Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Σεπ-2018 10:11

  Τρία πράγματα που θα μπορούσαν να σκάσουν τη φούσκα της Amazon

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τρία πράγματα που θα μπορούσαν να σκάσουν τη φούσκα της Amazon

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Walmart, η Ουάσιγκτον και η Fed θα μπορούσαν να σκάσουν τη φούσκα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της Amazon.

  Η Amazon είναι μια μεγάλη εταιρεία. Έχει κάνει πολλούς επενδυτές πολύ πλούσιους. Εκείνους που αγόρασαν τις μετοχές της τη δεκαετία του 1990 και τις κράτησαν μέχρι σήμερα.

  Ωστόσο, κατά την τρέχουσα αποτίμησή της (η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας "έπιασε” στις αρχές της εβδομάδας το 1 τρισ. δολ), η μετοχή βρίσκεται σε περιοχή "φούσκας”, σύμφωνα με μερικές μετρήσεις. Μια μέτρηση είναι ο λόγος τιμής προς τα κέρδη, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Walmart. Μία άλλη είναι το μερίδιό της στο αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο είναι κοντά στο 5%.

  Για να είμαστε δίκαιοι, οι "ταύροι" της Amazon θα μπορούσαν να βρουν άλλες μετρήσεις για να δικαιολογήσουν την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στην αγορά. Ο αναλυτής της Investing.com Clement Thibault είναι ένας από αυτούς. "Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πόσο λίγος χρόνος έχει χρειαστεί για την Amazon για να φτάσει σε αυτό το ορόσημο", λέει ο Thibault. "Η Amazon είχε πραγματικά αστραπιαία ανάπτυξη. Η λειτουργία cloud, η ραχοκοκαλιά των κερδών της, της επιτρέπει να κάνει τόσο πολλά περισσότερα από μια 'παραδοσιακή' εταιρεία".

  Ωστόσο, όλοι όσοι παρακολουθούν την Wall Street αρκετά, γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις φούσκες στο τέλος. Σκάνε, κοστίζοντας στους επενδυτές που μπήκαν στην αγορά σε λάθος χρόνο πολλά χρήματα.

  Τι θα μπορούσε να σκάσει τη φούσκα της Amazon; Τρία πράγματα.

  Ένα από αυτά είναι ο ανταγωνισμός μεγάλων εμπόρων λιανικής πώλησης όπως η Walmart. Πριν από δύο εβδομάδες, ο γίγαντας της λιανικής ανακοίνωσε αύξηση της επισκεψιμότητας και των συναλλαγών κατά περισσότερο από 2%. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου σημείωσαν άνοδο 40%, έπειτα από άνοδο 33% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

  Οι αναλυτές μετοχών επικρότησαν τα αποτελέσματα της Walmart και τη στρατηγική πίσω από αυτά. "Βλέπουμε τα πρόσφατα αποτελέσματα της Walmart, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της επισκεψιμότητας, της επιτάχυνσης της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της αύξησης των πωλήσεων ως συνάρτηση της στρατηγικής της να προσφέρει πραγματική αξία, να επενδύει σε μία τεχνολογία που ενσωματώνεται στο ενεργητικό του καταστήματος και να επικεντρώνεται στην ισχυρή εκτέλεση των σχεδίων της", παρατηρεί ο αναλυτής μετοχών John Zolidis. "Πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να αρχίζει να αναμένει και να ανταμείβει τους εμπόρους λιανικής πώλησης που κάνουν επενδύσεις για να αυξήσουν το μερίδιό τους και να στοχεύσουν στην μακροπρόθεσμη επιτυχία".

  Έπειτα, υπάρχει η προοπτική ρύθμισης που προέρχεται από την Ουάσιγκτον, η οποία δεν ήταν τρομερά φιλική προς τον online κολοσσό και προς τις άλλες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη δημοφιλή ομάδα μετοχών FANG.

  Και τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος των κεφαλαίων, ειδικά για τους επενδυτές που δανείζονται από τους brokers τους για να αυξήσουν τα στοιχήματα στις μετοχές τους, σε περιόδους ευφορίας (δανεισμός περιθωρίου).

  Τα υψηλότερα επιτόκια, με τη σειρά τους, έστησαν το σκηνικό για την επόμενη συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς οι εναλλακτικές, απαλλαγμένες από τον κίνδυνο, επενδύσεις γίνονται πιο ελκυστικές από τις μετοχές.

  Αυτό συνέβη μεταξύ του Δεκεμβρίου 1986 και του Οκτωβρίου 1987. Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από το 7,19% στο 10,23% είχε ως συνέπεια την πτώση 200 μονάδων του S&P 500.

  Ένα παρόμοιο μοτίβο επαναλήφθηκε μια δεκαετία αργότερα, όταν η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από το 4,70% στο 6,20% ακολουθήθηκε από την πτώση περισσότερων από 1.000 μονάδες στον S&P 500. Και πιο πρόσφατα, το 2005-2007, όταν ο S&P 500 υποχώρησε κατά 940 μονάδες μετά από την άνοδο στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ από το 4,24% στο 5,17%.

  Η ιστορία θα επαναληφθεί; Μένει να το δούμε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,5 δισ. $

  +1.547,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,1 δισ. $

  +45,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,4 δισ. $

  -223,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,6 δισ. $

  +176,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,9 δισ. $

  +437,1 εκ. $