Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 12:45

  Είναι η κανέλα το "φάρμακο" για τις πολυκυστικές ωοθήκες;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πολύπλοκη ορμονική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις Μεσογειακές χώρες υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο, αλλά μπορεί να μην το ξέρουν.

  Εκτιμάται ότι το 5% έως 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών (PCOS) αλλά μόνο το 30% αυτών των γυναικών έχουν συμπτώματα. Συχνά τα μόνα συμπτώματα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης ή η αύξηση του βάρους.

  Σύνηθες διαγνωστικό κριτήριο είναι οι κλινικές ή βιοχημικές ενδείξεις υπερανδρογονισμού, για τον οποίο δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Αυτή η ορμονική ανισορροπία έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, τα οποία περιλαμβάνουν υπογονιμότητα, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως (ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια, ανωορρηξία), κύστεις των ωοθηκών, αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλεια βάρους, αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα (π.χ. πρόσωπο, στήθος).

  Έρευνες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται. Σχεδόν όλες οι υπέρβαρες γυναίκες με PCOS έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.

  Πολλές γυναίκες με PCOS έχουν θεραπευθεί επιτυχώς με μετφορμίνη. Μερικές ασθενείς όμως δεν αντέχουν τις παρενέργειες του φαρμάκου, όπως ναυτία και πόνος στους μύες.

  Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών και καρκίνου του ενδομητρίου.

  Η σωστή διατροφή, η απώλεια βάρους και η διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Περίπου το 80% των ασθενών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες και σχεδόν όλες έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.

  Απώλεια βάρους
  Απώλεια βάρους μόλις 5% μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ανδρογόνων κι έτσι να βελτιωθεί ο κύκλος της γυναίκας και τα επίπεδα της χοληστερόλης.  

  Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση κάνουν τη διαφορά. Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει  ιδανικά να κάνουν κάποια μορφή έντονης άσκησης για μία ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Για όσες ασθενείς όμως δεν είχαν ασκηθεί στο παρελθόν, τα 15 λεπτά καθημερινής άσκησης αρχικά μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικά.
   
  Η διατροφή των ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, να βασίζεται στα λαχανικά και τα φρούτα, την άπαχη πρωτεΐνη και τα λιπαρά που δεν είναι επιβλαβή για την καρδιά. Τα κεκορεσμένα και τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και το "πρόχειρο φαγητό"  (όπως μπισκότα, παγωτά, κέικ, αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρούχα ποτά και δημητριακά με ζάχαρη).

  Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να επιλέγουν υδατάνθρακες που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης και υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.

  Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά τη δυνατότητα των τροφίμων να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, εάν μια γυναίκα έχει αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, η διατήρηση φυσιολογικών ή χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα θα έχει άμεση επίδραση σε ορισμένα συμπτώματα της ασθένειας.

  Ο ρόλος της κανέλας
  Έμφαση έχει δοθεί στη χρήση της κανέλας για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε περιπτώσεις ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά και για βελτίωση της έμμηνου ρύσης και της γονιμότητας. Το ενεργό συστατικό του "κιννάμωμου η κασσία" (κινεζικής κανέλας) είναι η κινναμαλδεΰδη και πιθανότατα αυτή ευθύνεται για τη βιοχημική δράση της.

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι οι γυναίκες με PCOS που πήραν 1500mgδιατροφικού συμπληρώματος κανέλας την ημέρα, για έξι μήνες είχαν πιο σταθερούς κύκλους απ’ότι οι γυναίκες που έλαβαν εικονικό χάπι. Μάλιστα δύο από τις 11 γυναίκες στην ομάδα που έπαιρνε κανέλα, συνέλαβαν και έμειναν έγκυοι. Αυτό σημαίνει ότι έκαναν ωορρηξία φυσιολογικά και ξέρουμε ότι συχνά οι γυναίκες με PCOS δεν κάνουν ωορρηξία.

  Συμπερασματικά, γυναίκες με PCOS μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής και πιθανότατα με τη χρήση της κανέλας ως συμπλήρωμα διατροφής.

  Ως ιατροί, έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε και να προτρέπουμε τις ασθενείς μας κατάλληλα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ