Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 11:00

  Αυξήστε τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ελαττώνοντας τα αναψυκτικά με ζάχαρη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


  Όσες γυναίκες κάνουν προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης εάν μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας Ισραηλινών γιατρών.

  Τα αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη, είτε περιέχουν καφεΐνη είτε όχι, μπορεί να αποτελούν πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από ότι τα αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα της Δρ Ρονίτ Μάχτινγκερ, του Ιατρικού Κέντρου Sheba Tel Hashomer στο Ισραήλ που έκανε την έρευνα σε συνεργασία με συναδέλφους από τις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων  Χάρβαρντ και του Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Οι ερευνητές αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ήθελαν να διαπιστώσουν αν η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με καφεΐνη ή ζάχαρη ήταν όντως παράγοντες κινδύνου. 

  "Οι περισσότερες έρευνες μέχρι τώρα έχουν αξιολογήσει τις επιπτώσεις της καφεϊνης, των αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη και των διαιτητικών αναψυκτικών στη σύλληψη και τις αποβολές. Τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα", ανέφεραν οι ερευνητές. "Δεν είχαν όμως μελετηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις αυτών των αναψυκτικών στον αριθμό των ωαρίων που συλλέγουμε, στην ωρίμανση των ωαρίων, στη γονιμοποίηση και στην ποιότητα των εμβρύων την τρίτη ημέρα μετά τη σύλληψη, όπως επίσης και στα κλινικά αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (θετική βήτα χοριακή, ποσοστά κλινικών κυήσεων, αποβολές και γεννήσεις ζώντων μωρών)".

  Από το 2014 έως το 2016, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση αναψυκτικών και ροφημάτων (καφές, τσάι, ζεστή σοκολάτα, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά) με τα αποτελέσματα των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έδωσαν 340 ασθενείς για τις συνήθειες κατανάλωσης αναψυκτικών και ροφημάτων. Το ιατρικό ιστορικό των ασθενών ελήφθη επίσης υπόψιν κατά την ανάλυση των δεδομένων.

  αναψυκτικάΟι ερευνητές περίμεναν ότι τα στοιχεία θα έδειχναν πως η καφεΐνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. "Αντίθετα με αυτό που υποθέταμε όμως, η κατανάλωση καφεΐνης, καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων ή διαιτητικών αναψυκτικών, δεν φάνηκε να συνδέεται σταθερά με το αποτέλεσμα της εξωσωματικής", είπε η επικεφαλής της έρευνας. 

  Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και ενεργειακών ποτών που έχουν γλυκιά γεύση επειδή περιέχουν σακχαρόζη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστά ώριμων και γονιμοποιημένων ωαρίων, αλλά και αρίστης ποιότητας εμβρύων μετά την διέγερση των ωοθηκών, ενώ συνδέεται επίσης και με χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων ζώντων μωρών. Δεν είναι σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που επηρεάζει τα αποτελέσματα. 


  Η άποψή μου
  Η έρευνα αυτή είναι σημαντική επειδή αποκαλύπτει ότι η επικρατούσα άποψη πως η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης φαίνεται πως τελικά δεν ισχύει. 

  Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης (σε διάφορες μορφές) φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν το γνωρίζαμε. Επομένως, συνίσταται η ελάττωση των αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη στις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση. 

  Σε μελλοντικές μελέτες καλό θα ήταν να εξεταστεί η συνολική κατανάλωση ζάχαρης από όλες τις πηγές και η επίδρασή της στα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 


  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ