Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 09:38

  Πώς το δολάριο θα "εκτοξεύσει" τα εμπορεύματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bryan Rich

  Οι μετοχές έκαναν κάποιους δισεκατομμυριούχους κατά τη δεκαετία του 1980. Τα νομίσματα έκαναν κάποιους δισεκατομμυριούχους στη δεκαετία του 1990. Η τεχνολογία και τα ακίνητα έκαναν κάποιους δισεκατομμυριούχους στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε ήταν οι μετοχές. Η επόμενη ευκαιρία φαίνεται ότι θα είναι τα εμπορεύματα.

  Να θυμάστε ότι τα βασικά εμπορεύματα, όπως και τα επιτόκια, δεν έχουν συμμετάσχει στην παγκόσμια ανάκαμψη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Οι αποτιμήσεις των εμπορευμάτων σε σχέση με τις μετοχές, έχουν ακολουθήσει τόσο αντίθετους δρόμους μόνο δύο φορές στην ιστορία τα τελευταία 100 χρόνια: στα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και προς το τέλος του συστήματος σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods.

  Τούτου λεχθέντος, την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης CRB (δείκτης εμπορευμάτων) ενισχύθηκε πάνω από τις 200 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015.

  Και όπως διαφαίνεται από το διάγραμμα παρακάτω, η ανάκαμψη των εμπορευμάτων έχει πολύ δρόμο ακόμη.

  Σε τι οφείλεται η ανάκαμψη αυτού του υποτιμημένου asset; Τα εμπορεύματα επωφελούνται από τη δημοσιονομική χαλάρωση και την αισιοδοξία γύρω από το ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα απελευθερωθεί επιτέλους από τις πιέσεις της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα και το δολάριο ωθεί ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων. Όταν το δολάριο υποχωρεί, οι τιμές των εμπορευμάτων τείνουν να ενισχύονται, αφού στην πλειονότητά τους διαπραγματεύονται σε δολάρια.  

  Σχετικά με αυτό, τα μίντια έλαβαν σοβαρά υπόψη τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Μνούτσιν σχετικά με το δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπονόησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποτιμήσει το νόμισμα. Στην πραγματικότητα το δολάριο έχει εισέλθει ήδη σε ένα μακροχρόνιο κύκλο bear market. 

  Θυμηθείτε, είδαμε αυτό το διάγραμμα για τους μακροχρόνιους κύκλους του δολαρίου ήδη από τον Ιούνιο...

  Και είπα, "αν σημειώσουμε το κορυφαίο σημείο του πιο πρόσφατου οικονομικού κύκλου στις αρχές Ιανουαρίου, αυτός ο κύκλος της αγοράς ταύρων ήταν ένας από τους δύο μεγαλύτερους σε διάρκεια (στα 8,8 χρόνια) και λίγο μόνο κατώτερος συγκριτικά με τη μέση απόδοση των πέντε κύκλων μαζί. Ο τελευταίος κύκλος της bull market πρόσθεσε 47%, ενώ η μέση μεταβολή σε ένα μακροχρόνιο κύκλο ήταν 56%. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο κύκλος της bull market του δολαρίου έχει τελειώσει. Αυτό ταιριάζει με την κυβέρνηση Trump".

  Το δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 8% από τον Ιούνιο και διασπά επίπεδα προς τα κάτω από τεχνικής πλευράς. 

  Αυτό "φέρνει" το δολάριο μειωμένο κατά 14% σε αυτό το νέο κύκλο bear market. Και αυτή είναι η αρχική περίοδος. Με βάση τους κύκλους, αυτή η bear market του δολαρίου έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της και θα διαρκέσει για ακόμη 5 έως 7 χρόνια.

  Έτσι, αυτή η προοπτική του δολαρίου υποστηρίζει ακόμη περισσότερο αυτό που συζητήσαμε για ένα "άλμα" στα εμπορεύματα. Και οι τίτλοι των εμπορευμάτων εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υποτιμημένοι αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,8 δισ. $

  +744,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  +310,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,7 δισ. $

  +472,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  65,9 δισ. $

  -628,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  63,0 δισ. $

  +304,4 εκ. $