Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Μαρ-2018 08:04

  Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της υπερλιπιδαιμίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εμείς μεταξύ μας τη λέμε χοληστερόλη, οι γιατροί όμως χρησιμοποιούν τον πιο σωστό όρο "υπερλιπιδαιμία". Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, που εφόσον εντοπιστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή. 

  Ο όρος υπερλιπιδαιμία καλύπτει αρκετές διαταραχές που συμβάλουν στην αύξηση των λιπιδίων στο αίμα. Παρότι πρόκειται για θεραπεύσιμη νόσο, είναι συνήθως μια κατάσταση που διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Για όσο διάστημα ελέγχεται, είτε μέσω των διατροφικών αλλαγών και της άσκησης είτε με φαρμακευτική αγωγή συμπληρωματικά των παραπάνω, θεωρητικά η υπερλιπιδαιμία δεν προκαλεί πρόβλημα υγείας. Όταν όμως η υπερλιπιδαιμία παραμένει εκτός ελέγχου τότε έχει άμεση σύνδεση με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.  

  Το γεγονός πως η υπερλιπιδαιμία είναι μία ασυμπτωματικής νόσος, κάνει ακόμη σημαντικότερο τον προληπτικό έλεγχο. 

  Στη χώρα μας εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση με περισσότερο από το μισό του πληθυσμού να φέρει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ σταθερά αυξημένη είναι και η συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

  Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της υπερλιπιδαιμίας

  Η απουσία της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης για την υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τη θνησιμότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν κι άλλες παράμετροι που συμβάλουν στην εμφάνισή της, όπως το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η υπέρταση.

  Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN, τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται από τη σημαντική μείωση που εμφανίζουν οι δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) για το 2015, το 17,5% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει σήμερα την υπολιπιδαιμική του αγωγή λόγω του υψηλού της κόστους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό περιορίζει τη δοσολογία που του έχει χορηγηθεί.

  Στο ίδιο δελτίο τύπου, η  ELPEN ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου  εγχωρίως παραγόμενου γενόσημου φαρμακευτικού σκευάσματος για την υπερλιπιδαιμία. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ