Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 15:00

  Η Amazon πρέπει να διασπαστεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Amazon πρέπει να διασπαστεί

  Του Bryan Rich

  Προ ολίγων ημερών η Amazon έγινε η δεύτερη εταιρεία (μετά την Apple) της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. 

  Η μετοχή της μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου είχε ανέβει 72%. Διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο και σχεδόν τριπλασιάστηκε από τότε που εξελέγη ο Τραμπ. Αυτό συμβαίνει όταν ρίχνεις βενζίνη (οικονομική ανάπτυξη) στη φωτιά (ένα μονοπώλιο). Κανένας δεν πρέπει να αγαπάει τον Τραμπ περισσότερο από τον Τζεφ Μπέζος. 

  Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται 161 φορές τα κέρδη, η αγορά φαίνεται να στοιχηματίζει ότι το μονοπώλιο της Amazon θα συνεχίσει να περιθωριοποιεί όλες τις μεγάλες βιομηχανίες. Αυτό είναι ένα κακό στοίχημα. 

  Σε μεγάλο βαθμό, όπως η Κίνα υπέσκαψε τον ανταγωνισμό στις τιμές και κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών, η Amazon υπέσκαψε τον ανταγωνισμό στις τιμές στην αγορά λιανικού εμπορίου και κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά λιανικής. Αυτό το κρίσιμο σημείο (για το λιανικό εμπόριο) έχει περάσει εδώ και καιρό. Και καθώς η αύξηση των πωλήσεων επιταχύνεται για την Amazon, ανάλογα επιταχύνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο ανταγωνισμός καταστρέφεται. Αλλά η  Amazon τώρα κινείται επιθετικά σχεδόν σε κάθε βιομηχανία. Αυτή η εταιρεία πρέπει να/θα διασπαστεί.

  Το ερώτημα είναι πώς η αγορά θα αποτιμήσει μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που πλέον δεν θα υποστηρίζεται οικονομικά από τις δραστηριότητες cloud της Amazon. Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων θα έβαζε τα περιθώρια κέρδους του ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon στο μικροσκόπιο της Wall Street (όπως συμβαίνει για κάθε εταιρεία λιανικού εμπορίου) και θα επηρέαζε ουσιωδώς έναν παράγοντα-κλειδί για την αύξηση των πωλήσεων της Amazon, που είναι η επένδυση στην καινοτομία (έρευνα και ανάπτυξη).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  137,3 δισ. $

  -2.743,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,9 δισ. $

  -462,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  -988,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,4 δισ. $

  +942,7 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,6 δισ. $

  -287,5 εκ. $