Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 09:40

  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο 3D printing

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο 3D printing

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι ολοένα και αυξανόμενοι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε αγαθά που παράγονται στην Κίνα θα μπορούσαν να δώσουν στη βιομηχανία εκτύπωσης 3D μια σημαντική ώθηση. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τριδιάσταση εκτύπωση ως μια εναλλακτική για τα αγαθά που παράγονται στην Κίνα.

  Το 3D Printing είναι μια επανάσταση που αλλάζει δύο σημαντικές εξισώσεις -το insourcing/outsourcing και την παγκοσμιοποίηση/τοπικοποίηση.

  Αλλάζει την ισορροπία ανάμεσα στο insourcing και το outsourcing της μεταποίησης προς όφελος του insourcing. Και αλλάζει την ισορροπία ανάμεσα στις υπεράκτια και την τοπική μεταποίηση προς όφελος της τοπικής.

  Και οι ολοένα και αυξανόμενοι δασμοί των ΗΠΑ στα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα θα μπορούσε να αλλάξουν αυτή την ισορροπία ακόμη περισσότερο για τα προϊόντα μεταποίησης στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα.

  Αυτά είναι καλά νέα για τη βιομηχανία της τριδιάστατης εκτύπωσης, η οποία περίμενε μια δεύτερη ευκαιρία μετά την επιβράδυνση που βίωσε την τελευταία πενταετία.

  Πώς θα μπορούσαν οι επενδυτές να αξιοποιήσουν αυτήν την τάση; Ιδού δύο στρατηγικές.

  Πρώτον, να είστε επιλεκτικοί -ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις μετοχές των δύο ηγέτιδων εταιρειών της αγοράς: τις Stratasys και 3D Systems. Αυτές είναι οι εταιρείες που έχουν και το μέγεθος και το εύρος να επωφεληθούν από μια αύξηση στη ζήτηση για 3D εκτύπωση.

  Η Wall Street φαίνεται να το έχει προσέξει αυτό, οδηγώντας τις μετοχές των δύο εταιρειών σημαντικά υψηλότερα τους τελευταίους 3 μήνες.

  Η δεύτερη στρατηγική, που υποστηρίζεται από τον Jack Alvin (Reading Minds and Markets) είναι να αγοράσετε όλους τους σημαντικούς παίκτες. Η ανάπτυξη που έρχεται, ισχυρίζεται, θα "σηκώσει όλα τα σκάφη".

  Αν επιλέξουν αυτή τη στρατηγική, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, και όχι τους οικονομικούς δείτκες των διαφόρων εταιρειών.

  Μελετώντας την απόδοση τεσσάρων μεγάλων λιανοπωλητών - των Kohl, Target, Costco και Wal-Mart κατά την περίοδο 1993-2007- ο Alvin καταλήγει στο συμπέρασμα: "Όπως πάντα, η αγορά ενός χαρτοφυλακίου με τις τέσσερις εταιρείες και ίσους συντελεστές στάθμισης θα ήταν η καλύτερη στρατηγική, επιστρέφοντας ένα ετήσιο ποσοστό 19,4% με μικρότερο κίνδυνο. Και φυσικά, όπως έχω ήδη επισημάνει, πρέπει να πάρετε και να παρακολουθείτε μια απόφαση: αν η οικονομία ευνοεί τους λιανοπωλητές εν γένει. "

  Εφαρμόζοντας την προσέγγιση του Jack Alvin στον τομέα 3D εκτυπωτών, οι επενδυτές θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ισότιμα σταθμισμένο χαρτοφυλάκιο όλων των σημαντικών παικτών: Voxeljet, 3D Systems, ExOne και Stratasys.

  Με την αγορά μετοχών και των τεσσάρων εταιρειών, η μόνη τάση που πρέπει να παρακολουθήσει ο επενδυτής είναι η αύξηση των πωλήσεων των εκτυπωτών 3D, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά καθώς θα τίθενται σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί επί κινεζικών προϊόντων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  138,3 δισ. $

  +4.523,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,4 δισ. $

  +502,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,0 δισ. $

  +713,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  -242,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,2 δισ. $

  -197,3 εκ. $