Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 13:37

  Επιφυλακτική άνοδος στις διεθνείς αγορές λόγω των κεντρικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιφυλακτική άνοδος στις διεθνείς αγορές λόγω των κεντρικών τραπεζών

  Μέτρια κέρδη σημειώνουν οι διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς οι επιφυλακτικές παρατηρήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσαν στους επενδυτές λόγο να τηρήσουν στάση αναμονής παύση σε μια μέρα γεμάτη με αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη.

  Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν, ενώ η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την μείωση του προγράμματος QE από τον Ιανουάριο. 

  Η στερλίνα περιόρισε μερικά από τα προηγούμενα κέρδη της, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ένα μήνα μετά την άνοδό τους για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

  Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών συνέβαλε στη μείωση της διάθεσης των επενδυτών για μετοχές στην Ευρώπη, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX υποχωρεί σχεδόν κατά 0,2%.

  Ο χρηματοπιστωτικός τομέας χτυπήθηκε από έναν λιγότερο επιθετικό από τον αναμενόμενο τόνο από την Fed, αφού αύξησε τα επιτόκια όπως είχε προβλεφθεί την Τετάρτη και διατήρησε την εκτίμησή της για τρεις νέες αυξήσεις το επόμενο έτος.

  Ο δείκτης MSCI World Index, ωστόσο, σημειώνει άνοδο κατά 0,1%, ενισχυμένος από τα προηγούμενα κέρδη στην Ασία και οδεύει για την έκτη συνεχόμενη ημέρα κερδών.Οι έρευνες για τους δείκτες PMI από τη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ ήταν ισχυρότεροι από το αναμενόμενο και το ευρώ σημειώνει οριακά κέρδη.

  Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από πολλές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, η νορβηγική κορώνα αυξάνεται κατά 1% έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, αφού η κεντρική τράπεζα στο Όσλο παρουσίασε την πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια.

  Το ελβετικό φράγκο υποχωρεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού η Ελβετική Εθνική Τράπεζα διατήρησε την υπερβολικά χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής της και δήλωσε ότι το τοπικό νόμισμα παρέμεινε "υψηλά αποτιμημένο".

  Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, εξακολουθώντας να σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,8% μετά την απόφαση της Fed.

  Η Fed προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός και μακριά από τον στόχο για ένα ακόμη έτος, δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής λίγους λόγους να επιταχύνουν τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

  Οι δηλώσεις της Fed οι οποίες ήταν λιγότερο επιθετικές, υποστήριξαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, ωστόσο αργότερα μέσα στην συνεδρίαση τα κέρδη του περιορίστηκαν στο  0,15%.

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε επίσης τα επιτόκια, αν και οριακά, ενώ οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν. Το γουάν της Κίνας κινείται σταθεροποιητικά και οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν μετά την αύξηση του επιτοκίου reverse repo και της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει τις αποσταθεροποιητικές εκροές κεφαλαίων χωρίς να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη .

  Ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκε η αγοράς της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,3% λόγω της αδυναμίας του δολαρίου μετά την απόφαση της Fed.

  ΠΗΓΗ: iForex

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων