Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 14:19

  Μήπως η Χ.Α.Π. σας αφορά και δεν το γνωρίζετε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι μία σοβαρή νόσος του αναπνευστικού, που αν μείνει χωρίς θεραπεία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ μπορεί να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. 

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Χ.Α.Π.
  Τι είναι η Χ.Α.Π. 
  Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα των πνευμόνων και μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο και το χαρακτηριστικό της είναι η απόφραξη της ροής αέρα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αναπνοή. Μακροπρόθεσμα, αν μείνει χωρίς θεραπεία, η Χ.Α.Π. προκαλεί μη αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων) καταστρέφοντας τα τοιχώματά τους. Αυτό σημαίνει σταθερή επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενή και περιορισμό των δραστηριοτήτων του. Όλα τα παραπάνω κάνουν εξαιρετικά σημαντική την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την υιοθέτηση της καταλληλότερης θεραπείας. 

  Σε τι οφείλεται η Χ.Α.Π.
  Η μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη νόσο. "Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της Χ.Α.Π. Παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκ. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με Χ.Α.Π παραμένει αδιάγνωστο", τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.  "Τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την Χ.Α.Π δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς προβλέπουν ότι η νόσος θα αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, ενώ το 15 – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με Χ.Α.Π μέσα στα επόμενα χρόνια", συμπληρώνει. 

  Ποια είναι τα συμπτώματα της Χ.Α.Π.
  Δύσπνοια, χρόνιος βήχας με φλέγματα, συχνές λοιμώξεις στο θώρακα και σταδιακή μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας, μειωμένη αντοχή στις φυσικές δραστηριότητες είναι όλα συμπτώματα που θα πρέπει να μάθει ο γιατρός σας. 

  Πώς γίνεται η διάγνωση;
  Με την κλινική εξέταση και τη βοήθεια της σπιρομέτρησης, ο πνευμονολόγος θα κάνει τη διάγνωση και μπορεί να διαπιστώσει το στάδιο της νόσου. 


  Το 1/2 των ασθενών διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται όταν το 59% της πνευμονικής τους λειτουργίας έχει απωλεσθεί. 

  Η Χ.Α.Π. κατατάσσεται ως μία από τις παθήσεις που προκαλούν το μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας στον κόσμο.

  40 ετών: Από αυτή την ηλικία μπορεί να ξεκινήσουν τα συμπτώματα της Χ.Α.Π., παρότι στους περισσότερους ασθενείς η διάγνωση καθυστερεί ίσως και πάνω από μία δεκαετία. 

  Ως η 3η αιτία θανάτου στον κόσμο χαρακτηρίζεται πλέον η Χ.Α.Π.

  Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε για τη Χ.Α.Π.;
  Η βρογχοδιαστολή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες GOLD του 2017 ανέδειξαν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διπλής βρογχοδιαστολής (LAMA/LABA) σε ασθενείς αναφορικά με τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας της ζωής τους. Σήμερα, οι επιλογές της βρογχοδιασταλτικής θεραπείας είναι περισσότερες και πιο αποτελεσματικές από ποτέ. Παρόλα αυτά υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένα βασικό μειονέκτημα στην αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών στη Χ.Α.Π., η έλλειψη κλινικών μελετών που θα σύγκριναν απευθείας θεραπείες της ίδιας κατηγορίας, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι ερευνητές, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαθέσιμων θεραπειών, να καταφεύγουν σε έμμεσες συγκρίσεις. Το δεδομένο αυτό άλλαξε πλέον και οι ειδικοί διαθέτουν ένα χρήσιμο "εργαλείο", την πρώτη επιτυχημένη άμεση συγκριτική μελέτη δυο θεραπειών στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής (χορήγηση άπαξ ημερησίως). Αναλύοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, καταδεικνύεται η ανωτερότητα της θεραπείας του συνδυασμού ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας έναντι του θεραπευτικού συνδυασμού τιοτροπίου / ολοδατερόλης. "Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της μελέτης απάλειψε τις κλινικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, καθώς έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να εκτεθούν και στις δυο θεραπείες, ενώ παράλληλα έδωσε το βήμα στους ασθενείς να εκφράσουν την προτίμησή τους για την εισπνευστική συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης έναντι της εισπνευστική συσκευή του του τιοτροπίου/ολοδατερόλης", τονίζει η κα Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος αναδεικνύοντας τη σημαντική παράμετρο της άποψης των ασθενών για την εισπνευστική συσκευή που χρησιμοποιούν. 

  Τα νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία της Χ.Α.Π.
  Η άμεση συγκριτική μελέτη του συνδυασμού σταθερών δόσεων θεραπευτικής αγωγής έχει μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών για τους γιατρούς και τους ασθενείς. Οι GSK και Innoviva, Inc. ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού σταθερών δόσεων ενός άπαξ ημερησίως χορηγούμενου μουσκαρινικού ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και ενός β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA), του ουμεκλιδίνιου/ βιλαντερόλης και του τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης για συμπτωματικούς ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π). Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy1 και παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση CHEST του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων στο Τορόντο του Καναδά.

  Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε αυτήν την ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη 236 ασθενών με Χ.Α.Π, διάρκειας οχτώ εβδομάδων ήταν να αποδειχθεί η μη κατωτερότητα του UMEC/VI συγκριτικά με το TIO/OLO στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως εκτιμάται μέσω του κατώτατου FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) την 8η εβδομάδα. Αυτό το καταληκτικό σημείο εκπληρώθηκε και, επιπλέον, το UMEC/VI επέδειξε ανωτερότητα έναντι του TIO/OLO, με μία διαφορά 52 mL στον κατώτατο FEV1 την 8η εβδομάδα (UMEC/VI 180 mL έναντι TIO/OLO 128 mL, 95% CI: 28-77, p<0,001).

  Και οι δύο θεραπείες επέδειξαν συγκρίσιμο προφίλ ανοχής και ασφάλειας με συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων υπό θεραπεία 25% στην ομάδα του UMEC/VI και 31% στην ομάδα του TIO/OLO. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (UMEC/VI 8%, TIO/OLO 9%), βήχας (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%) και διάρροια (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ