Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουν-2017 11:15

  Γαλλία: Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με αρκετά ρίσκα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γαλλία: Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με αρκετά ρίσκα

  Του Κώστα Ράπτη

  Από τις αρχές της χιλιετίας, οπότε η θητεία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας προσαρμόστηκε στην πενταετία των κοινοβουλευτικών περιόδων, οι βουλευτικές εκλογές έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα τελετουργικής επικύρωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που προηγούνται κατά περίπου έναν μήνα, με τους ψηφοφόρους να χαρίζουν στον εκάστοτε νέο ένοικο των Ηλυσίων μια φιλική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Με αυτή την έννοια, η παράδοση τηρήθηκε και αυτή τη φορά – και με το παραπάνω, καθώς η πλειοψηφία που αναμένεται να κατακτήσει το κίνημα La Republique Εn Μarche είναι ευρύτατη (από 400 έως 455 έδρες επί συνόλου 577).

  Κατά μία άλλα έννοια, βέβαια, όλες οι παραδόσεις έχουν καταλυθεί ήδη από τις προεδρικές εκλογές με την ανάδειξη του ίδιου του Macron υπό τις συνθήκες που γνωρίζουμε. Η επιτυχία εκείνη μόλις τώρα ολοκληρώνεται, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πραγματικά αποκτά δικό του κόμμα, αποκρούοντας τις προσπάθειες, πρωτίστως των Ρεπουμπλικανών και δευτερευόντως των Σοσιαλιστών να τον υποχρεώσουν σε μία "συγκατοίκηση” έξω από τη λογική των θεσμικών διαρρυθμίσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας.

  Αντί της επανόδου στην εξουσία δια της τεθλασμένης, οι Ρεπουμπλικανοί βυθίζονται σε κρίση και οι Σοσιαλιστές γνωρίζουν μιαν ιστορική ήττα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης.

  Εξ ού και και τώρα, ακόμη και πολιτικοί άκρως "συμβατοί με τον Macron”, όπως ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Alain Juppe, απευθύνουν έκκληση συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ώστε η επόμενη συνέλευση να μην είναι "μονόχρωμη”.

  Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύουν οι αντίπαλοι του Μacron προκειμένου να σχετικοποιήσουν τη νίκη του είναι βεβαίως το ποσοστό-ρεκόρ της αποχής 51,29%, το οποίο, όπως το έθεσε ο Jean-Luc Melenchon ("δεν υπάρχει πλειοψηφία για την καταστροφή του εργασιακού κώδικα”), δεν νομιμοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που επίκεινται. 

  Πράγματι, οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω διαρροών για τις, κατά τα φαινόμενα σαρωτικές, μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση,ιδίως στις εργασιακές σχέσεις, ενώ και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 τυπικά θα καταργηθεί, με ενσωμάτωση όμως των πιο αμφιλεγόμενων προβλέψεών της (λ.χ. κατ' οίκον έρευνες και συλλήψεις δίχως ένταλμα) στην τρέχουσα νομοθεσία. Απέναντι σε όλα αυτά δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις αρκούντως ισχυρές και νομιμοποιημένες για να ορθώσουν φραγμό. Η επικρατούσα ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος φέρει τους Γάλλους να έχουν εκ των προτέρων εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.

  Ωστόσο, η πρωτοφανής συγκέντρωση της εξουσίας (τώρα και της νομοθετικής) σε ένα πρόσωπο, καθώς και η υψηλή αποχή δεν αποτελούν σημάδια δύναμης του πολιτικού συστήματος, αλλά μιας αναμόρφωσής του με πολλά ρίσκα.

  Η παρουσία του νέου προέδρου στο Μέγαρο των Ηλυσίων διακρίθηκε, όπως επισημαίνει η Liberation, από επιδέξιους τακτικούς χειρισμούς (π.χ. οι μετεγγραφές στελεχών που μπλόκαραν την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά) και κυρίως από το παιχνίδι της αμφισημίας ανάμεσα στην αποκήρυξη του "παλαιού” και ταυτόχρονα την αποκατάσταση του κύρους του. Ο Macron δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει πρόσωπο "προέδρου ισχυρού στο εξωτερικό” (πρβ. συναντήσεις με Trump και Putin) και να εκμεταλλευτεί την διάχυτη ζήτηση του εκλογικού κοινού για "ανανέωση” (εξ ού και ο μεγάλος αριθμός νέων υποψηφίων και νέων βουλευτών). Το να "δοθεί μια ευκαιρία” στον νέο πρόεδρο ήταν η αναμενόμενη αντίδραση του ενός τμήματος της Γαλλίας – όμως η απροθυμία του άλλου τμήματος να συμμετάσχει καν στην διαδικασία υποδηλώνει αποστασιοποίηση πιο βαθιά από την απλή εκλογική "κόπωση”. Η αμφισημία αυτή θα συνοδεύει την προεδρία Macron.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων