Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουλ-2017 13:19

  Reuters: Επιφυλακτική στο να θέσει ημερομηνία λήξης του QE η ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Επιφυλακτική στο να θέσει ημερομηνία λήξης του QE η ΕΚΤ

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις αγορές asset αντί να θέσει μια πιθανή μακρινή ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσει τις αγορές αυτές, ώστε να διατηρήσει την ευελιξία σε περίπτωση που το outlook γίνει πιο δυσοίωνο, αναφέρουν τρεις πηγές στο Reuters.

  Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με το να μην λέει πότε θα σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων, θα δείξει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για το πρόγραμμα τόνωσης, και ότι τυχόν αλλαγές εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς, αναφέρουν οι πηγές.

  Έθεσαν την έξοδο της Federal Reserve από το πρόγραμμα αγοράς asset το 2014, ως ένα σχέδιο, επισημαίνοντας την απροθυμία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να θέσει δημοσίως μια ημερομηνία-στόχο.

  "Η Fed έχει πραγματοποιήσει την πιο επιτυχημένη έξοδο επομένως είναι το παράδειγμα που πρέπει να μελετήσουμε", δήλωσε μία πηγή. "Το σημαντικό είναι να μην δεσμευτούμε εκ των προτέρων και να το κρατήσουμε πολύ σταδιακό".

  Η Fed ανακοίνωσε την πρώτη της μείωση το Δεκέμβριο του 2013 και τερμάτισε τις αγορές τον επόμενο Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι της απέφυγαν τη συζήτηση για μια τελική ημερομηνία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας tapering, ακόμη κι αν οι αγορές το συμπέραναν και τελικά αποδείχθηκαν σωστές.

  Οι πηγές τόνισαν πως η υιοθέτηση μιας παρόμοιας στρατηγικής είναι πιθανό να παγιδεύσει την ΕΚΤ, με το να καταστήσει δύσκολο για αυτή να αποκλίνει από ένα χρονοδιάγραμμα χωρίς να δημιουργεί μεταβλητότητα στις αγορές.

  Πρόσθεσαν δε (οι πηγές) πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη και ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, με τις νέες προβλέψεις που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο, να αναμένεται να δώσουν ένα βασικό κομμάτι του παζλ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ