Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 19:21

  Η οικονομική αναταραχή στην Ιταλία θα μπορούσε να συνεχιστεί για καιρό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η οικονομική αναταραχή στην Ιταλία θα μπορούσε να συνεχιστεί για καιρό

  Του Simon Constable

  Η διαφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίστηκε πρόσφατα στην Ιταλία, δεν έχει τελειώσει ακόμη. 

  Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της Eurasia Group, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Μία αδιάκοπη και έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο μερών, θα προκαλέσει αναμφισβήτητα ταραχή στις αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η οικονομική καταστροφή είναι στον ορίζοντα. 

  Η διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιταλικού κυβερνητικού σχηματισμού, περιστρέφεται γύρω από το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στην τόνωση της ανεπαρκούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας μέσω της αύξησης των κρατικών δαπανών και της συνεπαγόμενης επιβάρυνσης του ελλείμματος. Ωστόσο, οι όροι της συμμετοχής της Ιταλίας στην ευρωζώνη, δεν επιτρέπουν αυτό που προτείνει η κυβέρνηση. Το προτεινόμενο ιταλικό έλλειμμα, μπορεί να οδηγήσει στην μακροπρόθεσμη αύξηση του χρέους της χώρας, γεγονός που παραβιάζει τους όρους της συμμετοχής της στο ευρώ. 

  Η ΕΕ θέλει η ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει νέο προϋπολογισμό που να είναι συμβατός με τους κανόνες. Ωστόσο, τουλάχιστον ένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, εξελέγη με κριτήριο τις αντι-ευρωπαϊκές του θέσεις. Με άλλα λόγια, ο λαός με τη ψήφο του, έδωσε σε αυτά τα κόμματα την εξουσία, πιθανώς εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών των στελεχών τους περί ενδεχόμενης εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. 

  Οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας είναι τόσο έντονες που απ’ ότι φαίνεται δεν θα επέλθει σύντομα συμφωνία. 

  "Η δημοσιονομική πολιτική, όπως η μετανάστευση, θα αποτελέσει τώρα το σημείο τριβής στις σχέσεις Ιταλίας - ΕΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, αναφέρει η Eurasia Group σε πρόσφατη έκθεσή της. 

  "Η σχετικά συγκρατημένη αντίδραση των αγορών στις πρόσφατες αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης και στην απόρριψη του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, θα ενθαρρύνει την ιταλική κυβέρνηση να επιμείνει στα σχέδιά της”, συνεχίζει η Eurasia Group. "Και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την ΕΕ, προκειμένου να συντηρήσουν το λαϊκό αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα και να ενισχύσουν την εγχώρια υποστήριξη τους ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου”. 

  Αυτό σημαίνει ότι η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού πιθανότατα θα εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της εναντίον της ΕΕ και θα εισέλθει σε μία παρατεταμένη διαμάχη, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάιο. 

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία έχει δει πάρα πολλές κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν την εξουσία. Οι συνασπισμοί που σχηματίζονται τείνουν να είναι βραχύβιοι, ασταθείς ή και τα δύο. 

  Η επενδυτική οπτική γωνία 

  Λόγω του θορύβου που επικρατεί μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, μπορούμε να αναμένουν περισσότερο δράμα ενόψει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται οικονομική καταστροφή. 

  Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, η Ιταλία αναμενόταν ότι θα προκαλέσει έκρηξη στην ευρωζώνη και πιθανότατα η κρίση θα διαχεόταν και στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό δεν συνέβη και δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον όχι σύντομα. 

  Ο Peter Tchir της Academy Securities, συνοψίζει την κατάσταση πολύ καλά: 

  "Εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι η Ιταλία θα γίνει το πρόβλημα που ορισμένοι περιμένουν. Οι αποδόσεις των 5ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν ευμετάβλητες την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν από 2,62%, στη συνέχεια αυξήθηκαν στο 2,72% και έκλεισαν στο 2,56%”. 

  Παρά την ανησυχία για την Ιταλία, οι αγορές των ιταλικών ομολόγων προσπέρασαν την έλλειψη συμφωνίας με την ΕΕ τη διαφαινόμενη επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να ξοδέψει ακατάσχετα. Όσο πιο χρεωμένη καθίσταται μία χώρα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές ομολόγων τείνουν να είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που επενδύουν σε μετοχές, επομένως είναι ενδεικτικό ότι δεν είναι αναστατωμένοι αναφορικά με το ζήτημα. 

  Σημαντικό για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτό που λέει ο Tchir: ότι μπορεί να μην είναι συνετό να χρησιμοποιηθούν οι φόβοι για μία "ιταλική μετάδοση” για το σορτάρισμα μετοχών. 

  Όπως συμβαίνει συχνά στις αγορές, το "δράμα” δεν έχει οδηγεί σε μία πραγματική κρίση και πιθανότητα δεν θα οδηγήσει.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,9 δισ. $

  -5.049,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,7 δισ. $

  -678,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -1.620,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,4 δισ. $

  +943,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,6 δισ. $

  -259,2 εκ. $