Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Σεπ-2018 12:57

  Το Bitcoin σαν παγκόσμιο νόμισμα; Αυτό είναι μύθος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Bitcoin σαν παγκόσμιο νόμισμα; Αυτό είναι μύθος

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το Bitcoin δεν είναι ένα παγκόσμιο νόμισμα έτοιμο να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου δολαρίου. Αυτό είναι μύθος.

  Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα από την πρόσφατη νομισματική κρίση των αναδυόμενων αγορών. Το ψηφιακό νόμισμα συντρίβεται παράλληλα με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και δεν τα ξεπερνά, όπως θα περίμεναν οι υποστηρικτές των Bitcoin.

  Η κρίση των αναδυόμενων αγορών είναι μια νομισματική κρίση. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα νομίσματα χωρών που είναι βαριά χρεωμένες στα αμερικανικά δολάρια, αλλά και την απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Τουρκία και η Αργεντινή, των οποίων τα νομίσματα βυθίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλο χρέος σε αμερικανικά δολάρια και οι κεντρικές τους τράπεζες δεν έχουν την ανεξαρτησία να πολεμήσουν τον πληθωρισμό.

  Γι' αυτό και οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να προστατεύσουν τα χρήματά τους. Όπως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ένα παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων.

  Αυτήν τη φορά, όμως, το πρόβλημα είναι πως οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξάνονται, μετά τη λήξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της FED. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει οι επενδυτές να κοιτάξουν αλλού για να διαφυλάξουν τον πλούτο τους.

  Οι Τούρκοι επενδυτές, για παράδειγμα, αγοράζουν χρυσό, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των εισαγωγών -  αν και η αγορά δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες του μετάλλου.

  Μετά, είναι η λύση του Bitcoin. Ειδικά για τους παθιασμένους με την τεχνολογία επενδυτές που ελπίζουν στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, μετά από μια απότομη κορύφωση, η αξία του Bitcoin μειώθηκε ξανά κινούμενη παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα, και όχι εις βάρος τους.

  Αυτή η εικόνα, λοιπόν, πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον;

  Ο Clement Thibault, επικεφαλής αναλυτής του Investing.com, δεν περιμένει αλλαγές.

  "Δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο, ειλικρινά", λέει ο Thibault. "Δεν είναι ήδη βαθιά η κρίση σε Τουρκία, Αργεντινή και Βενεζουέλα; Θα ανέμενα τους επενδυτές με τις περισσότερες τεχνολογικές γνώσεις να επενδύσουν στο Bitcoin, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι το καλύτερο σενάριο για το Bitcoin, αλλά δεν εκτιμώ πως οι αναδυόμενες αγορές θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων, ιδιαιτέρως μετά τη σημαντική απομείωση των εθνικών νομισμάτων τους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,5 δισ. $

  +1.547,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,1 δισ. $

  +46,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,4 δισ. $

  -223,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,9 δισ. $

  +480,1 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,9 δισ. $

  +520,4 εκ. $