Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2018 08:26

  Καρκίνος του θυρεοειδούς και αφαίρεση των λεμφαδένων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συναντήσαμε τον ενδοκρινολόγο Κυριάκο Βαμβακίδη, διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, και μας μίλησε για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τις θεραπευτικές επιλογές. Βαμβακίδης 4 26-04

  Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

  Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας σε όλο και περισσότερους ασθενείς. Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας του αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Πολύ συχνά όμως καθίσταται αναγκαία και η αφαίρεση λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου, είτε συνοδεύοντας την ολική θυρεοειδεκτομή είτε δυστυχώς σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, εφόσον διαπιστωθεί η επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες.

  Χρειάζεται πάντα λεμφαδενικός καθαρισμός;

  Για να αποφευχθούν επανεπεμβάσεις για λεμφαδενικό καθαρισμό στον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι σκόπιμο πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση να γίνεται χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου από έμπειρο ακτινολόγο. Εάν διαπιστωθεί υποψία διήθησης λεμφαδένων, τότε αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω μιας παρακέντησης και ο χειρουργός να αφαιρέσει και τους λεμφαδένες μαζί με τον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι τόσο ξεκάθαρη η υπερηχογραφική εικόνα των διηθημένων λεμφαδένων, όπου δεν είναι αναγκαία η επιβεβαίωση μέσω παρακέντησης.

  Οι ιστολογικοί τύποι του καρκίνου του θυρεοειδούς που συνδέονται με την εμφάνιση λεμφαδενικών μεταστάσεων είναι κατά κανόνα το θηλώδες και το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα. Αντίθετα, στα θυλακιώδη καρκινώματα, η λεμφαδενική συμμετοχή είναι σπάνια.

  Εφόσον κριθεί αναγκαίος ο λεμφαδενικός καθαρισμός, πρέπει να οριοθετηθεί η έκτασή του. Διακρίνουμε τα πλάγια τραχηλικά διαμερίσματα και το κεντρικό τραχηλικό διαμέρισμα. Εάν οι διηθημένοι λεμφαδένες περιορίζονται στην παρατραχειακή περιοχή γύρω από τον θυρεοειδή αδένα, τότε είναι αρκετή η αφαίρεση μόνο των λεμφαδένων του κεντρικού τραχηλικού διαμερίσματος, που, αν γίνει μαζί με τη θυρεοειδεκτομή, μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδια μικρή τομή. Στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί πλάγιοι λεμφαδένες, τότε η τομή πρέπει να είναι εκτεταμένη, ώστε να καταστεί δυνατή η αφαίρεσή τους.

  Ποιες είναι οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού;

  Οι επιπλοκές του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού είναι ίδιες με αυτές της θυρεοειδεκτομής, δηλαδή το βράχνιασμα της φωνής και η μόνιμη υπασβεστιαιμία (πιθανότητα περίπου 1% σε έμπειρους χειρουργούς). Οι επιπλοκές του πλάγιου λεμφαδενικού καθαρισμού αφορούν κακώσεις νεύρων που διέρχονται την περιοχή (φρενικού, πνευμονογαστρικού, βραχιονίου παραπληρωματικού, υπογλωσσίου). Οι επιπλοκές αυτές, που είναι σημαντικές αν επισυμβούν, είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιες.

  Ο λεμφαδενικός καθαρισμός είναι ένα απαιτητικό χειρουργείο, που πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό στο αντικείμενο αυτό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ