Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Θεματικές συζητήσεις | Μετοχικές συζητήσεις |  RSS  |    Αναζήτηση

Ο Κώστας Στούπας σχολιάζει
Ποιοι ονειρεύονται την έξοδο από το ευρώ...
4/5/2010 07:08 από Capital.gr
Φίλος της στήλης μού τηλεφώνησε να με ενημερώσει ότι στο νοσοκομείο της περιοχής του στην Πελοπόννησο το υπουργείο Υγείας διόρισε διοικητή έναν θεολόγο. 

 

Αν δεν είναι αυτό που υποπτεύομαι, τότε η κα Ξενογιανακοπούλου μου αποδεικνύει ότι την έχω αδικήσει. Εμφανίζει  πρακτικό πνεύμα ή έστω χιούμορ. Ο θεολόγος είναι κατάλληλο πρόσωπο για διοικητής νοσοκομείου αν πιστεύει κάποιος ότι η δημόσια υγεία έτσι όπως έχει καταντήσει είναι ο προθάλαμος για τας αιώνιας μονάς. Ποιος θα μπορούσε να εξοικειώσει τους ασθενείς καλύτερα με το αύριο, παρά ένας θεολόγος.

 

Να μην αδικούμε όμως τους ανθρώπους

Θεολόγοι, καραβανάδες, χαρτορίχτρες, λαχειοπώλες, σαμαλητζήδες και λοιποί εξ επαγγέλματος άεργοι σαλταδόροι της εξουσίας που αποτελούν κομματικούς στρατούς των πελατών, είναι αυτοί που έχουν αναλάβει να μας οδηγήσουν στην Ιθάκη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

 

Δυστυχώς η  παραπάνω περίπτωση δεν αποτελεί μια εξαίρεση, αλλά τον κανόνα της δημόσιας διοίκησης.  Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ορίσει επικεφαλής κραταιάς κρατικής καπνοβιομηχανίας ένα τραυματιοφορέα στο επάγγελμα αποσπασμένο από χρόνια στα κομματικά γραφεία.

 

Μετά μας φταίει το ανθελληνικό μένος της Bild και του Focus που μας  αποκαλούν απατεώνες.

 

Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στην Ιθάκη του ΓΑΠ ποτέ, αλλά τα   μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι άδικα και ασυνάρτητα. Είναι όμως  καλύτερα απ’ το τίποτα. Τα μέτρα είναι άδικα π.χ. γιατί στις περικοπές περιλαμβάνουν και πενιχρές συντάξεις των παππούδων με τρόπο σχεδόν όμοιο ή και χειρότερο  με τις παχυλές συντάξεις δεκάδων  χιλιάδων συνταξιούχων ηλικίας 45-60 ετών.

 

Οι τελευταίοι συνήθως είναι συνταξιούχοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου και οι συντάξεις του αποτελούν κατάχρηση κάθε έννοιας ευνομίας. Συνήθως αποτελούν προϊόν διαπλοκής μεταξύ συνδικαλιστικών συντεχνιών και κυβερνώντων. Τα όρια μεταξύ των δυο αυτών κατηγοριών είναι δυσδιάκριτα.

 

Το ΔΝΤ ήρθε και αυτό που πρωτίστως το ενδιαφέρει είναι να συμμαζέψει τα πράγματα για να μην εξελιχθεί η ελληνική χρεοκοπία σε θρυαλλίδα που θα βάλει φωτιά στον κόσμο. Η υπαγωγή στο ΔΝΤ αποτελεί μια ευκαιρία να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι αισιοδοξίας για την Ελλάδα.

 

Υπάρχουν όμως σημάδια επιτάχυνσης των εξελίξεων στην Ευρώπη. Εξαιτίας της ελληνική κρίσης η Ε.Ε. βγήκε από το λήθαργο και το πιθανότερο είναι ότι λίαν προσεχώς θα πρέπει να αποφασίσει να προχωρήσει είτε στην ολοκλήρωση είτε στη διάλυση.

 

Αν η Ε.Ε. προχωρήσει στην ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής αρχικά και των λοιπών στη συνέχεια, ως εκ πεποιθήσεων αισιόδοξος, αυτό θεωρώ σαν επικρατέστερο σενάριο, τότε και το ελληνικό πρόβλημα θα υποταχθεί στους κανόνες ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Αν όχι, θα συνεχίσουμε ετούτος ο τόπος να κυβερνιέται από τους Μαυρομιχάληδες κάθε εποχής.

 

Παραλειπόμενα
Αγορά: Η χθεσινή διόρθωση αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη των προηγούμενων ημερήσιων εξάρσεων. Οι τράπεζες με την έλευση του ΔΝΤ μοιάζουν ασφαλέστερες.


Στους επόμενους μήνες λογικά θ’ αρχίσουν να ξεχωρίζουν κάποιες περιπτώσεις ελληνικών μετοχών για τις οποίες η αγορά θα συνεχίσει για ορισμένες και για άλλες θα αρχίσει να πληρώνει την έξοδό τους από τον καιάδα της συλλογικής ευθύνης.

 

Το παράδειγμα της  ΕΕΕ, της ΦΡΙΓΟ, της ΦΟΛΙ θα αρχίσει να διευρύνεται.Κατά τα λοιπά οι πιθανότητες για διόρθωση κάθε μέρα αυξάνονται. Βλέπε: Οι Κινέζοι δείχνουν διόρθωση...

 

Καταθέσεις: Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τελικά όσοι δεν ενέδωσαν στα «παπαγαλάκια» που διακινούσαν τα σενάρια των χρεοκοπιών και της κατάσχεσης των καταθέσεων μάλλον νιώθουν ικανοποιημένοι. Ίσως δικαιωθούν και επιπλέον... Με βάση τη συνθήκη της Ρώμης ο καθένας μπορεί να έχει τις καταθέσεις όπου θέλει. Αν υπήρχε σχεδιασμός κατάσχεσης ή παγώματος καταθέσεων θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει έξοδος της χώρας από τη συνθήκη. 

 

 

Χρεοκοπία: Καλημέρα σας κ. Στούπα! 


Παρακολουθώ καιρό τα άρθρα σας και προσέχω πολύ τις απόψεις σας. Θα ήθελα, αν αυτό δεν επιβαρύνει πολύ το χρόνο σας, να αναφερθείτε στην περίπτωση της Ισλανδίας που πτώχευσε, τί επιπτώσεις έχει στη γενική κατάστασή της και τί σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών της! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Μετά τιμής

Πάρτογλου Ιωάννης, μουσικός.

 

Απάντηση: Εκτίναξη ανεργίας, τιμών και γενικώς απότομη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Χρεοκοπία στη δική μας περίπτωση θα σήμαινε ότι μια πρώτη το μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έβρισκαν το μισθό τους στις τράπεζες. Το επόμενο μήνα δεν θα τον εύρισκαν και πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και κάποιοι ξένοι θα τις αγόραζαν σαν δίκτυο και τίποτα παραπάνω. Με τη λύση που επελέγη πάμε σε μια συντεταγμένη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Με μια χρεοκοπία θα είχαμε μια άτακτη μείωση του βιοτικού επιπέδου.


Κάποιοι υποστηρίζουν έξοδο από το ευρώ. Εγώ δεν συμφωνώ. Υποψιάζομαι ότι πολλοί από αυτούς που το υποστηρίζουν το κάνουν γιατί νιώθουν ότι αν είναι η κυβέρνηση που μοιράζει τυπωμένα χαρτιά, οι ίδιοι λόγω εγγύτητας θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα «χαρτιά» από άλλους,  χωρίς να αναγκαστούν να ιδρώσουν γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη επιχειρηματίες που ονειρεύονται την εποχή που για να γίνεις βιομήχανος χρειαζόσουν μόνο πλάτες στο κράτος και τις κρατικές τράπεζες. Υπήρχαν υψηλοί δασμοί και έτσι ό,τι σκάρτο και να κατασκεύαζε κάποιος μπορούσε να πουληθεί γιατί ήταν φθηνότερο.

 


Έγινε επεξεργασία στο μήνυμα στις 4/5/2010 7:41 πμ
Αξιολογήστε το μήνυμα:
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Απάντηση Αύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων
«Πρώτη<789101112>Τελευταία»

4/5/2010 15:22
Μηπως πρέπει να ρίξουμε μια χροκοπία ?
Ειτε έτσι , είτε αλλιώς - από ότι βλέπω στην ιδια αθλια κατάσταση θα είμαστε του χρόνου (ανεργία-αυξήσεις και όσοι δουλεύουν, οι μισθοί τους δεν θα έχουν καμμία σχέση με τώρα).

4/5/2010 15:23
Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Φέτος δύσκολο αλλά του χρόνου πολύ πιθανόν αφού έχουμε δείξει και θεαματική πτώση στο έλλειμα.

Είτε κανονική αναδιάρθρωση με μαξιλάρι για μία 2ετία το πακέτο για το δανεισμό και το "τραπεζικό ταμείο" που στήνουνε για την εξομάλυνση της τραπεζικής κρίσης που πιθανόν να ακολουθήσει.

Είτε κεκαλυμμένη αναδιάρθρωση του 1/3 του χρέους δηλ. των 110δις από το πακέτο αντί για 3ετία να γίνουν 10ετία με μικρότερο αντίκτυπο αφού μάλλον θα γίνει σε χαμηλό προφίλ και μπορεί να βαφτιστεί "προέκταση". . . άλλωστε το πακέτο προβλέπει κάτι τέτοιο ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 6%.

Πάμε για ομαλή και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Πιθανόν και για γενικότερο σχέδιο εξόδου από την κρίση με την ΕΚΤ να κάνει ότι ακριβώς έκανε και η FED τυπώνοντας αρκετές εκατοντάδες δις ευρώ για να αγοράσει ομόλογα των χωρών του νότου.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση ΚΑΙ ευκαιρία της νεότερης ιστορίας της και νομίζω ότι έστω και εν μέσω των παραδοσιακών διαπληκτισμών, διαφωνιών, καθυστερήσεων και κατηγοριών θα βγει από την περιπέτεια πολύ δυνατότερη αφού είναι προς το συμφέρον όλων.

Ευκαιρία και για εμάς να αφήσουμε πίσω μας αρρώστιες δεκαετιών και να γίνουμε περισσότερο επαγγελματίες και λιγότερο ερασιτέχνες. Η επιχείρηση μας πτώχευσε, αλλά ουδείς νοείται επαγγελματίας αν τα παρατήσει μετά την πρώτη αποτυχία, πάμε για καινούριο μαγαζί αφού περάσουμε τη μπόρα.

Νομίζω πως το καινούριο μαγαζί θα είναι πολύ καλύτερο και με πολύ καλά προϊόντα.

Ας ελπίσουμε ότι και οι υπάλληλοι δεν θα είναι κλέφτες όπως στο προηγούμενο.

4/5/2010 15:36
Το μέγα λάθος που έκανε η κυβέρνηση όσο αφορά τα μέτρα και αυτό το οποίο θα οδηγήσει στο "θάνατο" το σχέδιο, με μαθηματική ακρίβεια, είναι το εξής:
Όταν μειώνεις το εισόδημα και αυξάνεις την ανεργία (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αναμενόμενες απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ταυτόχρονα πρέπει να πάρεις μέτρα αναπτυξιακά και όχι αντιαναπτυξιακά.
1. Πρώτο μέτρο:Γενναία μείωση ΦΠΑ
Η μείωση ΦΠΑ θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών των αγαθών, άρα θα διατηρήσει-αυξήσει τη ζήτηση. Ο ΦΠΑ είναι ένα "αγαθό με άκρως ελαστική ζήτηση". Το μέτρο σύνδεσης του αφορολόγητου με τις δαπάνες έκανε τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Τώρα το όφελός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν δεν ζητούν αποδείξεις (οπότε θα έχουν από τον έμπορο την αντίστοιχη έκπτωση).
2. ’μεση ενεργοποίηση ΕΣΠΑ με λύσεις ρεαλιστικές. Αυτή τη στιγμή, στο πρώτο μεγάλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο βρίσκεται υπό αξιολόγηση, έγινε περικοπή προϋπολογισμού από 1, 05 δις σε 525 εκατ. Συνολικά υποβλήθηκαν 48. 000 φάκελοι. Αναμένεται να απορριφθούν οι 35-40 χιλιάδες από αυτές. Χρήματα του ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλά, να παρθεί άμεσα απόφαση υπεραύξησης του κονδυλίου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η αγορά διψά για επενδύσεις
3. Απευθέρωση επαγγελμάτων. Όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Αν θέλουν πρόσθετα έσοδα από φόρους μπορούν να βρούν αναίμακτα:
1. Φόρος για τους ημιυπαίθριους
2. ’δειες καζίνο
3. Φόρος για αυθαίρετα
4. Φόροι πολυτελούς διαβίωσης
5. Αποκρατικοποιήσεις
Εν κατακλείδι, μία αγορά ζωντανή η οποία παράγει μπορεί:
-Να παράξει κέρδος, δηλαδή φορολογητέα ύλη
-Να απορροφήσει τους ανέργους του δημοσίου τομέα
-Να θεωρεί το κράτος αρωγό και όχι δυνάστη

4/5/2010 15:50
Συμφωνώ απόλυτα φίλε focus30, αλλά για να μην αδικούμε την κυβέρνηση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί (κακώς), αλλά τα πρώτα βαρβάτα βήματα έχουνε ήδη δρομολογηθεί. . . άρση του καμποτάζ, απελευθέρωση αδειών φορτηγών μεταφορών, συμφωνία με Κατάρ. . . κάτι κινείται αλλά μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό των αρνητικών λίγα πράγματα φαίνονται (και πάλι κακώς, θα έπρεπε να προβάλλονται μετά μανίας όλα τα θετικά από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές)

4/5/2010 16:06
βρε που να φαω την γλωσσα μου με το -5%......χε χε

4/5/2010 16:11
@Dell
Δυστυχώς για κάποιους που δεν καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει το νομοτελειακό.
Τους πήρανε πλέον χαμπάρι.
Τέρμα τα φούμαρα με τις "ναυαρχίδες"!!!
Μπάζουν από παντού και η βύθιση είναι θέμα "νομοτέλειας" !!!

4/5/2010 16:15
οταν απειλεις για πουκαμισα, σου παιρνουν και τα σωβρακα..

οι τραπεζίτες μας δεν το εμαθαν το μαθημά τους και ξετσούμισαν..

νομίζουν οτι παιζουν με "παιδάκια" (πρωθυπουργική εκφραση)


http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html?ref=weekinreview

σουμα 4 τρις...δωσε και μενα μπαρμπα
Έγινε επεξεργασία στο μήνυμα στις 4/5/2010 4:18 μμ

4/5/2010 16:19
παλι εξω θα πεσεις -6% θα κλειεσει ! χα χα ή ακομα καλυτερα αχ αχ !

4/5/2010 16:22
Νομιζει ο τρισεδακος οτι οι "οικοι" ειναι ευγηρίας και θα τους τρόμαζε..


πω πω, χεστηκαν πανω τους...

βαλτε καποιον που να ξερει το παιχνιδι γρηγορα...γρηγορα

4/5/2010 16:24
Περίμενε σε λίγο που θα τους αποκλείσει από τις αξιολογήσεις και δεν θα υπάρχει λόγος να είμαστε συνδρομητές τους να δούμε από ποιόν θα παίρνουν λεφτά.
«Πρώτη<789101112>Τελευταία»

Ανακοινώσεις

Μπορείτε να ανεβάζετε εικόνες σχετικές με το κείμενο που γράφετε σε ένα μήνυμά σας. Κάτω από το π...
18/5/2011 Στις θεματικές συζητήσεις και συγκεκριμένα στην ενότητα "Σχολιασμός άρθρων" υπάρχει ...
Από σήμερα επιλεγμένα σχόλια χρηστών σε άρθρα του Capital θα δημοσιεύονται και στο κυρίως site, κ...
Το Capital.gr ανέπτυξε λογισμικό εντός του forum, που «μεταφράζει» αυτόματα τα greeklish μηνύματα...
Στις μετοχικές συζητήσεις, σε αυτές που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη μετοχή, οι αναγνώστες μπο...
Αρχική σελίδα συζητήσεων    |    Όλα τα μηνύματα    |    Οροι χρήσης