Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Απρ-2018 08:34

  Κύηση και νόσος των νεφρών: Πόσο το ένα επηρεάζει το άλλο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κ. Αικατερίνη Παπαγιάννη, Καθηγήτρια Νεφρολογίας και Διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο" μας απαντά για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και τον αντίκτυπό της στη ζωή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία - μας μιλά όμως και γενικότερα για τη σοβαρή αυτή νόσο. 

  Όπως εξηγεί η κ. Παπαγιάννη, παγκόσμια, ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από ΧΝΝ ανέρχεται σε 195 εκατομμύρια και σήμερα, η νόσος αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου, όντας υπεύθυνη για 600.000 θανάτους ετησίως. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη ΧΝΝ στις γυναίκες είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όσο και στους άνδρες ή και ακόμη μεγαλύτερος. "Εντούτοις, ο αριθμός  των γυναικών με XNN Τελικού Σταδίου που βρίσκονται σε θεραπεία με αιμοκάθαρση είναι μικρότερος από αυτόν των ανδρών και υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες για το παραπάνω φαινόμενο" σχολιάζει η ειδικός. "Πρώτον ότι η εξέλιξη της νόσου στις γυναίκες είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τους άνδρες. Δεύτερον, ψυχολογικοί και οικονομικοί φραγμοί στις γυναίκες και χαμηλότερη επίγνωση της νόσου, οδηγούν αυτές σε καθυστερημένη ή και καθόλου ένταξη σε αιμοκάθαρση. Και τρίτον, η άνιση πρόσβαση ανδρών και γυναικών στην περίθαλψη αποτελεί σημαντικό θέμα σε ορισμένες χώρες, στις οποίες οι πολίτες τους δεν έχουν καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη".

  Μπορούν οι γυναίκες με ΧΝΝ να αποκτήσουν παιδί; Και πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τη ΧΝΝ;

  "Η ΧΝΝ θεωρείται παράγοντας κινδύνου για μειωμένη γονιμότητα και κακή έκβαση της κύησης, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Επίσης, η εγκυμοσύνη στις γυναίκες με προχωρημένου σταδίου ΧΝΝ σχετίζεται με υψηλά ποσοστά εμφάνισης υπερτασικών διαταραχών και πρόωρων τοκετών. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν μειωμένη γονιμότητα αλλά η σύλληψη είναι δυνατή, παρότι σπάνια. 

  Στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, η γονιμότητα μπορεί να αποκατασταθεί όπως και οι πιθανότητες για επιτυχημένη έκβαση της εγκυμοσύνης. 

  Από την άλλη πλευρά, ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αποτελούν κύρια αιτία ανάπτυξη Οξείας Νεφρικής Βλάβης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη ΧΝΝ. Η προεκλαμψία, ένα σύνδρομο στο οποίο η μειονεκτική εμφύτευση του πλακούντα επηρεάζει τους φυσιολογικούς νεφρούς επιπλέκει το 3% έως 10% όλων των κυήσεων, προκαλώντας εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης και λευκωματουρίας. Η προεκλαμψία εξακολουθεί σήμερα να αποτελεί κύρια αιτία μητρικής νοσηρότητας και θνητότητας και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης, ΧΝΝ και καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταγενέστερα στη ζωή της γυναίκας. Εκτός από τους κινδύνους για τη μητέρα, η προεκλαμψία σχετίζεται με ενδομήτριο και περιγεννητικό θάνατο, πρόωρο τοκετό και καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου. Μακροχρόνια, τα πρόωρα και μικρά για την ηλικία της κύησης νεογνά είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ΧΝΝ στην ενήλικη ζωή τους". 

  Υπάρχουν νοσήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος ΧΝΝ;

  "Η XNN μπορεί να προσβάλλει κάθε άτομο, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, ακόμη και παιδιά, αλλά η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν τις κυριότερες αιτίες ΧΝΝ στους ενήλικες και είναι υπεύθυνοι, στις περισσότερες χώρες, για >50% των περιπτώσεων ΧΝΝ τελικού σταδίου. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης ΧΝΝ και η συχνότητά της δυστυχώς έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν και αυτές ΧΝΝ. Ευτυχώς όμως, η παχυσαρκία και η ΧΝΝ, που οφείλεται σε αυτήν, είναι δυνατόν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν, κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις και τηρώντας πιστά τις οδηγίες που υποδεικνύει ο θεράπων γιατρός". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ