Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 07:30

  Ανακοίνωση PhRMA Innovation Forum

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 23 εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών. Mε αφορμή την ψήφιση του νόμου "Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις" , το PhRMA Innovation Forum εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση εκφράζοντας τις ενστάσεις των συμμετεχόντων ως προς το πλαίσιο που θέτει:

  "Ως φορέας εκπροσώπησης των 23 ηγέτιδων εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης, ήδη από το Δεκέμβριο, είχαμε εκφράσει με επιχειρήματα τις ενστάσεις μας αναφορικά σε συγκεκριμένα σημεία του τότε προς συζήτηση Σχεδίου Νόμου. Σήμερα και μετά από την ψήφιση του από τη Βουλή, ο νέος νόμος δε διαμορφώνει ικανό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι θα επιλύσει. 

  Αντιθέτως, το νέο πλαίσιο:

  Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αναφορικά στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες.
  Περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία και σκόπιμες ασάφειες που αναιρούν τις καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν.
  Συνολικά εμφανίζεται επίμονα ένας μονομερής τρόπος θεώρησης των κρίσιμων ζητημάτων, όπου η καινοτομία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως δαπάνη. Παράλληλα, η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διαιωνίζει τις ιστορικές στρεβλώσεις και επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση.

  Για το λόγο αυτό, επιμένουμε στην αναγκαιότητα ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο με στόχο να εξαλειφθούν κάποιες κρίσιμες ανισότητες και προβλήματα.

  Προσδοκούμε ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε καταθέσει συνετές και ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή και αδιάλειπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα αλλά και παλαιότερα φάρμακα. 

  Η υλοποίηση και η εξειδίκευση του φιλόδοξου πλαισίου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, δε νοείται να μη λάβει υπόψιν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπως κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.
  Έχοντας επιλέξει το λάθος ανηφορικό δρόμο των επιβαρύνσεων ύψους 1,2 δις για το 2018, φτάνοντας στο σταυροδρόμι της καινοτομίας, η επιλογή της νέας οδού δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδο”
  .

  Αναφορικά με το νέο αυτό νόμο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν πως θα φέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά, καθώς πέραν των στενών ορίων που παραμένουν στο κονδύλι του φαρμάκου (στα 2 δισ. ευρώ), από φέτος τα νέα καινοτόμα σκευάσματα θα περνούν από αξιολόγηση προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (να ενταχθούν δηλαδή στη θετική λίστα).Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Μνημονίου και ακολουθεί το μέτρο της επιβολής τέλους εισόδου των νέων και καινοτόμων θεραπειών (ύψους 25%) που επιβλήθηκε πέρσι και αναδρομικά για όλο το 2017.

  Οι δύο βασικοί άξονες που θα κρίνουν ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης είναι οι εξής: θα εξετάζεται το κλινικό όφελος των θεραπειών, η σύγκριση με  τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμάκων και ο λόγος κόστους/ αποτελεσματικότητας. Ακολούθως θα υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για την αποζημίωση των φαρμάκων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ