Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Μαρ-2018 08:04

  Πόνος στον ώμο: Υπάρχει λύση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συναντήσαμε τον ιατρό Εμμανουήλ Μπριλάκη - Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Επιμελητή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Υπεύθυνο Ορθοπαιδικό του Γυναικείου Τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ  και μας έλυσε τις απορίες σχετικά με την αποκατάσταση του ώμου, αυτής της τόσο σημαντικής άρθρωσης μετά από τραυματισμό. 

  Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από πόνο και δυσκαμψία στον ώμο τους, ενώ άλλοι παραπονιούνται για αστάθεια. Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου; 

  Οι δύο βασικές κατηγορίες των παθήσεων του ώμου που απασχολούν πολλούς ανθρώπους είναι οι παθήσεις του τενοντίου πετάλου τα εξαρθρήματα. Οι μύες του ώμου καταλήγουν στο ανώτερο τμήμα του βραχιονίου οστού δημιουργώντας ένα τενόντιο πέταλο. Αυτή η δομή προσφέρει σταθερότητα και βοηθά στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις όλου του άκρου. Η κατασκευή αυτών των τενόντων, η συνολική στάση του σώματος και η συνεχής, έντονη και κατ’ επανάληψη χρήση του μέλους, καθιστά την περιοχή επιρρεπή σε τραυματισμούς. Από την άλλη μεριά, ο ώμος είναι η άρθρωση με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο σώμα και αυτό μπορεί και επιτυγχάνεται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης.
   

  Είναι αυτό που έχουμε ακούσει ως περιαρθρίτιδα, μία πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα χρόνιο πόνο; 
   

  Παλαιότερα, πράγματι αυτές οι παθήσεις περιγράφονταν με τον γενικό όρο περιαρθρίτιδα και η αντιμετώπιση τους ήταν ο συμβιβασμός και η εκπαίδευση του ασθενούς "να ζει με τον πόνο του” και τον περιορισμό της κίνησης του. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει σήμερα. Ο όρος "περιαρθρίτιδα ώμου" χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν και αποτελεί μία γενική και αόριστη περιγραφή που δεν υποδηλώνει συγκεκριμένη παθολογία. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφεται ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων με κοινά συμπτώματα, τον πόνο, ιδίως τη νύχτα, τη  μείωση του εύρους κίνησης και τη δυσλειτουργία της άρθρωσης. Η πρόοδος της ιατρικής, η χρήση νέων απεικονιστικών μεθόδων, όπως η μαγνητική τομογραφία και ο υπέρηχος βοήθησε στην αναγνώριση, ταυτοποίηση και διαφοροδιάγνωση αυτών των νοσολογικών οντοτήτων. Έτσι ο όρος  "περιαρθρίτιδα ώμου" δεν χρησιμοποιείται σήμερα γιατί αφενός δεν είναι ακριβής, αλλά κυρίως γιατί πλέον έχουν εφαρμοστεί εξειδικευμένες θεραπείες στις διαφορετικές παθήσεις που καλύπτει ο όρος αυτός.

  Πώς μπορεί να υπάρξει οριστική θεραπεία στους τραυματισμούς του ώμου; 

  Παλαιότερα η χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων. Σήμερα, η αποκατάσταση, αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική πράξη ελάχιστης επεμβατικότητας. Η επέμβαση γίνεται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση χωρίς τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Από αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο, το οποίο με τη βοήθεια οπτικών ινών, προσφέρει επισκόπηση και μεγέθυνση των βλαβών. Επίσης, μέσα από αυτές εισάγονται τα απαραίτητα εργαλεία (ράμματα, άγκυρες) για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Ακόμη και μεγάλες βλάβες, μπορούν πλέον να διορθώνονται αρθροσκοπικά.

  Γιατί να προτιμήσει κανείς αυτή τη μέθοδο;

  Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά, με πιο σημαντικά την ασφάλεια και το μικρότερο χειρουργικό τραύμα στους υγιείς ιστούς. Επίσης, προσφέρει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, υψηλή διαγνωστική ευαισθησία και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Για την επέμβαση αυτή συνήθως δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και ο ασθενής κινεί το άκρο του σχεδόν αμέσως μετά την αρθροσκόπηση. Τέλος, ο ασθενής επιστρέφει πολύ σύντομα στην καθημερινότητά του. Λίγος περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την επιστροφή με ασφάλεια σε χειρωνακτική εργασία και αθλητική δραστηριότητα, για τα οποία χρειάζεται επανεκπαίδευση του ώμου με τη βοήθεια προγράμματος αποκατάστασης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ