Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 13:32

  Σήμερα η "συνταγή" για τα ευρωπαϊκά "super ομόλογα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σήμερα η "συνταγή" για τα ευρωπαϊκά "super ομόλογα"

  Του Γ. Αγγέλη 

  Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, η Task Force παρουσιάζει το report που είχε αναλάβει να σχεδιάσει για το νέο σχήμα σύνθετων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων (super bonds) που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους αποφεύγοντας το "κρατικό" ρίσκο, αυτό που –κατά τους κοινοτικούς αξιωματούχους– έφερε στο χείλος του γκρεμού τις ελληνικές τράπεζες. 

  Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σχήμα τιτλοποίησης κρατικών ομολόγων έτσι ώστε να αποφεύγεται μέσω της σύνθεσής τους η ενσωμάτωση υψηλού κινδύνου από το κρατικό χρέος κάθε χώρας της Ευρωζώνης. Το report αυτό των 300 περίπου σελίδων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, εξηγεί το πώς μπορεί να παρακαμφθεί χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις η επιφύλαξη που υπήρχε από πολλές βορειοευρωπαϊκές κυρίως χώρες της Ευρωζώνης, για την έκδοση ευρωομολόγων και τη διακράτησή τους από τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες ως safe assets στα χαρτοφυλάκιά τους. Μετά την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης – κυρίως όμως μετά την τοποθέτηση Μάρκελ – Σαρκοζί στην Ντωβίλ το 2010 – το κρατικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται ως safe asset όταν η χώρα που το εκδίδει αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κίνδυνος αυτός είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και σήμερα στα spreads και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων παρά το πρόγραμμα αγορών (QE) της ΕΚΤ το οποίο όμως τον Σεπτέμβριο τελειώνει.

  Η πρόταση της Task Force που είχε αναλάβει να το σχεδιάσει καταλήγει σε ένα σχήμα σύνθεσης κρατικών τίτλων όπου ο επενδυτής "αγοράζει" τον τίτλο με τον κίνδυνο που ενσωματώνει με επιμέρους αναλογία εκείνη που αντιστοιχεί στην ποσότητα του τίτλου που συμμετέχει. Με άλλα λόγια αν στη σύνθεση του τίτλου συμμετέχουν ελληνικά ομόλογα για το ποσοστό 5%, ενώ το 95% αποτελείται από μηδενικού κινδύνου τίτλους, αντίστοιχος σε έκταση και αναλογία θα είναι ο κίνδυνος του super bond. Οι διαφορετικές εκδόσεις θα αντιστοιχούν σε διαφορετικού κινδύνου ομόλογα και αυτόν τον κίνδυνο θα αποτυπώνουν και στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

  Για παράδειγμα οι ιταλικές τράπεζες που αποτελούν και το βασικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την έκδοση ευρωομολόγων έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους 379 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα από τα οποία τα 336 δισ. ευρώ είναι ιταλικά με την Ιταλία να έχει χρέος 134% του ΑΕΠ... Αντίθετα οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μόλις 5 περίπου δισ. ευρώ και παρ’ όλα αυτά είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο αξιολόγησης από τις ιταλικές τράπεζες... Αυτές οι ανισορροπίες υποτίθεται ότι θα ξεπερασθούν με την έκδοση του Ευρωομολόγου όταν αυτό βέβαια θα περάσει ως επενδυτικό εργαλείο στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν βέβαια θα πρέπει στο μεταξύ να προωθήσει μία σειρά αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι με τους οποίους οι τράπεζες θα καταχωρούν τους συγκεκριμένους σύνθετους τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους. 

  Με άλλα λόγια υπάρχει ακόμα δουλειά μπροστά και μετά την αποδοχή ή την τροποποίηση της συγκεκριμένης πρότασης έτσι ώστε να αποκλείεται η "αμοιβαιοποίηση" του χρέους την οποία αποκλείουν η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία, την οποία ("αμοιβαιοποίηση" του χρέους) υποτίθεται πως αποκλείει η πρόταση του Super bond που παρουσιάζεται σήμερα.   
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ