Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Θεματικές συζητήσεις | Μετοχικές συζητήσεις |  RSS  |    Αναζήτηση

Σχολιασμός άρθρων
Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants
20/6/2013
07:30

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε

Αξιολογήστε το μήνυμα:
19 ψήφοι
 Απάντηση Αύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων Eμφάνιση μηνυμάτων με βάση την βαθμολογία τους
Σελίδα 7 από 8<345678>

20/6/2013 19:11
Keep things simple... :)

20/6/2013 19:28
@avrailas.
Δεν έχεις παρακολουθήσει όσα έχω αναφέρει από καιρό σε thread της ΑΛΦΑ και συνεπώς αυτό που αναφέρω δεν ελέγχεται ως ανακριβές αλλά είναι πέρα για πέρα ορθό.
Διάβασε εδώ http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=3781443&pg=75&pid=3813944&orderdir=asc#post_3813944
[Click στην εικόνα για μεγέθυνση]

20/6/2013 19:35
Ομολογω πως δεν το παρακολουθω. Αν ισχυει το παραπανω χωρις αστερικους τοτε τα στοιχεια του capital ειναι λαθος οσον αναφορα το αριθμο μετοχων και μεγεθος κεφαλαιοποιησης. Παρολα αυτα το liquidity risk που προκυπτει απο το μεγεθος του free float παραμενει.

20/6/2013 19:41
(1)
Έχει συζητηθεί και το θέμα της αναφοράς των στοιχείων του capital.
Το ΜΚ είναι αυτό που αναφέρω.
Εννοείται ότι θα κυκλοφορούν προς διαπράγματευση περισσότερες μετοχές μετά από κάθε άσκηση δικαιώματος (ανά εξάμηνο) αλλά η κεφαλαιοποίηση θα καθορίζεται πάντοτε με βάση τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών.
Συνεπώς αν οι συνθήκες επιτρέπουν τη θεμελιώδη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης η τιμή της μετοχής νομίζω ότι θα ανέβει χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι μετοχές του ΤΧΣ θα βρίσκονται σε άλλα χέρια.
[Click στην εικόνα για μεγέθυνση]

20/6/2013 19:45
Πολύ ενδιαφέροντα πάντως όσα παρατέθηκαν σήμερα για τα warrants και οι απόψεις όλων.

20/6/2013 20:27
(1)
@ γενικώς
Νομίζω δεν τηρουνται οι προυποθέσεις γιά μιά τιμολόγηση των warrants στηριζόμενοι στην αρχή της απουσίας αρβιτράζ, δεν υπάρχει δυνατότητα συνθετικής αναπαραγωγής όλων των θέσων και΄συνεπώς νομίζω ότι δεν έχει κάν νόημα για να μιλάμε γιά put-call parity (ίσως να μου διαφεύγει κάτι ή πολλά), δεν μπορεί κανείς να κάνει underwrite ... υπάρχουν περιορισμοί και εμπόδια στην ρευστότητα, υπάρχει και το δικαίωμα του ΤΧΣ να ζητήσει πρόωρη εξάσκηση... όποιος νομίζει ότι σε αυτά τα warant μπορεί να εφαρμόσει το call put parity ας μπεί στον κόπο να περιγράψει μιά συνθετική θέση put ή ένα replication γιά να δούμε πόσο αυτονόητα είναι τα αυτονόητα.

20/6/2013 21:52
(3)
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχουν premium.
Αν για παράδειγμα αγοράσω από το ταμπλώ 1.000 μετοχές με 0,42 ανά μετοχή , η ζημιά μου θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 0,42€ σε περίπτωση πτώχευσης π.χ.
Ενώ έχοντας warrants , ας υποθέσουμε με κόστος 0,05€ ανά μετοχή , η μέγιστη ζημιά του σε κακή πορεία της μετοχής θα είναι τα 0,05€ , κι΄αυτό χωρίς να έχει εκταμιεύσει μεγάλο κεφάλαιο που απαιτείται στην αγορά από το ταμπλώ.
Αυτό το πλεονέκτημα πιστεύω ότι αξίζει να τό πληρώσει κανείς με ένα premium.

21/6/2013 00:03
(1)
Τα warrants Ουσιαστικά σου επιτρέπουν να παρεις θέση στις τραπεζες με ελάχιστο κεφάλαιο. Είναι ότι καλύτερο αυτή την στιγμή μιας και κάποιος μπορει να αδειάσε ι ότι έχει και δεν έχει απο τραπεζες και να πάρει αντίστοιχα warrants με υποπολλαπλασιο κεφάλαιο έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα σε περίπτωση που ανέβουν την προσεχή 4ετία. Αν καποιος έχει 740 αλφα αγοραζει 100 warrants με 63 ευρώ και πουλάει τις αλφα προς 307 ευρώ. Αν ο κλάδος χειροτερεψει την θεση του το κεφαλαιο είναι υποπολλαπλάσιο σε ζημια ενώ αν ανέβει το κέρδος αντίστοιχο. Τοσο απλά. Αν δε καποιος συμμετασχει στην ΑΜΚ της πειραιώς ας πουμε μιας και ειναι η μονη που μενει πλήρωνει 170 ευρω πουλαει την μετοχή μολις την λαβει με 1,10 ευρώ ας πουμε (τυχαίο) του μενει το warrant που το πιο πιθανό να έχει αξία μεγαλύτερη της ζημιας των 60 λεπτων.. και αν θελει πουλάει και τα αντίστοιχα warrant απο την στιγμή που καλύπτει την ζημια της μετοχής μενοντας του δωρεαν warrants. Αυτο που εκανε ο Σαλλας... ειναι να βρεθεί με τα warrants στα χέρια με μηδενικό κόστος. Τώρα σε σχεση με την αποτιμηση υπάρχει συνάρτηση

21/6/2013 01:11
(2)
@avrailas

Τι trading desks μου λες;; Έγραφα τα ενημερωτικά δελτία.

Πριν πολλά χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό από τα Αμερικανικά small caps είχαν warrants. Στο ταμπλό, έπαιζαν σύμφωνα με το χαρτί, στο cent.

Ας πούμε ότι είχες ένα warrant 24 μηνών, με strike $1. Όταν το χαρτί στο ταμπλό είχε $1.5, το warrant είχε 50 cents. Όταν η μετοχή είχε $2.30, το warrant είχε $1.30. Μην με ρωτάτε το γιατί, απλά έτσι ήταν.

Γενικά όλα τα warrants είναι by default covered και δεν ενέχουν ρίσκο για τον εκδότη. Αποτέλεσμα, είναι ότι η εταιρεία που τα πουλάει, δεν τα πουλάει με κάποιο premium κτλ. Όπως άλλωστε τα έδωσε το ΤΧΣ.

Το γεγονός ότι δεν ενέχει ρίσκο το ΤΧΣ, σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνει παραπάνω από το strike price και η αγορά.

Τα options είναι περιπου το ίδιο με τα warrants, αλλά ο τρόπος τιμολόγησης διαφερει, διοτι καποιος αναλαμβανει ρισκο. Μαλιστα απεριοριστο οταν σου πουλαει call.

@submarine

Το αν γουστάρει η αγορά να πληρώσει κάτι παραπάνω είναι άλλο καπελο. Το να μου βγάζει ομως κάποιος ένα excel, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, και όλοι να προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μοντέλο, είναι κατι άλλο.

Δηλαδη τα Black–Scholes στην πραξη παιζουν οπως στο μοντελο;;

21/6/2013 01:48
πρωτον αν θελεις να παρεις μια εταιρεια απο το ταμπλο πρεπει να την πληρωσεις πολυ ακριβα. ενω με τα WARRANTS αν μπεις στην αυξηση εξασφαλιζεις το 8 πλασιο πχ. αριθμο μετοχων στα σιγουρα χωρις να σκοτωθεις να τα παρεις απο αλλους που θα σε σφαξουν.

η αξια λοιπον του δικαιωματος αυτου ειναι τυπικα οι διαφορες στην αξια αλλα ΚΥΡΙΩΣ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ. ΑΝ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.
Σελίδα 7 από 8<345678>

Μέλη που παρακολουθούν το θέμα

SAKI
kavarκ
Το θέμα παρακολουθούν 2 εγγεγραμμένα μέλη

Ανακοινώσεις

Μπορείτε να ανεβάζετε εικόνες σχετικές με το κείμενο που γράφετε σε ένα μήνυμά σας. Κάτω από το π...
18/5/2011 Στις θεματικές συζητήσεις και συγκεκριμένα στην ενότητα "Σχολιασμός άρθρων" υπάρχει ...
Από σήμερα επιλεγμένα σχόλια χρηστών σε άρθρα του Capital θα δημοσιεύονται και στο κυρίως site, κ...
Το Capital.gr ανέπτυξε λογισμικό εντός του forum, που «μεταφράζει» αυτόματα τα greeklish μηνύματα...
Στις μετοχικές συζητήσεις, σε αυτές που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη μετοχή, οι αναγνώστες μπο...
Αρχική σελίδα συζητήσεων    |    Όλα τα μηνύματα    |    Οροι χρήσης