Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Οκτ-2018 14:16

  Γιατί τα McDonald’s θα έπρεπε να δίνουν και μπόνους στους υπαλλήλους τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Είναι γνωστό ότι τα McDonald’s δίνουν στους υπαλλήλους τους τον κατώτατο μισθό, όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί αυτό το πενιχρό ποσό. Ένας είναι η καταβολή μπόνους με βάση το πόσα γεύματα πουλάει ένα κατάστημα στους πελάτες του. 

  Πρόκειται για μία απολύτως δίκαιη και ορθολογική πολιτική. 

  Δίκαιη διότι ανταμείβει τους υπαλλήλους για την αυξανόμενη ένταση της εργασίας τους. Ορθολογική, διότι βοηθά την εταιρεία να διατηρήσει εξειδικευμένο προσωπικό σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 

  Καλώς ή  κακώς, οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου της McDonald’s. Επίσης πάντα, δουλεύουν στο μέγιστο. Πρόκειται για τους ανθρώπους που ετοιμάζουν και σερβίρουν τα γεύματα απαιτητικών πελατών. 

  Μάλιστα ο φόρτος εργασίας τους αυξήθηκε από τότε που η McDonald’s εισήγαγε το πρωινό στο μενού της, πριν λίγα χρόνια. 

  Η προσθήκη επιλογών όπως οι τηγανίτες και τα McMuffins, που σερβίρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποδείχθηκε μία πολύ καλή ιδέα για την εταιρεία, αλλά και τους πελάτες που ήθελαν να απολαύσουν τα πιάτα και εκτός του ωραρίου που συνήθως σερβίρεται το πρωινό. Η εταιρεία αύξησε τα καθαρά της κέρδη και επωφελήθηκε από τις οικονομίες κλίμακας. 

  Επίσης η εταιρεία, κατάφερε να προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες της σε επιλεγμένα καταστήματα σε δημοφιλείς τοποθεσίες. Η ύπαρξη καλών πελατών σε καλές τοποθεσίες πάντα ήταν ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της McDonald’s. 

  Το ολοήμερο πρωινό στα McDonald’s αποφέρει πολλά χρήματα στην εταιρεία και κατά συνέπεια έκανε εμμέσως πλουσιότερους και τους μετόχους της. Οι μετοχές της McDonald’s έχουν εκτοξευτεί κατά 81% την τελευταία τριετία, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η νέα πολιτική, ξεπερνώντας κατά πολύ τα Starbucks. 

  Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι ακόμη αμείβονται με τον κατώτατο μισθό - βγάζοντας περίπου 8-10 δολ. την ώρα κατά μέσο όρο υπό πολύ πιεστικές εργασιακές συνθήκες. 

  Μέσοι μισθοί στα McDonald's

  Μέσοι μισθοί mcdonalds

  Πηγή: Glassdoor 10/10/2018

  Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η McDonald’s προσφέρει τουλάχιστον πολλές παροχές στους εργαζομένους τους, όπως βοήθεια στα δίδακτρα και δωρεάν φαγητό. 

  Ακόμη κι έτσι όμως, η πραγματικότητα είναι πως οι υπάλληλοι των McDonald’s και πάλι εργάζονται πιο σκληρά και θα πρέπει να πληρώνονται περισσότερα για την πρόσθετη προσπάθεια που καταβάλλουν. 

  Ενδεχομένως το επιπλέον ποσό θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός συμπληρωματικού μπόνους με βάση το πόσα γεύματα σερβίρει ένα κατάστημα κάθε μήνα. Ο Kostas Mastoras, CEO της Optima Foods συμφωνεί με αυτό. "Αν οι υπάλληλοι κάνουν περισσότερες πωλήσεις, θα πρέπει να τους καταβάλλεται ένα μπόνους”, δηλώνει. 

  Τα καταστήματα franchise της McDonald’s λειτουργούν με μικρό περιθώριο κέρδους, αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες για το franchise και το κόστος μίσθωσης. Ωστόσο η μητρική εταιρεία εξακολουθεί να έχει αρκετά κέρδη. 

  Ενδεχομένως η μείωση του τέλους δικαιόχρησης, θα μπορούσε να διευκολύνει τα κατά τόπους καταστήματα που θα αποφασίσουν να δίνουν μπόνους στους υπαλλήλους τους. 

  pinakas mcdonalds
  Πηγή: finance.yahoo.com 13/10/2018

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $