επαγγελματία υγείας, ενώ αισθάνονταν περισσότερο σίγουροι ότι είχαν λάβει την πλήρη δόση του φαρμάκου τους, σε σύγκριση με όσους δεν ελέγχθηκαν. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η χαμηλή σιγουριά για τη λήψη της πλήρους δόσης μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή υπερβολική χρήση του φαρμάκου.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς με ΧΑΠ (<65 ετών) είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς να παίρνουν το φάρμακό τους όπως προβλεπόταν. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει διότι οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς έχουν γενικά ηπιότερα συμπτώματα και, ως εκ τούτου, μπορεί να μην αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν το φάρμακό τους όσο τακτικά επιβάλλουν οι οδηγίες. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς επωφελούνται πλήρως από το φάρμακό τους.

  "Η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και η εσφαλμένη χρήση των συσκευών εισπνοής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια να μην επωφελούνται πλήρως από τη θεραπεία τους. Η έρευνα REAL δείχνει ότι ενώ υπάρχουν προγνωστικά χαρακτηριστικά για τη συμμόρφωση, όπως η ηλικία και η σοβαρότητα της νόσου, υπάρχουν επίσης τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η σωστή εκπαίδευση, ο έλεγχος της τεχνικής χρήσης της συσκευής εισπνοής και η επιλογή της συσκευής που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ασθενή", δήλωσε ο κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas. "Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας REAL έδειξαν πως η αναφερόμενη από τους ασθενείς συμμόρφωση και σιγουριά χρήσης είναι σημαντικά μεγαλύτερη με τη συσκευή εισπνοής για τις θεραπείες της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας της Novartis, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές εισπνοής".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ