Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Οκτ-2018 17:23

  Οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν την Κίνα να χάσει τον εμπορικό πόλεμο με χάρη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν την Κίνα να χάσει τον εμπορικό πόλεμο με χάρη

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα έχει να χάσει πιο πολλά στο παιχνίδι του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, και γι' αυτό δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να υποκύψει στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, θα πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο με χάρη, όπως συνέβη με τη διένεξη ΗΠΑ-Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1980.

  "Όταν η Κίνα μπήκε στον πόλεμο, το διακύβευμα ήταν ποιος θα χάσει περισσότερα", λέει η Renee Mu, αναλύτρια της DailyFX. "Γι' αυτό η Κίνα προσπάθησε τόσο σκληρά να αποφύγει τον πόλεμο, ώσπου οι πρώτοι αμερικανικοί δασμοί ύψους 34 δισ. δολ. επηρέασαν κινεζικά προϊόντα στις 6 Ιουλίου".

  Μετά την πρώτη ριπή στον εμπορικό πόλεμο, διαμορφώθηκαν τρία πιθανά σενάρια για την έκβασή του σύμφωνα με τη Mu.

  Πρώτον, το "win-win" σενάριο, όπου και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες. Δηλαδή οι ΗΠΑ και η Κίνα επιλύουν τις εμπορικές τους διαφορές, και η επίπτωση στις οικονομίες τους είναι περιορισμένη. Αυτό όμως το σενάριο έχει αποτύχει.

  Στο δεύτερο σενάριο οι διαφωνίες παραμένουν στον τομέα του εμπορίου, αλλά ΗΠΑ και Κίνα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία που να αποκλείει τους δασμούς.

  Στο τρίτο σενάριο η πολιτική εμπλέκεται στις εμπορικές διαφωνίες επιδεινώνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Όπως συνέβη και με τις ασυμφωνίες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

  "Βάσει της πιο πρόσφατης τοποθέτησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence, ο εμπορικός πόλεμος μετακινείται από το δεύτερο στο τρίτο σενάριο", σχολιάζει η Mu. "Όσο περισσότερο η Κίνα παραμένει στον εμπορικό πόλεμο τόσο περισσότερα θα χάσει. Το αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ", προσθέτει. 

  Την ίδια στιγμή, η Κίνα, σαν αναδυόμενη οικονομία, δέχεται πολλές πιέσεις, όπως είναι το ακριβότερο εργατικό κόστος, κατάσταση που επιδεινώνει περισσότερο τη θέση της χώρας σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξή της.

  Γι' αυτό και η Κίνα έχει ξεκινήσει να μειώνει τους δασμούς που έχει επιβάλει σε αμερικανικά προϊόντα. Από την 1η Νοεμβρίου, το ύψος των δασμών θα κυμανθεί στο 7,5% από 9,8% πέρυσι. 

  Φαίνεται λοιπόν πως η Κίνα χάνει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με χάρη, ούτως ώστε να μη χάσει την αξιοπρέπειά της. Όπως δηλαδή έγινε με τη λήξη της εμπορικής διένεξης με την Ιαπωνία. 

  Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

  Η Αμερική αναγνώρισε ότι μέρος του εμπορικού της ελλείμματος με την Ιαπωνία ήταν τα χαμηλά αποταμιευτικά επιτόκια και τα μεγάλα κρατικά ελλείμματα. Στη συνέχεια, λοιπόν, συμφώνησε να εφαρμόσει πολιτικές που αύξησαν τα αποταμιευτικά επιτόκια και μείωσαν τα δημόσια ελλείμματα, ενώ η Ιαπωνία συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς της και να ανοίξει τις αγορές της σε αμερικανικά προϊόντα.

  Αυτό φαίνεται σαν "win-win" λύση, με την Ιαπωνία να διασώζει την αξιοπρέπειά της.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $