Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 12:37

  Reuters: Μείωση του QE κατά 20 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Μείωση του QE κατά 20 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ

  Σε ευρεία συμφωνία ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων, κατέληξαν οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ στη χθεσινή τους συνεδρίαση, και συζήτησαν τέσσερις επιλογές, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

  Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν από την ΕΚΤ περιλάμβαναν –αλλά δεν περιορίζονται- στη μείωση της αγοράς assets στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως ή 20 δισ. ευρώ, με options επέκτασης συμπεριλαμβανομένων 6-9 μηνών, ανέφεραν οι πηγές.

  Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ευρεία συναίνεση, ανέφεραν οι πηγές, υποδηλώνοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της δημόσιας διαφωνίας που ακολούθησε τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν όσοι αντιδρούσαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ακόμη και στο ίδιο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, άσκησαν δημοσίως κριτική στις αποφάσεις.

  Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Ανησυχώντας για την ισχύ του ευρώ, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της χθες, μεταφέροντας για τον Οκτώβριο την βασική απόφαση ύστερα από αγορές assets περίπου 2 τρισ. ευρώ.

  Η επιφυλακτική προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να επιλέξει να καταργήσει το QE πολύ αργά στο επόμενο έτος, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στους κλάδους των ακινήτων σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία.

  Αν και τα σενάρια περιλαμβάνουν συγκεκριμένους μηνιαίους όγκους και παρατάσεις, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το συνολικό ποσό των αγορών.

  Αυτό περιλαμβάνει την επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που λήγουν, οι οποίες θα αυξηθούν σταδιακά στα 15  δισ. ευρώ το μήνα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις πηγές.

  Επίσης οι φορείς χάραξης πολιτικής συμφώνησαν πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν προτού τελειώσουν οι αγορές assets, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος θα ανέβαλε και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ