Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 09:40

  Γιατί έχω ημικρανία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αιτία και οι παράγοντες πυροδότησης της ημικρανίας δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, καθώς καμία ημικρανία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Ωστόσο, πιστεύεται εδώ και αρκετό καιρό ότι το πεπτίδιο σχετιζόμενο με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) παίζει ρόλο στους υποκείμενους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ημικρανίας.

  Πρόκειται ένα μόριο το οποίο δεσμεύεται στο σύμπλοκο υποδοχέα CGRP και θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των σημάτων του πόνου που σχετίζονται με την ημικρανία. Έχει διαπιστωθεί ότι τα επίπεδά του αυξάνονται κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και επιστρέφουν στο φυσιολογικό όταν υποχωρεί ο πόνος της ημικρανίας. Το CGRP εμπλέκεται επίσης στην αγγειοδιαστολή και την αισθητηριακή μετάδοση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας.

  Οι 4 φάσεις:
  Η ημικρανία μπορεί να έχει έως και τέσσερις διακριτές φάσεις- προειδοποιητική (ή πρόδρομη) φάση, αύρα, κεφαλαλγία και ανάρρωση- και καθεμία από αυτές έχει πολλά δυνητικά συμπτώματα.

  -Η κύρια φάση κεφαλαλγίας της ημικρανίας διαρκεί συνήθως από 4 έως 72 ώρες. Πριν από αυτή, ορισμένα άτομα εμφανίζουν προειδοποιητικές ενδείξεις της ημικρανίας, όπως κόπωση και θέματα με τον ύπνο, ώρες ή ακόμη και ημέρες πριν τα επεισόδια. Η φάση αυτή είναι γνωστή ως "πρόδρομη φάση".

  -Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν επίσης αύρα- διαταραχές της όρασης, των αισθήσεων και της ομιλίας.

  -Σε ορισμένα άτομα, οι επιπτώσεις της ημικρανίας έπειτα από ένα επεισόδιο ενδέχεται να είναι παρατεταμένες.

  -Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης, ναυτία και κόπωση. Η φάση αυτή είναι γνωστή ως "φάση της ανάρρωσης".

  Οι επιπτώσεις
  Η ημικρανία προκαλεί κάτι παραπάνω από απλά σωματικό πόνο και συμπτώματα, έχει επίδραση και στην προσωπική ζωή του ατόμου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ημικρανία επιδρά αρνητικά στις οικογενειακές σχέσεις και δραστηριότητες, όπως η απουσία από σημαντικά γεγονότα των αγαπημένων προσώπων των πασχόντων και ο μειωμένος χρόνος με τους συντρόφους και τα παιδιά. 45% των ατόμων αναφέρουν ότι απουσιάζουν από κοινωνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής.

  Κάθε χρόνο, περίπου 20% των ανδρών και 30% των γυναικών αναφέρουν ότι χάνουν πάνω από 10% των εργάσιμων ημερών τους λόγω της ημικρανίας.90% των ανθρώπων αναφέρουν ότι δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν
  με ημικρανία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ