Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 14:10

  Αυτισμός: Μειώστε τον κίνδυνο με λήψη βιταμινών στην εγκυμοσύνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι γυναίκες οι οποίες παίρνουν φυλλικό οξύ και/ή συμπληρώματα βιταμινών πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελαττώνουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εμφανίσουν αυτιστικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychology.

  Τα ευρήματα της μελέτης έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας Δρ Λεβίν και Δρ Κοντές από το πανεπιστήμιο της Χάϊφα και τον Αλεξάντερ Βικτόριν από το Mount Sinai της Νέας Υόρκης και το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

  Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ασφαλιστικό ταμείο του Ισραήλ, όπου καταχωρούν υποχρεωτικά σε αρχεία ακόμα και την πώληση βιταμινών.

  Μελετήθηκαν 45.300 παιδιά (22.090 κορίτσια και 23.210 αγόρια) που γεννήθηκαν από το 2003-2007 και τα οποία αργότερα διαγνώστηκαν με αυτιστικές διαταραχές, σε σύγκριση με μία ομάδα αναφοράς που επελέγη τυχαία.

  Τα συμπληρώματα βιταμινών χωρίστηκαν σε αυτά που περιείχαν μόνο φυλλικό οξύ (βιταμίνη B9), σε συμπληρώματα που περιείχαν πολυβιταμίνες (A, B, C, D) και οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών, τα οποία λαμβάνονταν από τις μητέρες πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.

  Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπαιρναν φυλλικό οξύ και/ή πολυβιταμίνες πριν την εγκυμοσύνη (και/ή κατά τη διάρκεια της κύησης) φάνηκε πως είχαν μειωμένο κίνδυνο αυτιστικών διαταραχών σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν έπαιρναν βιταμίνες.

  Προηγούμενες μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στις βιταμίνες, το φυλλικό οξύ και τον αυτισμό, είχαν δώσει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι στη μελέτη δεν ξεκαθαρίστηκε ο λόγος που η λήψη βιταμινών ή φυλλικού οξέως συνδέεται με την παρατηρηθείσα μειωμένη εμφάνιση αυτισμού.

  Καλό είναι όλες οι γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη να αρχίσουν να παίρνουν πολυβιταμίνες σε συνεννόηση με τον ιατρό τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ