Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 00:24

  Η συνετή ΕΚΤ δείχνει υπομονή απέναντι στον χαμηλό πληθωρισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Daniel Moss

  Ο Mario Draghi δεν ανήκει στους αμφισβητίες.

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε την ιδέα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια εποχή χαμηλού πληθωρισμού. "Δεν υπάρχει αμφιβολία", απάντησε στο ερώτημα εάν οι αυξήσεις των τιμών στην Ευρωζώνη θα επιστρέψουν στο επίπεδο στόχο της τράπεζας για κάτω αλλά πλησίον του 2%. 

  Κάποια στιγμή, ναι. Απλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica ήταν εύστοχη καθώς το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος που καλούνται να διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες στις μεγάλες οικονομίες: η ολοένα και πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί σε ουσιαστική ανάκαμψη των μισθών και του πληθωρισμού.

  Και εξηγώντας την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, ο Draghi τόνισε την υπομονή μαζί με τη σημασία του ράλι του ευρώ στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Οι προβλέψεις που παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας έκαναν λόγο για αύξηση 2,2% του ΑΕΠ φέτος, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007. Στο μεταξύ ο πληθωρισμός δεν πηγαίνει πουθενά με ταχύτητα -αναμένεται στο 1,5% φέτος, προτού επιβραδυνθεί στο 1,2% το επόμενο έτος και ανακάμψει ξανά στο 1,5% το 2019.

  Αλλά θα επιστρέψει στο στόχο, είπε ο Draghi. Απλώς αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Δεν έδειξε κανένα σημάδι βιασύνης προς μία αλλαγή πολιτικής, παρόλο που το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης της τράπεζας μέσω της αγοράς ομολόγων λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτού που θα ακολουθήσει μετά από την ποσοτική χαλάρωση και το πότε θα αποκαλυφθεί. Περιμένετε μέχρι τον επόμενο μήνα, καθησύχασε. Όλα πιθανότατα θα αποκαλυφθούν. Εάν χρειαστεί περισσότερο, ας είναι. Υπομονή.

  Οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα είναι έτοιμοι έως την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής που θα λάβει χώρα στις 26 Οκτωβρίου. Όλες οι αναφορές στο ευρώ και η έμφαση ότι η ταχύτερη ανάπτυξη δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε έντονα ταχύτερο πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι δεν θα αποφασιστεί ξαφνική διακοπή των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Ένα απότομο τέλος ήταν πάντα απίθανο, αλλά ο Draghi άφησε να φανεί πως ίσως μια μετάβαση, για παράδειγμα, στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιο αποδεκτή αντί για τα 30 δισ. ή τα 20 δισ. δολάρια.

  Έχω γράψει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο για το ευρώ, διότι δεν βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Ευρώπης. Και, τουλάχιστον εν μέρει, η άνοδος του νομίσματος αντανακλά την καλύτερη ανάπτυξη στις 19 χώρες που το χρησιμοποιούν. Ο Draghi δεν φάνηκε αγχωμένος, αλλά η ισοτιμία τράβηξε μεγάλο μέρος της προσοχής. Την ανέφερε ακόμη και στην αρχική δήλωσή του, αντί να περιμένει την ώρα των ερωταπαντήσεων -αν και τα ερωτήματα ήρθαν ούτως ή άλλως.

  Προς το παρόν, δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό των αξιωματούχων ότι η ανατίμηση - έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου φέτος- επιβραδύνει την επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο-στόχο. Και ότι η ισχύς του ευρώ πρέπει να ληφθεί υπόψη για να αποφασιστεί τι θα ακολουθήσει.

  Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να καλωσορίσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης περιορίζοντας σημαντικά τα μέτρα στήριξης. Για να είμαι δίκαιος, ο Draghi αναγνώρισε πολλές φορές χθες το στέρεο οικονομικό έδαφος. Όλα εξαρτώνται από το πόσο άνετοι είναι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής με τις συνέπειες της απόσυρσης.

  Και γιατί είναι τόσο σίγουρος ότι αυτή δεν είναι μια νέα εποχή χαμηλού πληθωρισμού; Υπάρχουν πολλά πράγματα που καθυστερούν και θα αργήσουν να διευθετηθούν: Οι διαπραγματεύσεις μισθών κάνουν βήματα προς τα πίσω αντί για μπροστά, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, τα συνδικάτα δίνουν αξία στη σταθερότητα της απασχόλησης αντί της αύξησης των αποδοχών και οι επιχειρήσεις του σήμερα λαμβάνουν αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Τελικά, το εύρος και η δύναμη της οικονομίας θα αρχίσουν να επιδρούν. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.

  Εν τω μεταξύ, περιμένουμε τον Οκτώβριο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:11 25/09

  Ο χρυσός υποχωρεί λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου

  Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν σήμερα και κινούνται γύρω από τα χαμηλά ενός μηνός που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιήθηκε και οι ανησυχίες για την κορεατική...

  13:38 25/09

  Σε υψηλό επτά μηνών οι τιμές του πετρελαίου

  Σε υψηλό επτά μηνών διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς ορισμένοι εκ των μεγαλύτερων παραγωγών δήλωσαν σε συνάντηση στη Βιέννη ότι η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε σωστή τροχιά προς...

  12:27 25/09

  Ανάλυση SNP/USD

  Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι την Παρασκευή κλείνοντας με μικτά πρόσημα.

  12:26 25/09

  Ανάλυση OIL/USD

  Το αργό πετρέλαιο WTI έκλεισε σχεδόν αμετάβλητο την Παρασκευή, παρόλο που η Baker Hughes υπέδειξε μόνο 744 επιχειρησιακά ενεργές εξέδρες γεώτρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  12:24 25/09

  Ανάλυση XAU/USD

  Ο χρυσός έλαβε στήριξη την Παρασκευή από τις ανταλλαγές απειλών μεταξύ των δύο ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας.

  12:23 25/09

  Ανάλυση EUR/USD

  Το ευρώ ήταν σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου στο τέλος της Παρασκευής ενώ αρχικά κινήθηκε ανοδικά λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.

  14:59 22/09

  iFOREX Καθημερινή Ανάλυση - 22.09.2017

  Την Πέμπτη, το αμερικανικό δολάριο έχασε μερικά από τα κέρδη που είχε μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής την Τετάρτη