Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Θεματικές συζητήσεις | Μετοχικές συζητήσεις |  RSS  |    Αναζήτηση

Σχολιασμός άρθρων
Μια διαφορετική άποψη από την Κύπρο
27/3/2013
07:31

Να και μια διαφορετική άποψη, από κάποιον που υποτίθεται ότι θα πληγωθεί από τα τεκταινόμενα της Κύπρου. Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, θα καταλάβετε γιατί η προσδοκία της καταστροφής, κατά ορισμένους σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι παρατραβηγμένη...

Όποιος θέλει να διαβάσει το αρχικό κείμενο στα Αγγλικά μπορεί να το δει εδώ. Όποιος έκανε κοπάνα από το φροντιστήριο αγγλικών, μπορεί να διαβάσει τη μετάφραση του κειμένου που ετοίμασα.

Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα ήταν από μακράν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους, τους επαγγελματίες και τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Το μοντέλο που ακολούθησαν


Η στρατηγική των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις στην Κύπρο άλλαξε πολύ μετά την εισαγωγή του ευρώ, μετατρέποντας Κύπρο σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο και όχι κάποιο καθεστώς offshore "πλυντηρίου χρήματος”. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι υιοθέτησαν την Κύπρο ως την επιχειρηματική του έδρα.

Το τραπεζικό σύστημα όμως δεν μεταλλάχτηκε και σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόταν από τα "παλιά σταθμευμένα λεφτά”, που είχε σαν αποτέλεσμα το μοντέλο που ακολουθήθηκε να ήταν ένα μοντέλο βασισμένο στα “σταθμευμένα λεφτά” παρά ένα μοντέλο τραπεζικών εργασιών.

Δάνεια οι ξένοι όμιλοι έπαιρναν μόνο αν έβαζαν εγγύηση τις καταθέσεις τους, οι τραπεζικές προμήθειες εργασιών ήταν μη ανταγωνιστικές και ο όρος project financing ήταν άγνωστος στις Κυπριακές τράπεζες.

Μια βιομηχανία που αναπτύχθηκε για την εξυπηρέτηση των διεθνών επενδυτών ήρθε για να είναι σε θέση να εξυπηρετεί μόνο ένα μικρό μέρος αυτών. Μόνο το 10% των διεθνών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, διενεργούν τις τραπεζικές τους εργασίες μέσω Κύπρου. Οι περισσότεροι από τους φορείς παροχής υπηρεσιών της Κύπρου στέλνουν τους πελάτες τους σε διεθνείς τράπεζες εκτός Κύπρου για εδώ και τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Το τέλος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ήταν κοντά και όλοι το γνώριζαν.

Ο καταλύτης ήταν η επένδυση των μεγάλων ταμειακών αποθεμάτων των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και το επακόλουθο κούρεμα. Ξένες καταθέσεις φεύγουν από την Κύπρο τουλάχιστον έναν χρόνο τώρα.

Η απόφαση του Eurogroup, όχι κατ΄ ανάγκην εκ προθέσεως, θα μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό κλάδο σε έναν δυνητικά δυναμικό τομέα. Είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και να γίνουν πιο βοηθητικές προς τις επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών. 

Μέχρι τότε όμως τότε θα έχουμε “business as usual” για τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, που αντιπροσωπεύουν το 45% του ΑΕΠ της Κύπρου και γενικά δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.

Η γνώμη μας είναι ότι με αυτές τις αλλαγές, ο τομέας των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, για τους ίδιους λόγους που συνέβη το 2004 και το 2008. Η Κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου γίνεται τώρα η σωστή επιλογή για τους επενδυτές περισσότερο από ό,τι οι Ρώσοι. Οι υπηρεσίες εταιρειών καθεστώτος Κύπρου θα είναι πλέον πιο σταθερές και τελικά ακόμη πιο ανταγωνιστικές.

Μιχάλης Ιωαννίδης

http://blog.llpolawfirm.com/

Υπεύθυνος για την φιλοξενία


Γιώργος Καισάριος

george.kesarios@capital.gr 

Αξιολογήστε το μήνυμα:
20 ψήφοι
 Απάντηση Αύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων Eμφάνιση μηνυμάτων με βάση την βαθμολογία τους
Σελίδα 5 από 6<123456>

27/3/2013 17:37
(2)
Ναι Αίαντα σωστά, ας συζητήσουμε και ας διαφωνήσουμε σε αυτό άμα θες.

Διότι εσύ μπορεί να έχεις δομήσει τη σκέψη σου, αλλά ο κύριος Ιωαννίδης ξεκινά με δύο-τρεις παραγράφους που λένε για μαύρο χρήμα από τους Ρώσους και πλυντήρια και μπλα μπλα, υπονοώντας ότι αυτό υπήρξε η βαθύτερη αιτία για την κατάληξη της Κύπρου. Διότι αν δεν εννοεί αυτό, τότε η εισαγωγή που κάνει είναι παντελώς άχρηστη στο κείμενο και παντελώς αντίθετη με την αρχή της οικονομίας του λόγου -άρα ο κύριος είναι απλώς φαφλατάς που τα έχει χώσει όλα αδιακρίτως μέσα σε μια καραμπίνα κι έχει πατήσει την σκανδάλη για να τα εκσφενδονίσει προς πάσα κατεύθυνση...άρα και η αξία του άρθρου του μηδαμινή.

27/3/2013 18:10
@Open_Sesame
Ισως έχει αξία διαφήμησης, και δήλωσης προθέσεων "από εδώ και μπρός".
Την φιλοξενία την βλέπω σαν δείγμα έμπρακτης αλλυλεγγυης του αρθρογράφου προς τους αδερφούς κυπρίους (και αυτό ας το σκεφτούν όσοι τον κατηγορούν αδίκως).
Αποτυπώνει σκέψεις ένός ανθρώπου που τα έζησε, τα ζεί και θα τα ζήσει, τις σέβομαι.

27/3/2013 18:31
(3)
@ΑΙΑΣΣ
Συμφωνώ με την αποψή σου ότι δεν μπορούμε να εγγυόμαστε καταθέσεις απεριόριστα όπως πολύ σωστά εξηγήσες και εξέθεσες τους λόγους ως ανωτερω.
Μην έχουμε αυταπάτες όμως, ούτε τις 100Κ ευρώ μπορούμε στην πράξη να εγγυηθούμε. Για τον σκοπό αυτό ασκούμε εποπτεία στις εμπορικές τράπεζες.
Και αναρωτιέμαι:
- τι είδους εποπτεία ασκήθηκε στις τράπεζες όταν φτάσαμε στο σημείο να κουρεύονται ανασφάλιστες καταθέσεις 90%. Ποια η αποψή σου περί αυτού, και γιατί να πληρώνουμε φόρους για να πέρνουν μισθούς οι χαρτογιακάδες που έπρεπε να ασκούν αποτελεσματική εποπτεία αλλά δεν άσκησαν?
- γιατί ο μεγαλοκαταθέτης των 200Κ στην Λαϊκή να θεωρήσει την Λαϊκή αφερέγγυα τράπεζα και να φοβηθεί ότι θα υποστεί κούρεμα για το ανασφάλιστο ποσό των 100Κ όταν ο ΕΛΑ ταυτόχρονα έδινε ρευστότητα (προφανώς θεωρώντας φερέγγυα την ΛΑΪΚΗ) 9δις και η ΕΚΤ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ cent. Από που δηλαδή θα βγουν τα 9δις αν όχι απο τους φορολογούμενους πάλι, δηλαδή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας? Δηλαδή πάλι καλά που δεν έδωσε 19δις γιατί θα απαιτούσε να χαθούν και οι "ασφαλισμένες" καταθέσεις προκειμένου να μην χάσει ο ΕΛΑ λεφτά. Αναρωτιέμαι πότε θα συμβει και αυτο.....
- εάν δεν μπορούν να ασκούν αποτελεσματική εποπτεία οι κεντρικές τράπεζες γιατί δεν βγάζουν τις εμπορικές τράπεζες από την μέση. Έτσι και αλλιώς λεφτά που θα χάνονται θα είναι των καταθετών.
Εάν σκεφτούμαι λίγο έξω από το κουτί θα διαπιστώσουμε ότι μερικά πράγματα δεν κολλάνε. Κάποιοι έχουν ευθύνες και αυτοί δεν μπορεί να ειναι μόνο οι "μεγαλοκαταθέτες"
Και μιλάω χωρίς να είμαι παθών! Το διευκρινίζω γιατί έχει και αυτό την σημασία του.

27/3/2013 18:38

Δηλαδη αυτοι που ειναι τυχεροι και ληγουν οι προθεσμιακες τους τωρα θα τα παρουν και θα φυγουν τρεχοντας.
Και οσοι τα εχουν κλειστα για κανα δυο χρονια θα μεινουν παλι με το μουτζουρη ακομη και για τα 100? λολ

27/3/2013 18:57
@tsa_geo
Γιά όσα έγιναν να αναλάβουν οι εισαγγελείς.
Και γιά το μέλλον να σφίξει και άλλο το θεσμικό πλαίσιο.
(αλλά η κυπριακή βουλή έχει ήδη ψηφίσει νόμο που τους απαλάσει όλους !)
Συμμεριζόμαστε ίδιες ανησυχίες και σκέψεις.

27/3/2013 18:58
(2)
μωραινει ο κυριος...
καλα βρε κυριε ιωαννιδη μου, τα διαβαζα αυτα που γραφατε και γελαγα...
Το κορυφαιο ηταν το συμπερασμα σας οτι το 45% του αεπ που αφορα υπηρεσιες ειναι ακομη εδω. ε αφου εμεινε και το 45% παλι καλα...
τωρα για τα υπολοιπα τι να πω... οτι ο τραπεζικος τομεας αφου στραγγισει απο λεφτα τωρα μετα θα γινει δυναμικος και οτι οι υπηρεσιες θα μεινουν στην κυπρο...
ναι θα γινει πολυ δυναμικος τι να σας πω, ουτε λογαριασμος μισθοδοσιας βοηθου μπακαλη δεν θα μεινει για τα επομενα 5 χρονια. οι πρωτοι δε που δεν θα ξανατολμησουν να αφησουν φραγκο στην τραπεζα θα ειναι οι κυπριοι. τωρα αν εσεις νομιζετε οτι θα μεινουν υπηρεσιες σε ενα κατεστραμμενο χρηματοπιστωτικο κεντρο που κουρεψε-εξαφανισε ολες τις σοβαρες καταθεσεις, ενω οι εν λογω υπηρεσιες ειναι κατα 99% λογιστες, δικηγοροι και γενικα επιχειρηματικες υπηρεσιες, αν οντως το ελπιζετε αυτο τι να πω... δεν θελει και μυαλο να καταλαβεις οτι δεν σας ερχονταν οι πελατες για τις φοβερες λογιστικες και για τις αδιανοητα αριστοτεχνικες νομικες σας υπηρεσιες... κατι θυμηθηκα τωρα α ναι: τις υπηρεσιες του παναμα. λετε αν ο παναμας δεν ειχε σημαιες ευκαιριας να ηταν κεντρο υπηρεσιων;;;

με πολλη λυπη μια προβλεψη την οποια λιγο πολυ τη μοιραζομαστε ολοι για να μην κανω και τον εξυπνο: η κυπρος εχει σβησει οικονομικα για δεκαετιες γιατι εχει ηδη σβησει γεωπολιτικα. τους ενεργειακους πορους θα τους δωσει πιτ παρα για να εγγυηθει διεθνεις χρηματοδοτησεις, δηλαδη οτι απομεινει απο αυτους μετα τη μοιρασια με ισραηλινους και πλεον τουρκους. η κυπρος θα παρει ο,τι περισσεψει για να το δωσει για τοκους δανειων και μονο. το πιο επιφοβο ειναι οτι μεσα σε ολη την κατασταση κατι μου λεει οτι γρηγορα θα "λυθει φιλικα" και το κυπριακο, μαντεψτε προς οφελος ποιου, με δαμοκλειο σπαθη αυτη τη φορα τα δανεια. ασε που δεν προκειται καν να γινει δημοψηφισμα πλεον φοβαμαι. εξαλλου, πλεον η κυπρος και να μη θελει απο ποιον θα προστατευτει; απο την εε που την ειδαμε τι εκανε; απο την πτωχευμενη ελλαδα που οταν ηταν στα πανω της, η κυπρος επεφτε πολυ μακρια; απο τη ρωσια (οπως βοηθησε και τωρα); ή απο τους ενεργειακους πορους; αν ελπιζετε στους τελευταιους μην φοβαστε, 2 μερες θα κρατησει ο τσαμπουκας και θα ναι προς οφελος ολων να ληξει αρον αρον με "αμοιβαιες" παραχωρησεις. δυστυχως, αν αποδειχθηκε κατι απο ολη την ιστορια ειναι οτι η κκυπρος ειναι μονη της. φοβαμαι και το λεω σοβαρα, οτι το κυπριακο βιοτικο επιπεδο θα πεσει οπως και το ελληνικο αλλα πολυ πιο αποτομα, ενω και η ιδια η πραγματικη ακεραιοτητα της θα κινδυνευσει παρα πολυ τα επομενα χρονια.

27/3/2013 19:09
(1)
@αιαςς
ρωτας κατι. επιτρεψε μου μια απαντηση. αυτο που εγινε στην κυπρο σημανε την αρχη ενος τεραστιου στραγγαλισμου ρευστοτητας στην ευρωζωνη. αν θες να νιωσεις πρακτικα τι σημαινει αυτο, απλα σκεψου οτι μια μεγεθυνση αυτου που πιο υπουλα και αργοσυρτα θα συμβει στην ευρωπαικη οικονομια τα επομενα χρονια, ειναι αυτο που συμβαινει τωρα στην κυπρο. δεν εχει κανεις λεφτα παρα μονο για τα στοιχειωδη. μεχρι και οι κηδειες γινονται με πιστωση σημερα στην κυπρο, για οταν ξεπαγωσουν οι τραπεζες. ειναι προφανες οτι αυτο ειναι ο απολυτος ορισμος της υφεσης...

υγ ρε παιδια καθομαι και ξαναδιαβαζω αυτο το ανεκδιηγητο αρθρο και απορω με τον εαυτο μου που σχολιαζω κιολας. τι προτζεκτ φαινανσινγκ και κουραφεξαλα μωρε θα κανουν οι κυπριακες τραπεζες! με ποια λεφτα; εδω ουτε τη συνδρομη του γυμναστηριου σε παγια δεν θα μπορεις να βαλεις εκειπερα για μια δεκαετια! μα ελεος πια δηλαδη! αυτο τωρα λεγεται οικονομικο φορουμ;

27/3/2013 21:21
(2)
Προς το παρόν καισαριε απόψεις σου έφεραν πρόβλημα στους φορολογούμενους στους εργαζόμενους διέλυσαν την κύπρο και παράλληλα έρχεται φόρο καταιγίδα
’ν συνεχίσεις να υποστηρίζεις αυτές τις θέσεις τότε απλά βγάζεις σωστούς όσους σε κατηγορούν
Και επ ευκαιρία συγχαρητήρια για τις επενδυτικές σας επιλογές μέ την τζάμπο
Να ζητήσεις συγνώμη σε αυτούς που πληρώνουν και είναι φορολογούμενοι
Πολιτικε

27/3/2013 22:48
(5)
Το 54% του παγκοσμιου εμποριου διακινειται μεσω off shore
Το ποσό που βρισκεται ΜΟΝΟ στους μικρους off shore προορισμούς εκτιμαται απο 26 -32 ΔΙΣ δολαρια

( Η.Pοκας καθ.Νομικης -εξεταστικη επιτροπη της Βουλης)


Τα 20-25 δις σε συνολο 70 δις καταθεσεων της Κυπρου ( ιδιωτων-επιχειρησεων) ηταν κατα Μερκελ καιΣοιμπλε το προβλημα της Ευρωπης !
ΡΙΚ 1 Γερμανοι-Ελβετοι-λεττονοι εσπευσαν στην Κυπρο να αρπαξουν οτι απεμεινε απο τις περιβοητες ..κακες καταθεσεις που κοπτονταν 2 μερες νωριτερα στο Eurogroup.

Οι κυπριακες εταιρειες δεν ειναι off shore οπως λανθσμενα πολυς κοσμος νομιζει υπαγονται στο κοινοτικο διακαιο και στο ελληνικο δικαιο θεωρουνται ΕΠΕ και συμετεχουν ακομα σε κοινοτικα η εθνικα δημοσια εργα.

Οι κυπριακες Τραπεζες ελεγχονταν οχι μονο απο την Κυπριακη Κεντρικη Τραπεζα αλλα απο την E.K.T kai ολους τους μηχανισμους της ΕΕ απο το 2005.Οι αρνητικες συνεπειες της Κυπριακης εκτελεσης πληττουν ηδη την συνδεδεμενη και παραπαιουσα ελληνικη οικονομια και ακομα να καταλαβουν μερικοι ποσο βαρια θα πληρωσει κι ο ελληνας φορολογουμενος την οξεια υφεση που επεβαλαν στην Κυπρο


Τι γραφετε εδω μεσα μερικοι ?
Ποιο ..διεφθαρμενο και ...κακο τραπεζικο συστημα της Κυπρου?
Ουτε 1% λιγοτερο διαπλεκομενο και διεφθαρμενο ειναι το κυπριακο χρηματοικονομικο μοντελο απο της Ιταλιας Ελβετιας Σιγκαπουρης ( μη off shore προορισμων )

Δεν χωρα καν συγκριση με Κειμαν Σευχελες,Βρετανικες Παρθενες Νησους, Μαλτα ,Λουξεμοβουργο ( που κατειχε και την ...Προεδρια του Eurogroup)

Ο μετασχηματισμος του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος λαμβανει αδιακοπα χωρα εδω και 200 χρονια .
ΠΕΝΤΕ ( 5) ΧΡΟΝΙΑ χρειαστηκε η πανισχυρη οικονομικα και ουδετερη γεωπολιτικα ΣΟΥΗΔΙΑ για να μετασχηματισει το δικο της χρηματοπιστωτικο συστημα καιτο ασφαλιστικο της στις αρχες του 90 στην διαρκεια την NORDIC CRISIS οχι 5 μερες!Αγαπητε κ.Καισαριε δεν υπαρχουν λογικα επιχειρηματα για να δικαιολογηθει η εν ψυχρω εκτελεση ενος εθνικου τραπεζικου συστηματος μιας εθνικης οικονομιας κι ενος λαου στα πλαισια της ΕΕ.

Αντιδρουν δημοσια
1. Το SPIEGEL
2. Ο GABRIEL αρχηγος του Σ.P.D
3. Boffinger συμβουλος της ιδιας της Μερκελ
4. Ζ.Κ Γιουγκερ ( τ.Προεδρος τοu Eurogroup)

5.ΒοfA
6. Fitch
7. MOODYS


Για ονομα του θεου τι ειναι αυτα που γραφετε εδω μεσα ξεπερνωντας ακομα και τους ιδιους τους Γερμανους και μαλιστα τους πιο ακραιους.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ -ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ενος λαου λεγεται αυτο που συνεβη στην Κυπρο και συντομα θα το αντιληφθουμε κι εμεις.


Ουτε καταθετης ειμαι σε Κυπριακες τραπεζες ουτε εχασα αμεσα λεφτα η δουλειες
.Ο Λαικισμος εθνισκιμος αριστερισμος δεν ειναι στην κοσμοθεωρια μου αλλα δεν ειναι δυνατον να γραφονται απο ελληνικο σαιτ αντιπιστημονικες αποψεις που προσβαλλουν την κοινη λογικη .

ΖDF NEWS ( 27/3) Η ματια στην οικονομια της Κυπρου ειναι ματια στην ΑΒΥΣΣΟ

Αυτη η τραγωδια δεν θα ληξει αναιμακτα και τα γραπτα μενουν .
Το μελον των νεων παιδιων που δεν φταινε σε τιποτα
αλλα και του Ελληνισμου μπαινει σε μεγαλες περιπετειες που θα τις νιωσουμε συντομα.

Εκτελεστηκε εν ψυχρω ( πολιτικα μονο ευχομαι) ο φιλοΜερκελιστης Αναστασιαδης ενω λιγες εβδομαδες πριν στο συνεδριο του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος τον δουλευε με φιλοφρονησεις η πολυαγαπημενη του φιλη.

Ο Αναστασιαδης πιεζε τον Σαμαρα να υπογραψει το μνημονιο για το καλο του λαου του κατ εντολην της γερμανιδας κυριας που τοσο Θαυμαζε και ως ανταμοιβη για το εργο του εκεινη τον εκτελεσε πριν καλα προλαβει να ορκιστει

Προς γνωση και συμορφωση των εγχωριων οπαδων του Δ ΡΑΙΧ .

Των φρονιμων ολιγα λεγανε κι οι αρχαιοι ημων προγονοι και ειναι πιο επικαιρο απο ποτέ για τους δημοσιογραφους και σχολιογραφους που προσπαθουν να πεισουν οτι η σφαγη στο Διστομο ηταν πολιτιστικη εκδηλωση!
Υ.Γ Τα δε αντιποινα με παρακολουθησεις- χακαρισματα- διωξεις-αποκλεισμους μπορει να τρομαξουν κανενα λαδιαρη συνδικαλιστη του Δημοσιου κανενα φαληρημενο εκδοτη και κανενα υποδικο φοροφυγα οχι ανθρωπους του διεθνους επιχειρηματικου στιβου που αντιμετωπισαν 30 χρονια με καθε μεσο τους Ληστοβαρωνους του πελατειακου κρατους και τα παρακρατικα ταγματα εφοδου ( Υπεδα-ΣΔΟΕ -συνδικαλιστες μπραβους- χαφιεδες -πολιτικους κτλ)αλλα και τα κορακια στις ξενες αγορες.

Οι ξενοι το καταλαβαν και τογυρισαν στις επιθεσεις φιλιας με Ρεχαγκελ και λοιπους . Μερικοι << Ελληνες>> ακομα δεν πηραν χαμπαρι οτι τα πραγματα αλλαξαν δραματικά. Οι εξελιξεις που ερχονται στην Ελλαδα απο την εκτελεση του Κυπριακου λαου ειναι καταιγιστικες και να δουμε ποιος μετα θα σταθει στον τοπο του .
27/3/2013 23:10
(2)
Αν τους βομβαρδιζαν για ενα μηνα..πιο γρηγορα θα συνερχονταν..
Σελίδα 5 από 6<123456>

Ανακοινώσεις

Μπορείτε να ανεβάζετε εικόνες σχετικές με το κείμενο που γράφετε σε ένα μήνυμά σας. Κάτω από το π...
18/5/2011 Στις θεματικές συζητήσεις και συγκεκριμένα στην ενότητα "Σχολιασμός άρθρων" υπάρχει ...
Από σήμερα επιλεγμένα σχόλια χρηστών σε άρθρα του Capital θα δημοσιεύονται και στο κυρίως site, κ...
Το Capital.gr ανέπτυξε λογισμικό εντός του forum, που «μεταφράζει» αυτόματα τα greeklish μηνύματα...
Στις μετοχικές συζητήσεις, σε αυτές που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη μετοχή, οι αναγνώστες μπο...
Αρχική σελίδα συζητήσεων    |    Όλα τα μηνύματα    |    Οροι χρήσης