Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουν-2018 13:55

  Mersch (ΕΚΤ): Να περιοριστεί σταδιακά η πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Mersch (ΕΚΤ): Να περιοριστεί σταδιακά η πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστό

  Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστό καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και ο πληθωρισμός πετύχει το στόχο, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Yves Mersch.

  Ο Mersch δήλωσε πως οι κανόνες σχετικά με το τι μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως collateral για να δανείζονται από την ΕΚΤ, που εισήχθησαν στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης το διάστημα 2010-2012, θα πρέπει να ενισχυθούν και ορισμένα κριτήρια που διέπουν τις αγορές ομολόγων, πρέπει επίσης να αλλάξουν.

  "Καθώς πορευόμαστε στο δρόμο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν πρέπει να αφαιρεθούν κάποια προσωρινά μέτρα, που περιλαμβάνονται σε ένα κρατικό πλαίσιο ή να μετατραπούν σε εναρμονισμένα, πιο μόνιμα μέτρα", δήλωσε ο Mersch.

  Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι κανόνες που επιτρέπουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται τα τραπεζικά δάνεια ως collateral, θα πρέπει να καταργηθούν ή να γίνουν ίδιοι για όλη την ευρωζώνη.

  Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί το δικαίωμα των τραπεζών να δανείζονται έναντι ορισμένων τίτλων υποστηριζόμενων από assets, πρόσθεσε ο Mersch.

  "Το κάναμε όλο αυτό για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο νομισματικής πολιτικής, αλλά μόλις πετύχουμε αυτόν τον στόχο και μειωθεί η ζήτηση για ρευστότητα, θα πρέπει να υπάρξει μικρότερη ανάγκη για τη συνέχιση αυτών των έκτακτων μέτρων", δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ.

  Ασφαλώς, πρόσθεσε, θα παραμείνουν "στο ράφι" για να ξαναχρησιμοποιηθούν, όποτε είναι απαραίτητο, για την εκπλήρωση του στόχου μας νομισματικής πολιτικής.

  Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα βασιστεί στη δική της γνώση ως κορυφαίος επόπτης τραπεζών όταν δανείζει στις τράπεζες, και θα γίνει πιο απαιτητική με τους οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων