Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Φεβ-2018 00:05

  Γιατί οι τράπεζες απαγορεύουν την αγορά κρυπτονομισμάτων με πιστωτικές κάρτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί οι τράπεζες απαγορεύουν την αγορά κρυπτονομισμάτων με πιστωτικές κάρτες

  Του Naeem Aslam 

  Ένα ακόμη χτύπημα για τα κρυπτονομίσματα: ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών αποφάσισαν να μην επιτρέπουν στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράζουν κρυπτονομίσματα. Αυτό ξεκίνησε ήδη από το Σαββατοκύριακο όταν οι αμερικανικές τράπεζες Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Capital One και Discover απαγόρευσαν στους πελάτες τους να αγοράζουν ψηφιακά νομίσματα. Αλλά σκεφτείτε προσεκτικά αυτή την απαγόρευση - θα μπορούσε να έρχεται κάτι μεγαλύτερο; Γνωρίζουμε ότι οι JPMorgan, Berkshire Hathaway και Amazon αποφάσισαν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια ανεξάρτητη εταιρεία στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως μη παράγοντας, αλλά ας μείνουμε στο θέμα μας.

  Τον Ιανουάριο, η Visa τερμάτισε τη συνεργασία της με τον επίσημο πάροχο καρτών που βασίζονται στα ψηφιακά νομίσματα και χιλιάδες άνθρωποι υπέστησαν τις συνέπειες. Αυτό όμως ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση, καθώς η Wave Crest δεν συμμορφώθηκε στους κανόνες της Visa και η εταιρεία την "έκοψε". Παρ’ όλα αυτά, τα ΜΜΕ παρήγαγαν αρκετή "κακή δημοσιότητα" και έδωσαν στους traders την αίσθηση ότι τα κρυπτονομίσματα δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν εύκολα όπως το παραστατικό χρήμα, ούτε θα είναι εύκολα διαθέσιμα.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από τον τραπεζικό όμιλο Lloyds. Η απαγόρευση επεκτάθηκε και στους πελάτες των MBNA, Halifax και Bank of Scotland. Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Coinbase, επιτρέπουν στους χρήστες να χρηματοδοτούν τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων τους χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, τα ανταλλακτήρια έχουν συνήθως ημερήσια όρια. Αυτό το όριο δεν επιτρέπει στους χρήστες να χρηματοδοτούν το λογαριασμό τους με περισσότερες από 500 στερλίνες την ημέρα, εάν χρηματοδοτείτε το λογαριασμό σας σε λίρες Αγγλίας.

  Οι τράπεζες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το concept των κρυπτονομισμάτων και τώρα προσπαθούν να "προλάβουν" το concept της τεχνολογίας blockchain. Θυμηθείτε, το Bitcoin έκανε την τεχνολογία Blockchain γνωστή σε όλους. Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει δικαιολογίες όπως η υψηλότερη μεταβλητότητα και το "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος για να υποβαθμίσουν το concept των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα του Bitcoin. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένοι θεσμοί έχουν ήδη γίνει πρωτοσέλιδα, καθώς δεν ενέκριναν στεγαστικά δάνεια για όσους πελάτες τους έχουν κερδίσει τα κεφάλαιά τους επενδύοντας σε Bitcoin και άλλα Altcoins. 

  Θυμηθείτε ότι η μανία για τα κρυπτονομίσματα οδηγείται από ιδιώτες επενδυτές και αυτοί οι ιδιώτες πελάτες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και τις χρεωστικές τους κάρτες για να χρηματοδοτήσουν το λογαριασμό τους. Η υπόθεση ότι οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια ενάντια στην απάτη και ως εκ τούτου, η ιδέα ότι οι πελάτες χρησιμοποιούν αυτές αντί για τις χρεωστικές κάρτες δεν είναι ιδιαίτερα αληθής. Η Visa διαθέτει κάποια προστατευτικά μέτρα, και δεν έχει μεγάλη διαφορά αν θα προχωρήσετε σε συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

  Ίσως οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο Bitcoin και το να επιτρέπουν στους πελάτες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να ρισκάρουν. Η πρωτοβουλία του τραπεζικού ομίλου Lloyds στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή και άλλες μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν την ίδια πορεία. Η απαγόρευση μέχρι στιγμής περιορίζεται μόνο σε οκτώ εκατομμύρια πελάτες πιστωτικών καρτών.

  Αλλά ιδού ένα μεγάλο ερώτημα: θα πρέπει αυτές οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις συναλλαγές κάποιων, όταν έχουν ήδη εγκρίνει τον λογαριασμό τους;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +12,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,2 δισ. $

  +719,3 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,8 δισ. $

  -125,5 εκ. $