Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 23:59

  Η εξέταση που δεν κάνετε (ενώ πρέπει!)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγει το ανθρώπινο σώμα. Παράγεται κυρίως στους άντρες από τους όρχεις ωστόσο και οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη, σε μικρότερη όμως ποσότητα, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση καθώς αργότερα η ορμόνη αυτή αυξάνεται και στις γυναίκες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ορμόνη που τα χαμηλά της επίπεδα επηρεάζουν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό και τη διάθεση

  Με την ηλικία, μειώνεται η τεστοστερόνη
  Στους άντρες, η παραγωγή τεστοστερόνης τυπικά μειώνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Ένωση ουρολογίας (American Urological Association), περίπου οι 2 από τους 10 άντρες άνω των 60 ετών έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Στις επόμενες δεκαετίες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στους 3 στους 10 άντρες. 

  Τι προκαλεί η έλλειψη τεστοστερόνης
  Εάν η τεστοστερόνη μειωθεί περισσότερο απ' όσο πρέπει, οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν πολλά και διάφορα συμπτώματα. Μιλάμε για χαμηλή τεστοστερόνη όταν η μέτρηση πέσει κάτω από τα 300 ng/dL). Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Food and Drug Administration η φυσιολογική τιμή κυμαίνεται στα 300–1000 ng/dL. 

  Τα συμπτώματα από την έλλειψη τεστοστερόνης 

  Μειωμένη ερωτική διάθεση 
  Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο κλειδί στην αντρική libido. Η πτώση της ερωτικής διάθεσης είναι φυσιολογική στους άντρες μετά την έκτη δεκαετία της ζωής τους -αλλά όχι απαραίτητη!- ωστόσο η έλλειψη τεστοστερόνης οδηγεί σε πολύ πιο δραστική επιθυμία για ερωτική πράξη. 

  Δυσκολία στη στύση 
  Παρότι η τεστοστερόνη σχετίζεται με την ερωτική επιθυμία ενός άντρα, συμβάλει επίσης στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Παρότι η τεστοστερόνη από μόνη της δεν προκαλεί τη στύση, διεγείρει συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο να παράξουν νιτρικό οξείδιο, ένα μόριο που συμβάλει στην πυροδότηση μιας σειράς χημικών αντιδράσεων απαραίτητων για τη στύση. Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά, ένας άντρας μπορεί να έχει δυσκολία στη στύση στη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή στις αυθόρμητες στύσεις (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου).

  Χαμηλός όγκος σπέρματος 
  Η τεστοστερόνη παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος, του γαλακτώδους υγρού που βοηθά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η μείωση της ποσότητας του σπέρματος στην εκσπερμάτωση είναι μία ένδειξη ότι μπορεί να έχουν μειωθεί τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας. 

  τριχόπτωση φαλάκρα 9/6/17

  Τριχόπτωση 
  Η τεστοστερόνη σχετίζεται με πολλές σωματικές λειτουργίες, ανάμεσά τους η υγεία των μαλλιών. Η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης σε πολλούς άντρες, και παρότι σχετίζεται με την κληρονομικότητα, η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί τριχόπτωση όχι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο τριχωτό του σώματος. 

  Κόπωση
  Οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη αναφέρουν έντονη κόπωση και μείωση της ενεργητικότητά τους. 

  Απώλεια μυικής μάζας
  Μελέτες έχουν δείξει πως η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται με μειωμένη μυική μάζα, χωρίς όμως να επηρεάζει απαραίτητα τη δύναμη ή τη λειτουργικότητα των μυών.

  μυς μυική μάζα 9/6/17

  Αυξημένο σωματικό λίπος
  Οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό λίπος, ενώ μερικές φορές αναπτύσσουν γυναικομαστία ή διογκωμένο μαστικό ιστό. 

  Οστεοπόρωση 
  Η ελάττωση της τεστοστερόνης στον αντρικό οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή οστεοπενία, μία κατάσταση που συνήθως αφορά τις γυναίκες. Οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη, ειδικά αν είναι άνω των 70 ετών, έχουν σημαντικά χαμηλότερη οστική μάζα από τον μέσο όρο και είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα. 

  Αλλαγές της διάθεσης
  Έρευνα δείχνει πως οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς η ορμόνη αυτή επηρεάζει πολλές φυσικές λειτουργίες του σώματος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ