Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιαν-2019 00:06

  Η στερλίνα αντιστέκεται στους πολιτικούς κλυδωνισμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan*

  Μεγαλύτερη του 1% άνοδο σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης, παρά το καταστροφικό αποτέλεσμα στη Βουλή, όπου το deal αποχώρησης της Τερέζα Μέι από την Ε.Ε. απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. 

  Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικό για την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι. Απορρίφθηκε με 432 ψήφους έναντι 202 θετικών. Πρόκειται για την πιο βροντερή απόρριψη στην ιστορία της βρετανικής κυβέρνησης. Ενώ η ήττα αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη, το μέγεθός της ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι οι αγορές, αλλά και οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει. 

  Τις ώρες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, η στερλίνα βρέθηκε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της επενδυτικής κινητικότητας του Λονδίνου σε μειονεκτική θέση, καθώς οι επενδυτές ανέβασαν τα στοιχήματα υπέρ της ήττας της Τερέζα Μέι ανοίγοντας τη "ψαλίδα" της διαφοράς. Το βρετανικό νόμισμα έπεσε από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών έναντι του δολαρίου (όπου βρισκόταν το απόγευμα της Τρίτης), και κατέληξε στο 1,27 αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη Βουλή των Κοινοτήτων. (Σχεδιάγραμμα 1)


  Σχεδιάγραμμα 1: GBP / USD και GBP / EUR (15/01/2019)

  πιν

  Πηγή: Thomson Reuters Ημερομηνία: 15/01/2019

  Ωστόσο, αυτή η καθοδική πορεία υπήρξε εξαιρετικά σύντομη, και το σχήμα GBP / USD ανέκτησε σύντομα τις απώλειες σπάζοντας και πάλι το φράγμα του 1,28. Πιστεύουμε ότι, παραδόξως, οι επενδυτές έχουν εκτιμήσει ότι το μέγεθος της ήττας είναι στην πραγματικότητα καλή είδηση για τη στερλίνα βραχυπρόθεσμα. Μία μικρότερη ήττα για την Τερέζα Μέι θα ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμη μια άκαρπη σειρά από πήγαινε - έλα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που θα μπορούσε να καταλήξει σε άλλη μία βιαστική και τελικά μάταιη δεύτερη ψηφοφορία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

  Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, βλέπουμε πολύ λίγες πιθανότητες να περάσει μια συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο εγκαίρως για την προγραμματισμένη αποχώρηση στις 29 Μαρτίου. Με την ηγεσία των Συντηρητικών, τους ηγέτες της Ε.Ε. και το Εργατικό Κόμμα να εξεγείρονται απέναντι σε ένα σενάριο "no deal Brexit", πιστεύουμε ότι είναι πλέον πολύ πιθανή μια παράταση τριών τουλάχιστον μηνών στο άρθρο 50. Η παράταση αυτή όχι μόνο θα έδινε περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. για την εξεύρεση μιας πιο φιλικής συμφωνίας, αλλά θα αύξανε και την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, της λεγόμενης "λαϊκής ψηφοφορίας". Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, αυτό θα ήταν σαφώς θετικό για τη στερλίνα, δεδομένου ότι οι πιθανότητες παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν στο 50-50. 

  Και τώρα, τι γίνεται; 

  Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση μετά την ήττα της Τερέζα Μέι. Πρόκειται για την πρώτη του είδους από τον Μάρτιο του 1979. Το βράδυ της Τετάρτης, οι βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση, κάτι που παρατείνει τον χρόνο ζωής της κυβέρνησης Μέι και αυξάνει τις πιθανότητες για παράταση στο Brexit με βάση το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Μια τέτοια παράταση θα αποτελούσε, κατά την άποψή μας, θετική είδηση για τη στερλίνα, δεδομένου ότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες για μια "φιλική" συμφωνία, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. 

  Επομένως, διατηρούμε βραχυπρόθεσμα τις θετικές μας προβλέψεις για την στερλίνα. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα και πιστεύουμε ότι ένα "ετεροχρονισμένο" Brexit το οποίο να εξαλείφει τον σημαντικό κίνδυνο που δημιουργεί ένα "no deal Brexit" θα εξασφάλιζε ότι η στερλίνα είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο για το 2019.

  *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων