Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Δεκ-2017 09:33

  Σκέφτεστε να κάνετε δώρο κινητό τηλέφωνο στο παιδί;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Ξαφνικά, "όλος ο κόσμος" μοιάζει να βρίσκεται συγκεντρωμένος στην τσέπη του παιδιού, με όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους του. Η απόφαση να πάρουμε στο παιδί κινητό τηλέφωνο έχει ένα "ειδικό” βάρος, ενώ αν τείνουμε προς το "ναι” καλό είναι να έχουμε στο νου μας τις παρακάτω σκέψεις. 

  Είναι πράγματι έτοιμο;

  Το ερώτημα αν και είναι απλό είναι σημαντικό. Είναι το παιδί σας έτοιμο για ένα smartphone; Είναι αρκετά υπεύθυνο για να αναλάβει έστω και τη φροντίδα μιας ακριβής ή όχι συσκευής; Αν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε σκεφτείτε ξανά αν είναι αρκετά ώριμο για να κρατήσει στα χέρια του τη συσκευή που θα το συνδέσει αυτόματα με τον κόσμο.

  Το κινητό ως σύμβολο ενηλικίωσης

  Αποτελεί το πρώτο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν τα παιδιά στην κατοχή και χρήση τους. Έχουν ακόμα και τον "δικό τους αριθμό τηλεφώνου”. Με αυτή την έννοια, η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για τη δημιουργία μίας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιαίτερα στην εφηβεία. Πρέπει να καταλάβει λοιπόν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική συσκευή και δεν πρέπει να τη δίνει ΠΟΤΕ σε αγνώστους.

  Η ασφάλειά του έρχεται πρώτη

  Η κατάχρηση του διαδικτύου, η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί και ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Εμείς οι γονείς όμως είμαστε υπεύθυνοι να αναζητήσουμε τις υπηρεσίες αυτές και να ελέγχουμε το χρόνο παραμονής του παιδιού στο διαδίκτυο.

  Η νέα "αγωγή του πολίτη”

  Το επόμενο βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι να το βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει τι είναι η "αγωγή του πολίτη στον κυβερνοχώρο". Θα δίνατε ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο παιδί, χωρίς να έχει μάθει πρώτα να οδηγεί; Έτσι, και η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει κανόνες στους οποίους πρέπει τα παιδιά να εκπαιδευτούν.

  Διαβάστε πώς η χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού στο Shape.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ