Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιαν-2018 09:50

  Αυτή είναι η συχνότερη ορθοπεδική πάθηση των νέων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας, αλλιώς χονδροπάθεια ή "γόνατο του δρομέα”, είναι μια κατάσταση όπου ο χόνδρος κάτω από την επιγονατίδα παρουσιάζει μικρές ή μεγαλύτερες φθορές με αποτέλεσμα έντονο πόνο σε ορισμένες κινήσεις ή ακόμη και στον ύπνο. Η κατάσταση αυτή είναι συνηθισμένη στους εφήβους και νέους ενήλικες και σε αθλητές, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με πρόβλημα αρθρίτιδας στο γόνατο. 

  Από τι προκαλείται
  Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας μπορεί να συμβεί μετά από καταπόνηση των γονάτων (π.χ. από πολύωρη καθιστή θέση, εργασία που περιλαμβάνει βαθιά καθίσματα, συχνό ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, εντατική άσκηση, τρέξιμο, άρση βαρών ή άλλη άσκηση που καταπονεί τα γόνατα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται. Ωστόσο υπάρχουν επίσης κατασκευαστικά προβλήματα στην επιγονατίδα ή εκφύλιση του χόνδρου που κάνουν κάποιον επιρρεπή στην πάθηση. 

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία
  Ανάλογα με την ένταση του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ξεκούραση και αποχή για ένα διάστημα από προπονήσεις που επιβαρύνουν το γόνατο. Ωστόσο, η φυσιοθεραπεία ή ισομετρικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακεφάλου, του μυ που "προστατεύει” το γόνατο, συστήνονται για την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη επόμενου επεισοδίου. Εάν ο πόνος επιμένει, χρειάζεται ακτινογραφία επιγονατίδας καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το πρόβλημα να δημιουργείται από τη θέση της σε σχέση με την τροχαλία (μέρος της άρθρωσης του γονάτου).  
  Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ