Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 13:59

  Οι αιματηρές διαμαρτυρίες στο Ιράν μπορούν να στείλουν το πετρέλαιο πίσω στα $100

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι αιματηρές διαμαρτυρίες στο Ιράν μπορούν να στείλουν το πετρέλαιο πίσω στα $100

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι θανάσιμες διαμαρτυρίες στο Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές πίσω στα επίπεδα των 100 δολαρίων και ακόμη υψηλότερα. Συνέβη το 1979, και θα μπορούσε να συμβεί ξανά. 

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι οι διαμαρτυρίες θέτουν στο καθεστώς του Ιράν ένα δίλημμα. Το να αφήσει τις διαμαρτυρίες να συνεχιστούν και να διακινδυνεύσει να έρθει το χάος ή το να διακόψει τις διαδηλώσεις και να  διακινδυνεύσει έναν ακόμη γύρο κυρώσεων, αυτή τη φορά για ανθρωπιστικούς λόγους. Και τα δύο σενάρια λειτουργούν υποστηρικτικά για το πετρέλαιο, καθώς θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ροή του αργού που εξέρχεται από το Ιράν.

  Έπειτα, υπάρχει η πιθανότητα να επεκταθούν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν έναν νεανικό πληθυσμό που δεν έχει ακόμη τη δική του "Άνοιξη", όπως συνέβη στην Αίγυπτο, την Τυνησία και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Και αυτό είναι ένα υποστηρικτικό σενάριο για το πετρέλαιο, επίσης.

  Ακόμη χειρότερα, οι διαμαρτυρίες μπορούν να ωθήσουν το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία σε ανοιχτή διαμάχη, καθώς το ιρανικό καθεστώς θα μπορούσε να κατηγορήσει τους "εχθρούς" για τις διαμαρτυρίες.

  Και παρόλο που δεν έχει αναφέρει ανοιχτά το όνομα της Σαουδικής Αραβίας, αυτή είναι ο πρώτος "εχθρός" που έρχεται στο νου. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χειροτέρεψαν πριν από δύο χρόνια όταν η Σαουδική Αραβία προχώρησε τα σχέδιά της για την εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού, του Nimr al-Nimr.

  Για να γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση, η γεωπολιτική της περιοχής άλλαξε πρόσφατα, με τις διαμάχες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας να ωφελούν πολλά εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα πετρελαίου και μεταφορών Theo Matsopoulos. Το πρώτο μέρος είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να δει πολλά οφέλη από μία τέτοια διαμάχη. "Η Σαουδική Αραβία βασίζει την οικονομία της στα έσοδα από το πετρέλαιο", λέει ο Matsopoulos.

  Το δεύτερο μέρος είναι η Αμερική, η οποία θα έχει και αυτή κάποια οφέλη. "Οι υψηλότερες τιμές που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου, θα ωφελήσουν τους Αμερικανούς εξαγωγείς σχιστολιθικού φυσικού αερίου", συνεχίζει ο Matsopoulos. "Και η διαμάχη θα μπορούσε να φέρει νέες παραγγελίες για την αμερικανική βιομηχανία όπλων".

  Έπειτα, υπάρχει ένα τρίτο μέρος που θα δει οφέλη από τον πόλεμο, η Ρωσία, η οποία χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να εξισορροπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 3,4% του ΑΕΠ.

  Με απλά λόγια, το αργό πετρέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως "Joker" του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού υπέρ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

  Η Wall Street δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει την ώρα που το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με μικρές διακυμάνσεις, κοντά στα $60 το βαρέλι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,4 δισ. $

  -527,7 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,0 δισ. $

  +193,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,3 δισ. $

  +344,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,0 δισ. $

  +633,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,0 δισ. $

  -552,1 εκ. $