Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 09:54

  Ανοσο-ογκολογία: Η καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που εορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 4 Φεβρουαρίου πέντε πανεπιστημιακοί καθηγητές μετέφεραν σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από τη Bristol-Myers Squibb τα "καλά νέα” αναφορικά με την ανοσοθεραπεία.

  Τη  Συνέντευξη Τύπου άνοιξε με χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας της "Βιοκλινικής" Θεσ/νίκης, ο οποίος με αφορμή την Π.Η. Καρκίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΕΟΠΕ με στόχο την ενημέρωση του κοινού,  προσθέτοντας ότι "o καρκίνος παραμένει από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. H χειρουργική αντιμετώπιση, η ακτινοθεραπεία και οι κυτταροτοξικές ή στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν τις βασικές θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η μακροχρόνια επιβίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, παραμένουν μη επιτεύξιμοι στόχοι για πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο, σύμφωνα με μελέτες. Για την αντιμετώπιση αυτής της ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης, έρχεται να συμβάλει η ανοσο-ογκολογία, η οποία περιλαμβάνει παράγοντες, των οποίων ο πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου".

  Αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή σε έξι μορφές καρκίνου

  Η ανοσοθεραπεία σήμερα έχει βρεθεί πως μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση έξι μορφών καρκίνου: Στο μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του νεφρού, το ουροθηλιακό καρκίνωμα, τον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου και τέλος το λέμφωμα Hodgkin. Η εισαγωγή της στα θεραπευτικά σχήματα έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο διάστημα επιβίωσης χωρίς νόσο αλλά και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών, παραμένει ωστόσο μία μορφή θεραπείας που είναι αποτελεσματική σε περίπου 1 στους 4 ασθενείς καθώς παίζουν ρόλοι οι βιοδείκτες και ενδεχομένως άλλες ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού. Στο λέμφωμα Hodgkin φαίνεται πως δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός, όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ο κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,  Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α στην Αιματολογική Κλινική του Γ. Ν. "Λαϊκό",  τονίζοντας πως η εισαγωγή της ανοσοθεραπείας έναντι των μορίων CD30 και PD-1 έχει δώσει νέα ελπίδα στους ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα Hodgkin μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση.

  ανοσο-ογκολογία 29/1/18Αισιοδοξία όμως και καλά αποτελέσματα υπάρχουν και στις άλλες μορφές καρκίνου. Η Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Α’ Παθολογική Κλινική, Γ.Ν. "Λαϊκό", κα Έλενα Γκόγκα αναφερόμενη στο μελάνωμα εξήγησε πως είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. "Ωστόσο, ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα Σταδίου IV ιστορικά έχουν ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 15% έως 20% και δεκαετούς επιβίωσης περίπου 10% έως 15%.  Με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν. Η πενταετής επιβίωση διαμορφώνεται στο 35-40% με τη μονοθεραπεία anti-PD1 παραγόντων, ενώ συνδυάζοντας ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες, σημειώνονται ποσοστά τριετούς επιβίωσης κοντά στο 60%". 

  Ο Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών & Δ/ντής της Γ. Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α "Η Σωτηρία", κος Κωνσταντίνος Συρίγος  τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στον καρκίνο του πνεύμονα με τις περισσότερες από τις νεότερες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοθεραπειών, να είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα. "Ειδικότερα, με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα - με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 16-18% στην τριετία - όσο και στην ποιότητα ζωής τους, με διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας".

  Στην εισήγησή του ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. "Αλεξάνδρα", κος Αριστοτέλης Μπάμιας αναφέρθηκε στην ελπίδα που έφερε η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του νεφρού, επισημαίνοντας πως "παρόλο που οι εξελίξεις στις στοχεύουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού από το 2006 έως σήμερα ήταν ραγδαίες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Από τον Απρίλιο του 2016 η μοντέρνα ανοσοθεραπεία έχει εμπλουτίσει τη θεραπευτική φαρέτρα στη μάχη των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο νεφρού". 

  "Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες, προστίθενται στη θεραπευτική φαρέτρα της ογκολογίας, καθιστώντας το μέλλον της θεραπείας του προχωρημένου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου πιο ελπιδοφόρο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία με anti-PD1 παράγοντα αυξάνει την ολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, σταθεροποιώντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων της καθημερινής δραστηριότητας  και της κοινωνικής επάρκειας" σχολίασε με τη σειρά της η Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας - Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γ.Π.Ν. "Αττικόν", κα Αμάντα Ψυρρή.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ