Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 12:10

  ΕΚΤ: Θα μπορούσε να αρχίσει να μιλά για αύξηση των επιτοκίων από το φθινόπωρο του 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΤ: Θα μπορούσε να αρχίσει να μιλά για αύξηση των επιτοκίων από το φθινόπωρο του 2019

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να συζητά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από το φθινόπωρο του επομένου έτους, ανακοίνωσε ο Vitas Vasiliauska, μέλος της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας.

  "Νομίζω με βάση τη σημερινή προοπτική, ότι ίσως μπορούμε να σκεφτούμε για την πιθανότητα να συζητήσουμε περαιτέρω μέτρα το φθινόπωρο (του επομένου έτους), αλλά όπως είπα, να συζητήσουμε", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

  Τα σχόλιά του ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να "συζητήσει" για αυξήσεις των επιτοκίων μόνο το φθινόπωρο του 2019, υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι το τέλος του επομένου έτους προτού η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, διευρύνοντας περαιτέρω ένα ήδη μεγάλο χάσμα με τις ΗΠΑ, το οποίο αυξάνεται σταθερά.

  Μετά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου, η ΕΚΤ παρουσίασε τα σχέδιά της για τη σταδιακή κατάργηση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά δήλωσε πως δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια "μέχρι το καλοκαίρι του 2019".

  Ερωτηθείς ο Draghi για το εάν τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι και την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2019, δήλωσε πως "εάν σήμαινε το Σεπτέμβριο, θα είχαμε πει το Σεπτέμβριο". Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν τα σχόλια του ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αποκλείει αύξηση των επιτοκίων ακόμη και στην προγραμματισμένη συνάντηση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019.

  Σε συνέντευξή του στη The Wall Street Journal, ο Vasiliauskas τόνισε πως η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2019 δεν είναι "στο παιχνίδι" για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

  "Σε αυτό το μέρος του κόσμου, το καλοκαίρι σημαίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Vasiliauskas.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων