Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Οκτ-2018 13:50

  Τα κέρδη ενός λαχείου δεν διαφέρουν από τα κέρδη της δουλειάς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα κέρδη ενός λαχείου δεν διαφέρουν από τα κέρδη της δουλειάς

  Του Panos Mourdoukoutas

  Σε λίγες ώρες, ή και εβδομάδες, κάποιοι παίκτες λαχείων θα γίνουν πολύ πλούσιοι, καθώς επίκειται, στις ΗΠΑ, η κλήρωση των Powerball, ύψους 1,5 δισ. δολ., και Mega Millions. 

  Πρόκειται για μεγάλα ποσά χρημάτων. Ωστόσο, συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσεις και να επενδύσεις συνετά τα χρήματα που κέρδισες με εύκολο τρόπο.

  Γι' αυτό οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν πολλές συμβουλές για τους νικητές των λαχείων, και γενικότερα των τυχερών παιχνιδιών, από την πρόσληψη ενός εξειδικευμένου νομικού που θα πληρώνει φόρους και υποχρεώσεις έως την ανάπτυξη ενός επενδυτικού πλάνου.

  Η συμβουλή όμως που ξεχωρίζει είναι μία: Δεν πρέπει να διαχειρίζεστε τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια διαφορετικά από τα χρήματα που κερδίζετε καθημερινά, όπως τα κέρδη της εργασίας σας. Και αυτό γιατί, αν χειριστείτε διαφορετικά τα κέρδη ενός λαχείου, υπάρχει ο κίνδυνος να τα χάσετε όλα και πολύ γρήγορα.

  Και υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση για αυτό. Ονομάζεται "νοητική λογιστική" και, σε αντίθεση με τη συμβατική λογιστική, μπορεί να δικαιολογήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τα είδη των χρημάτων που αποκτούν.

  Οι Thaler και Cass R. Sunstein στο βιβλίο "Nudge" εξηγούν: "Όταν αποδίδουν οι επενδύσεις, οι άνθρωποι φαίνονται πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα με τα κέρδη τους. Για παράδειγμα, η νοητική λογιστική εξηγεί τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των μετοχών στη δεκαετία του '90, καθώς αρκετοί άνθρωποι ρίσκαραν με τη δικαιολογία πως έπαιζαν με τα κέρδη παλαιότερων χρόνων".

  Ως "αντίδοτο", οι ειδικοί των χρηματοοικονομικών συμβουλεύουν να μη βιαζόμαστε να ξοδέψουμε τα όποια κέρδη προέρχονται από τυχερά παιχνίδια. "Μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις. Βρες τη δύναμη να πεις 'όχι' σε κάθε επιθυμία που θα προκύψει από το πουθενά", σημειώνει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Kathy Longo της CFP. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε έναν σκοπό στη ζωή σας που θα ξεπερνά τα χρήματα", συμπληρώνει.

  Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να βάλετε στην άκρη ένα ποσό από αυτά τα κέρδη, για να το επενδύσετε/ξοδέψετε όπου θέλετε. "Θα πρότεινα να συνεννοηθείτε με τον σύμβουλό σας πόσο μπορεί να είναι το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε σε ένα ταξίδι, σε μια αγορά ή σε μια επένδυση". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,8 δισ. $

  +1.515,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +98,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  +1.144,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,6 δισ. $

  +406,3 εκ. $