Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 11:40

  Η λήψη παυσίπονων κατά την κύηση μπορεί να ελαττώσει τη μελλοντική γονιμότητα του αγέννητου μωρού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η λήψη παυσίπονων κατά την κύηση μπορεί να ελαττώσει τη μελλοντική γονιμότητα του αγέννητου μωρού.
   
  Η ανασκόπηση τριών σημαντικών μελετών έδειξε ότι η λήψη παρακεταμόλης κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική γονιμότητα του θήλεος εμβρύου. Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Endocrine Connections.

  Η παρακεταμόλη και  η ακετανομιφένη είναι τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι έγκυοι παγκοσμίως.

  Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της κύησης με διαταραχές στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος του άρρενος εμβρύου. Η επίδραση των φαρμάκων αυτών στα θήλεα έμβρυα όμως, δεν είχε ακόμα μελετηθεί.

  Ο Δρ Ντέιβιντ Κρίστενσεν και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν τα ευρήματα από τρεις διαφορετικές ανεξάρτητες μελέτες σε ποντίκια, οι οποίες εξέτασαν τη δράση της παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη στην ανάπτυξη του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος  του εμβρύου.

  Τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους, τα θηλυκά γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων για τη μελλοντική τους αναπαραγωγή.

  Σε αυτές τις μελέτες τα ποντίκια έλαβαν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε δόσεις που είναι ισοδύναμες με αυτές που θα έπαιρνε μία έγκυος γυναίκα για αναλγησία και κατέληξαν στο να γεννηθούν θηλυκά με ελαττωμένο αριθμό ωαρίων.

  Αυτό σημαίνει ότι αργότερα, κατά την ενηλικίωση, θα έχουν ελαττωμένο αριθμό ωαρίων για γονιμοποίηση, το οποίο μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες επιτυχημένης αναπαραγωγής, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία.

  Μία γυναίκα έχει περίπου 2 εκατομμύρια ωάρια κατά τη γέννησή της, ενώ κατά την έναρξη της εφηβείας ο αριθμός αυτός έχει ελαττωθεί στις 400,000. Υπολογίζεται ότι κάθε κύκλο η γυναίκα καταναλώνει 1,000 ωάρια για να επιλεχθεί το ένα που θα κάνει ωορρηξία και θα έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί. Στα 30 της μία γυναίκα έχει καταναλώσει το 80% των ωαρίων της. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 92% στα 35 και στο 97% στα 40 της.

  Ο Δρ Κρίστενσεν σχολίασε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα δεδομένα από τρεις διαφορετικές μελέτες, σε τρία διαφορετικά εργαστήρια ανεξάρτητα μεταξύ τους, βρήκαν ότι η παρακεταμόλη διαταράσσει την ανάπτυξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

  Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος στον άνθρωπο και τα τρωκτικά, αυτά τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους. Το ιδανικό θα ήταν να γίνουν μελέτες για να δούμε κατά πόσον επηρεάζεται και η ανθρώπινη γονιμότητα, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς υπάρχουν ηθικοί περιορισμοί και επιπλέον το αποτέλεσμα θα μπορούσε να φανεί πάρα πολλά χρόνια αργότερα.  
   
  Σε μία από τις μελέτες, ο Δρ Ροντ Μιτσελ από το MRC Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασε την επίδραση της παρακεταμόλης και της ιμπουπροφένης στους όρχεις και τις ωοθήκες ανθρωπίνων εμβρύων για μία εβδομάδα στο εργαστήριο. Στη συνέχεια μετρήθηκαν τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια και ωάρια. Στην ωοθήκη ο αριθμός των ωαρίων ελαττώθηκε έως 40% ενώ στον όρχι, ο αριθμός των κυττάρων που θα μετατραπούν σε σπερματοζωάρια ελαττώθηκε πάνω από 20%. Η παρακεταμόλη και η ιμπουπροφένη εκτιμάται ότι παρεμβαίνουν στη δράση μίας ορμόνης που ονομάζεται προσταρλαδίνη Ε2 η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρυικού γενετικού συστήματος.

  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, συμβουλεύει τις εγκύους να παίρνουν τη χαμηλότερη δυνατή δόση παρακεταμόλης για το μικρότερο χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Να αποφεύγουν δηλαδή τα αναλγητικά εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη για να πέσει ένας υψηλός πυρετός ή να σταματήσει ένας έντονος πόνος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ