Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 07:58

    Η παγίδα που μπορεί να κρύβει το αλεύρι

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η τροφική δηλητηρίαση δεν προέρχεται μόνο από το ωμό κρέας, προειδοποιεί τους καταναλωτές μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Δεκέμβριο του 2015 και το Σεπτέμβριο του 2016, 56 άνθρωποι σε 24 Πολιτείες παρουσίασαν μόλυνση από E. coli μετά την κατανάλωση ωμής ζύμης, αναφέρει ο Samuel J. Crowe, Ph.D., M.P.H., επιδημιολόγος στο Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

    "Παρότι για κάποιους είναι πειρασμός, η κατανάλωση ωμής ζύμης ή άψητων γλυκών με αλεύρι είναι μια πραγματικά επικίνδυνη συνήθεια" σχολιάζει ο Crowe.

    Τα περιστατικά στις ΗΠΑ προήλθαν από ένα δυνητικά επικίνδυνο στέλεχος του E. coli (O121), που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, αιματηρή διάρροια και βλάβες στα νεφρά. Από τους ανθρώπους δηλητηριάστηκαν, κανείς δεν έχασε τη ζωή του, ένα όμως από τα θύματα έπαθε νεφρική ανεπάρκεια και 16 νοσηλεύτηκαν.    

    Κατά πάσα πιθανότητα, το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή γλυκισμάτων που καταναλώθηκαν χωρίς να έχουν ψηθεί ήταν μολυσμένο με το βακτήριο E.coli. "Το παθογόνο αυτό βακτήριο ζει φυσικά σε ορισμένα ζώα όπως οι αγελάδες και τα ελάφια και τα ζώα αυτά και τα κόπρανά τους βρίσκονται συχνά στα χωράφια με το σιτάρι και μπορεί να συμβεί να μεταφερθούν στο τελικό προϊόν, το αλεύρι". 

    Εκτός από πιθανούς μικροοργανισμούς στο αλεύρι, αν συνηθίζετε να δοκιμάζετε άψητη ζύμη που περιέχει αυγό υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με σαλμονέλα, ένα δυνητικά πολύ επικίνδυνο μικρόβιο.

    Όλα αυτά στις ΗΠΑ, ωστόσο καθώς η αγορά είναι πλέον διεθνής, καλό είναι να έχουμε το νου μας και να αποφεύγουμε -εμείς ή τα παιδιά μας- να δοκιμάζουμε άψητη ζύμη ή χυλό. Η ζύμη για το κέικ, για τα μπισκότα ή ακόμη και για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που πολλοί φτιάχνουν στο σπίτι αυτή την περίοδο, κρύβει δυνητικά κινδύνους αν τη φάει κάποιος πριν ψηθεί ώστε να έχουν εξουδετερωθεί όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ