Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Φεβ-2018 00:34

  Το κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας είναι ένα "αστείο"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matt Levine

  Δεν γνωρίζω γιατί το κρυπτονόμισμα "petro" της Βενεζουέλας με ενοχλεί τόσο πολύ. Εν μέρει είναι η "υπόσχεση" των κρυπτονομισμάτων ότι είναι αποκεντρωμένα νομίσματα: Τα εμπιστεύεστε χάρη σε κάποιες αντικειμενικές βεβαιώσεις που βασίζονται στον ανοιχτό τους κώδικα, και όχι επειδή σας το λέει κάποια αρχή. Εν τω μεταξύ, το petro είναι ακριβώς το αντίθετο. Αρχικά, δεν μπορείτε να το εμπιστευθείτε για τον κώδικά του. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν μπορεί ούτε καν να ξεκαθαρίσει τι είδους κώδικας είναι:

  "Οι επενδυτές θα πρέπει να παραβλέψουν τη σύγχυση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νομίσματος. Η Λευκή Βίβλος αναφέρει ότι το Petro είναι βασισμένο στο δίκτυο του Ethereum, ενώ ο οδηγός που δημοσιεύει η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι βασισμένο στο δίκτυο του Nem."

  Επίσης ενοχλητικό είναι ότι αυτό το κρυπτονόμισμα υποτίθεται ότι "προάγει την ευημερία, φέρνοντας την εξουσία πιο κοντά στον λαό" αλλά δεν μπορείτε να το αγοράσετε με μπολίβαρ Βενεζουέλας. Οι λόγοι για αυτό είναι προφανείς: το petro δεν είναι νόμισμα, είτε κρυπτονόμισμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ένας τρόπος να αυξηθεί το εξωτερικό "σκληρό” νόμισμα, τώρα που η Βενεζουέλα έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Έτσι, το petro είναι απλώς ένας τρόπος για να κρύψει νέο διεθνές χρέος πίσω από το blockchain. (Οι αμερικανικοί θεσμοί που επιβάλλουν κυρώσεις, θα πρέπει να σημειώσω, δεν ξεγελιούνται).

  Επίσης, διαβάζω συνεχώς ότι το petro είναι ένα κρυπτονόμισμα που "βασίζεται στο πετρέλαιο". Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ' όλα: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την ανταλλαγή πετρελαίου με petro. (Υπάρχουν προσπάθειες για την δημιουργία αποκεντρωμένων νομισμάτων πρόσδεσης, αλλά ως επί το πλείστον ένα νόμισμα πρόσδεσης χρειάζεται κάποιον να το διατηρεί). Προφανώς το petro δεν σας παρέχει κάποια εγγύηση πετρελαίου. Επομένως, το petro είναι μη ασφαλές χρέος -με δείκτη το πετρέλαιο- μίας κυβέρνησης που κατρακυλά στη χρεοκοπία και που έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές χρέους.

  Αλλά είναι ακόμη χειρότερο από αυτό! Η Βενεζουέλα δεν υπόσχεται καν να σας δώσει πετρέλαιο. Η σύνδεση με το πετρέλαιο είναι αυτή:

  "Η Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εγγυάται ότι θα δεχθεί το Petro ως τρόπο πληρωμής των εθνικών φόρων, τελών, εισφορών και δημόσιων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή του βαρελιού με βάση το καλάθι νομισμάτων της Βενεζουέλας της προηγούμενης ημέρας με μια ποσοστιαία έκπτωση Dv."

  Φανταστείτε να σας έλεγε κάποιος, χωρίς να χρησιμοποιήσει λέξεις όπως "κρυπτονόμισμα" ή "blockchain", ότι η Βενεζουέλα σχεδιάζει να εκδώσει χρέος με μηδενικό κουπόνι και χωρίς εγγυήσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει φόρους στη Βενεζουέλα σε μια αποτίμηση που συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου, αλλά οι Βενεζουελάνοι δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσουν αυτό το χρέος. Νομίζω ότι θα ήταν αρκετά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση χρήσης αυτού του χρέους. Οι Βενεζουελάνοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρέος για να πληρώσουν φόρους δεν μπορούν να το αγοράσουν με τα μπολίβαρ τους. Οι ξένοι που μπορούν να το αγοράσουν δεν θα πάρουν τίποτα από αυτό: Δεν καταβάλλει επιτόκιο και δεν μπορεί να εξαργυρωθεί σε μετρητά. Είναι απλά ένα αστείο, ένα προϊόν για κανέναν. Αλλά αν προσθέσετε τη λέξη "blockchain!", τότε αυτό με ένα τρόπο συγκαλύπτει όλα τα οικονομικά δεδομένα αυτού του προϊόντος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων