Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 08:00

  Οι δασμοί σε βάρος της Κίνας μπορεί να χαλάσουν τα Χριστούγεννα για κάποιους Αμερικανούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι δασμοί σε βάρος της Κίνας μπορεί να χαλάσουν τα Χριστούγεννα για κάποιους Αμερικανούς

  Του Panos Mourdoukoutas


  Οι δασμοί επί των εισαγωγών της Κίνας θα καταστήσουν ακριβότερα τα ψώνια στην επικείμενη περίοδο των Χριστουγέννων. Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα που συνήθως εισάγονται από την Κίνα.

  Θα βλάψουν επίσης τους λιανοπωλητές που παράσχουν προϊόντα σε αυτούς τους καταναλωτές - όπως η Walmart.

  Τον περασμένο μήνα, η Walmart προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η τελευταία της παρτίδα δασμών θα μπορούσε να καταστήσει πιο ακριβά για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ εμπορεύματα όπως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. 

  Οι δασμοί είναι φόροι επί των πωλήσεων ξένων προϊόντων. Και όπως συμβαίνει με τους συνήθεις φόρους επί των πωλήσεων, ένα μέρος των δασμών της Κίνας θα απορροφηθεί από τους πωλητές. Το άλλο μέρος θα καταβάλλεται από τους καταναλωτές υπό τη μορφή υψηλότερων τιμών.

  Αυτά σίγουρα αποτελούν άσχημα νέα για όλους τους Αμερικανούς. Αλλά είναι χειρότερα για όσους ζουν με "σφιχτό” εισόδημα. Θα αναγκαστούν να μειώσουν τις συνήθεις αγορές των Χριστουγέννων.

  Αποτελούν επίσης κακά νέα για τους λιανοπωλητές όπως η Walmart που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν 20-22% περισσότερο στη Walmart από ότι ξοδεύουν σε άλλους λιανοπωλητές, σύμφωνα με την InfoScout.

  Για να είμαστε δίκαιοι, η Walmart δεν εξαρτάται τόσο από προϊόντα που κατασκευάζονται από την Κίνα, όσο θα νόμιζε κανείς. "Περίπου το 56% των πωλήσεων της WMT είναι είδη σούπερ μάρκετ”, λέει ο αναλυτής John Zolidis. "Η υγεία και η ευεξία (είδη φαρμακείου, πολλά εμπορικά σήματα, αναλώσιμα) αντιπροσωπεύουν το 11% των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Αυτές οι δύο σημαντικές κατηγορίες προϊόντων προέρχονται κυρίως από την εγχώρια αγορά”.

  Και υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των δασμών για τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα. Ένας από αυτούς είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας, όπως αποδεικνύεται από τα ισχυρά στοιχεία για τη μισθοδοσία, που οδήγησε το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 4%. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι κατώτατες μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες έβαλαν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των Αμερικανών με χαμηλό εισόδημα.

  Αλλά υπάρχουν και δύο παράγοντες που πιέζουν τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα. Όπως το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και, πιο πρόσφατα, οι αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου που ακριβαίνουν τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.

  Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μετοχή της Walmart και στις μετοχές άλλων εμπόρων λιανικής πώλησης που εξυπηρετούν τους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα. Μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $