Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Αυγ-2017 12:50

  Τι "βρίσκουν" οι Venture Capitalists στο Bitcoin, το Ethereum και το Litecoin;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι "βρίσκουν" οι Venture Capitalists στο Bitcoin, το Ethereum και το Litecoin;

  Του Panos Mourdoukoutas 

  Κάποτε, τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum και το Litecoin ήταν δημοφιλή στους συλλέκτες ψηφιακών νομισμάτων -συνήθως νέοι επενδυτές που ελκύονται από την τεχνολογία- που μαγεύονταν από την υπόσχεση των ψηφιακών νομισμάτων ότι θα δώσουν λύση στα δεινά της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως το μονοπώλιο της εκτύπωσης χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

  Πιο πρόσφατα, τα κρυπτονομίσματα έγιναν δημοφιλή στους επιχειρηματίες κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capitalists), ως ένας τρόπος να συγκεντρώσουν γρήγορα και εύκολα μεγάλα κεφάλαια, πολύ ταχύτερα από το να επένδυαν σε συμβατικές start ups.

  Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω των "αρχικών προσφορών νομισμάτων” (ICOs), μια εναλλακτική λύση του crowdfunding που μετατρέπει τα κέρδη των ψηφιακών νομισμάτων σε Bitcoins και σε άλλα δημοφιλή ψηφιακά νομίσματα, και τελικά σε παραστατικό χρήμα (fiat money), δηλαδή σε νόμιμο χρήμα.

  "Αντί να επενδύουν τεράστια ποσά κεφαλαίων σε start ups, περιμένοντας κέρδη μακροπρόθεσμα- μέσω μιας IPO ή μιας εξαγοράς - οι επενδυτές μπορούν να δουν πιο γρήγορα κέρδη και να τα ρευστοποιήσουν μέσω των ICOs", λέει ο Richard Kastelein στο τεύχος Μαρτίου του 2017 του Harvard Business Review. "Απλά χρειάζεται να μετατρέψουν τα κέρδη τους σε Bitcoin ή Ether και στη συνέχεια να τα μετατρέψουν εύκολα σε παραστατικό χρήμα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως η Coinsbank ή η Coinbase".

  Το 2016, για παράδειγμα, οι venture capitalists  είδαν τις επενδύσεις τους στο Monero και το NEM να πραγματοποιούν άλμα 2.000%. Τον Μάρτιο του 2017, το Ether διπλασιάστηκε σε αξία σε μόλις τρεις ημέρες. 

  Και η λίστα μεγαλώνει από μέρα σε μέρα – δείτε το icorating.com. Μεταξύ των πρώτων επενδυτών ήταν και ο θρυλικός venture capitalist, Tim Draper του fund Draper Fisher Jurvetson.

  Και, φυσικά, υπάρχουν οι μετοχές της Bitcoin Investment Trust που άρχισαν να διαπραγματεύονται στην αγορά εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών στα τέλη του περασμένου έτους, κερδίζοντας 290,48% μέχρι στιγμής το 2017, αφήνοντας τον χρυσό κατά πολύ πίσω.

  Για κάποιους, αυτά τα αστρονομικά κέρδη φέρνουν πίσω τις αναμνήσεις της φούσκας βιοτεχνολογίας της δεκαετίας του 1980 και της φούσκας dot.com της δεκαετίας του 1990, η οποία μετατράπηκε σε μανία πριν "σκάσει” εντελώς. Για άλλους, ωστόσο, είναι ένας καλός τρόπος να επενδύσουν χρήματα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη εθνικών νομισμάτων.

  Και στις δύο περιπτώσεις, το πάρτι τώρα ξεκινά. Η ενασχόληση των venture capitalists με τις ICOs θα προσθέσει στο "buzz” για τα κρυπτονομίσματα, μετατρέποντας τη φούσκα σε μανία πριν τελειώσει το πάρτι.

  Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  -1.268,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  93,8 δισ. $

  -17,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  -1.108,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,5 δισ. $

  -900,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  79,0 δισ. $

  -428,3 εκ. $