Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαϊ-2018 08:10

  Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συναντήσαμε τον ιατρό Αθανάσιο Τσουτσάνη, ορθοπεδικό χειρουργό, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και πιστοποιημένο εκπαιδευτή της τεχνικής Αθανάσιος ΤσουτσάνηςAMIS και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει για τις νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. 

  Ποιες κατηγορίες ασθενών θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από τις νέες αυτές τεχνικές; 
  Oι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας προσφέρουν νέες δυνατότητες και στον τομέα της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου και του γόνατος. Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το 50% των χρόνιων παθολογικών προβλημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα είναι το συχνότερο νόσημα του μυοσκελετικού συστήματος και η συχνότερη αιτία ανικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα. Η αρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος αποτελούν τα προβλήματα που πιο συχνά καλείται να θεραπεύσει ο γιατρός και, δυστυχώς, έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο. Η αρθρίτιδα τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται με ολική αρθροπλαστική.

  Τι είναι η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας; 
  Σήμερα πραγματοποιούνται παγκοσμίως γύρω στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές επεμβάσεις τον χρόνο. Πρόκειται για χειρουργική τεχνική, κατά την οποία οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται από υλικά που ονομάζονται "προθέσεις". Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο και καταφέρνει να ανακτήσει τις κινήσεις των αρθρώσεών του, χωρίς να χρειάζεται να παίρνει φάρμακα. 

  Είναι πιο ανώδυνη η μετεγχειρητική περίοδος και πιο σύντομη η ανάρρωση; 
  Σήμερα η τάση είναι οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, δηλαδή η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη. Στην περίπτωση προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου η τεχνική επιλογής είναι η ΑΜΙS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και στην αρθρίτιδα του γονάτου η ΜΙΚ (Minimal Invasive Knee). Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιείται μια πολύ μικρή τομή, μέσα από την οποία, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, δεν χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν τένοντες, μύες ή νεύρα, ενώ διατηρείται ακόμα και ο αρθρικός θύλακος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση, την εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση αίματος, την ελαχιστοποίηση της χειρουργικής τομής και του μετεγχειρητικού πόνου, τη σύντομη διάρκεια νοσηλείας (2-3 μέρες), την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να σηκωθεί την ίδια μέρα, και επομένως τη μείωση του κινδύνου των επιπλοκών λόγω ακινησίας (π.χ., θρομβώσεις) και τη σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι τεχνικές AMIS και MIK αποτελούν την εξέλιξη στον τομέα των ήδη πολύ επιτυχημένων ολικών αρθροπλαστικών. Η AMIS βασίζεται σε μια κλασική χειρουργική τεχνική, που εξελίχθηκε σε τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας από τη Γαλλική Πανεπιστημιακή Σχολή, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200.000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ