Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 00:06

  Δεν είναι όλες οι αγορές κρυπτονομισμάτων ίδιες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Leonid Bershidsky

  Υπάρχει ένας επιτακτικός λόγος για να εξετάσει κανείς τι συμβαίνει με το καθαρά κερδοσκοπικό "τρενάκι" ανόδου και πτώσης των κρυπτονομισμάτων: Σε μια περίοδο τριών μηνών, οι τιμές όλων των κορυφαίων νομισμάτων και tokens ακολούθησαν παράλληλες πορείες, καταγράφοντας κέρδη ή απώλειες μαζί. Τι τα καθιστά αυτό, αν όχι την ενσάρκωση των βολβών τουλίπας του 21ου αιώνα;

  Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Τις τελευταίες 30 ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια θεαματική πτώση της τιμής του Bitcoin σε δολάρια, οι συσχετισμοί αυτοί δεν ήταν τόσο αξιόπιστοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι έχουν "καταρρεύσει". Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Εκτός από τους σχετικά ανυπόμονους κερδοσκόπους, η κοινότητα που επενδύει στα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain και που στοιχηματίζουν όντας ενημερωμένοι για τις ιδιαίτερες πτυχές της.

  Δεν είναι όλα ίδια

  Οι αντιστοιχίες μεταξύ των τιμών του Bitcoin και των άλλων κορυφαίων κρυπτονομισμάτων (βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς)

  View

   

  Υπολόγισα τη συσχέτιση της τιμής του Bitcoin με τις τιμές των επόμενων 10 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων με βάση την κεφαλαιοποίηση αγοράς. Αποδείχτηκε ότι ήταν οι ισχυρότερη, τόσο σε διάστημα τριών μηνών όσο και σε διάστημα 30 ημερών, στην περίπτωση των τριών εναλλακτικών νομισμάτων -του IOTA, του Litecoin και του Bitcoin Cash. Τα τελευταία δύο είναι "διχοτομήσεις" του Bitcoin – "παρακλάδια" του αρχικού νομίσματος σχεδιασμένα για τους ίδιους σκοπούς: τις πληρωμές και την "αποθήκη αξίας”. Και τα δύο νομίσματα είχαν σκοπό να μειώσουν τις σημαντικές τριβές του Bitcoin (μεγάλους χρόνους επεξεργασίας συναλλαγών και υψηλές χρεώσεις) και να επιτρέψουν πιο αποτελεσματικές μικρές καθημερινές συναλλαγές. Το IOTA είναι κάτι διαφορετικό: οι προγραμματιστές του λένε ότι προορίζεται ειδικά για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), ως ένα μέσο για πληρωμές χωρίς χρέωση από μηχανή σε μηχανή. Είναι ένα είδος Bitcoin για ρομπότ, οπότε, στην ουσία,  παραμένει μια παραλλαγή της αρχικής ιδέας.

  Υπάρχουν και άλλες δύο μεγάλες κατηγορίες κρυπτονομισμάτων μεταξύ των μεγαλύτερων εναλλακτικών νομισμάτων: Αυτά που ξεκίνησαν από πλατφόρμες σχεδιασμένες για "έξυπνες συμβάσεις" και αρχικές προσφορές νομισμάτων -ICOs (όπως τα Ethereum, NEO, NEM, EOS) και αυτά που δημιουργήθηκαν από projects βασισμένα στην τεχνολογία blockchain για την επεξεργασία συναλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα (όπως τα Ripple και Cardano). Το Stellar, το μη κερδοσκοπικό project του οποίου το κρυπτονόμισμα ονομάζεται Lumen, εμπίπτει και στις δύο αυτές κατηγορίες.

  Τις τελευταίες 30 ημέρες, τα νομίσματα των ανταγωνιστών του Ethereum είχαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις τιμών με το Ether, το νόμισμα του Ethereum. Και δεν κινήθηκαν παράλληλα με το Bitcoin.

  Δεν είναι όλα ίδια -2

  Οι συσχετισμοί μεταξύ των τιμών του Ether και άλλων κορυφαίων κρυπτονομισμάτων (βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς)

  View

   

  Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι νεότερη από την ίδια την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και η υψηλή μεταβλητότητα έχει προσελκύσει πολλούς "παίκτες" που δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Έχουν αρχίσει και σχηματίζουν "φούσκες". Είναι λογικό, ωστόσο, να κοιτάξουμε πέρα ​​από αυτό.

  Κάποιος μπορεί να είναι σκεπτικός, όπως οι συνάδελφοί μου στη συντακτική ομάδα του Bloomberg View, ότι τα κρυπτονομίσματα -είτε αποκεντρωμένα είτε αξιοποιημένα από τις κεντρικές τράπεζες- είναι το μέλλον των χρημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να μείνει κανείς μακριά από το Bitcoin, το Litecoin και το Bitcoin Cash. Αλλά αυτό δεν αποκλείει το να πιστεύει κανείς σε άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, αν κάποιος θεωρεί ότι οι αρχικές προσφορές νομισμάτων είναι ένας καλός τρόπος για την προσέλκυση επενδύσεων και ότι το blockchain είναι καλό για την καταχώρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και συμβολαίων, τότε το Ethereum και οι ανταγωνιστές του αξίζουν την προσοχή του και ίσως την υποστήριξή του. Το να αποφασίσει κανείς ποια κρυπτονομίσματα προτιμά, εξαρτάται από την τεχνολογία ή την αγορά που του αρέσει καλύτερα: Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα, για παράδειγμα, υπέρ του NEO με έδρα την Κίνα και του EOS, που εστιάζει στη γρήγορη επεξεργασία συναλλαγών.

  Για κάποιον που πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain θα αντικαταστήσει στο σύνολό της την τρέχουσα υποδομή διακίνησης χρημάτων, όπως το σύστημα Swift, τα ψηφιακά νομίσματα Ripple και Cardano θα είναι προτιμητέα. Αλλά αυτές οι επενδύσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς δεν είναι απολύτως σαφές εάν τα νομίσματα θα αποκτήσουν ευρεία αποδοχή ως μέρος των ολοένα και πιο δημοφιλών λύσεων για τη μετακίνηση χρημάτων που προτείνουν οι δημιουργοί τους.

  Μετά από λίγο, κάθε τρέλα της αγοράς γίνεται βαρετή και οι απαιτητικοί επενδυτές αντικαθιστούν τους κερδοσκόπους. Αυτό συνέβη στη φούσκα των dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αρχίζει να συμβαίνει στα κρυπτονομίσματα το 2018. Τελικά, ορισμένες εφαρμογές του blockchain θα έχουν τεράστια ζήτηση, ενώ άλλες όχι - και ορισμένοι επενδυτές που αγοράζουν και διατηρούν, σε αντίθεση με τους κερδοσκόπους, θα κερδίσουν χρήματα ως ικανοποιητικό αποτέλεσμα των έξυπνων στοιχημάτων τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ