Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Οκτ-2018 09:39

  Wall Street: Ο καλός οιωνός του τρομακτικού Οκτωβρίου για τις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Wall Street: Ο καλός οιωνός του τρομακτικού Οκτωβρίου για τις μετοχές

  Του John Dobosz

  Για ακόμη μία φορά ο Οκτώβριος επαληθεύει τη φήμη του ως ένας μήνας τρόμου για τους επενδυτές της αγοράς μετοχών, αλλά ιστορικά δεν έχει υπάρξει ο χειρότερος μήνας για τις μετοχές, ενώ τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου έχουν αποδειχθεί το σημείο έναρξης για την ευνοϊκότερη περίοδο έξι μηνών της αγοράς.

  Ο Jeffrey Hirsch, συντάκτης του The Stock Trader's Almanac, επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο ο Dow Jones ενισχύεται κατά μέσο όρο κατά 0,70% από το 1950. Με μέση απόδοση 0,07%, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας και ο Αύγουστος με 0,20%, ο μήνας με τη δεύτερη χαμηλότερη μέση απόδοση για τον βιομηχανικό δείκτη.

  Παρά τα φρικτά γεγονότα του 1929, του 1987 και του 2008, ο Οκτώβριος είναι περισσότερο ο μήνας που τερματίζει την αγορά αρκούδων, παρά ο μήνας που "παγιδεύει” τους ταύρους. Ο πατέρας του Hirsch, Yale Hirsch, άρχισε να γράφει για τη στρατηγική των "καλύτερων έξι μηνών" το 1986, σημειώνοντας πως η περίοδος από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο είχε παραδώσει τα περισσότερα κέρδη στην αγορά, ενώ η περίοδος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η αγορά είχε μειωμένα κέρδη. Φανταστείτε δύο επενδυτές, ο καθένας με 10.000 δολάρια, που ξεκίνησαν να επενδύουν στον Dow Jones Industrial Average το 1950 - ο ένας αποκλειστικά στην περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου και ο άλλος αποκλειστικά στην περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου. Κατά τα επόμενα 68 χρόνια, ο πρώτος επενδυτής θα είχε κέρδη $1.031, ενώ ο δεύτερος επενδυτής θα είχε κέρδη συνολικού ύψους $1.008.721.

  Οι εταιρείες ξεπερνούν τις προσδοκίες για τα κέρδη, αλλά δεν αρκεί

  Περίπου το 10% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ανακοίνωσε αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και πάνω από το 90% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη, ωστόσο μόνο οι μισές από τις εταιρείες που έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες έχουν δει θετικές αντιδράσεις στις τιμές των μετοχών τους.

  Σύμφωνα με το Earnings Insight από την FactSet, οι εταιρείες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν δει μείωση κατά 2,3% κατά μέσο όρο σε αυτή την περίοδο αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με μία αύξηση 1%, κατά μέσο όρο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι εταιρείες που ανακοινώνουν απρόσμενα αρνητικά αποτελέσματα έχουν υποστεί μια μέση μείωση της τιμής των μετοχών κατά 4%, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και δύο ημέρες μετά τα αποτελέσματα. Αυτό είναι πιο σοβαρό από τη μέση πενταετή πτώση του 2,5% για τις εταιρείες που έχασαν τους στόχους τους.

  Για παράδειγμα, η εταιρεία Fastenal (FAST) με έδρα στη Μινεσότα ανακοίνωσε αποτελέσματα νωρίτερα αυτό το μήνα που έστειλαν τη μετοχή της χαμηλότερα, αν και τα τριμηνιαία κέρδη και τα έσοδα υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρά τη σκληρή αντίδραση της Wall Street, η Fastenal, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς βιδών και μπουλονιών διατηρεί την ελκυστικότητά της ως μία μετοχή που παράγει εισόδημα, με μερισματική απόδοση 3%. Η Fastenal αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 11,5% την περασμένη δεκαετία και ανακοίνωσε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος για την πληρωμή 0,40 δολ. ανά μετοχή την επόμενη Τρίτη 23 Οκτωβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  141,0 δισ. $

  +1.284,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +651,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,9 δισ. $

  +2.118,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,7 δισ. $

  +1.864,7 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  65,2 δισ. $

  +467,8 εκ. $